BOEUF BOURGUIGNON v. 2.0

boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon er en smakfull rustikk fransk kjøttgryte, som er ypperlig høstmat. Du kjenner den kanskje fra før, fra denne oppskriften fra 2010? Her kommer den i ny drakt, med justert oppskrift og nye bilder. Denne gryteretten er ypperlig å servere dersom dere er mange til bords. Uansett gjester eller ikke, lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for denne gryteretten smaker nesten enda bedre dagen etter! Til ca. 8 porsjoner trenger du omtrent:

GRYTERETTEN

  • 2 kg storfekjøtt, i terninger (ca. 3 x 3 cm)
  • 1 stor gul løk, i tynne båter
  • 5-6 hvitløksfedd, finhakket
  • 4 ss tomatpurè
  • 2 ss provencekrydder
  • 2 laurbærblad
  • 2 ½ dl god oksekraft
  • 5 dl rødvin (gjerne fra Burgund)
  • 4 dl vann
  • 4 ss hvetemel
  • 400 g gulrøtter, i biter
  • 400 g sellerirot, i staver
  • 350 g småløk, hele
  • 300 g bacon, i biter
  • salt og pepper
  • persille, finhakket

POTETMOS

  • poteter
  • fløte eller melk
  • smør
  • salt og pepper

I gryteretten kan du benytte for eksempel bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking. Jeg har her benyttet høyrygg. Brun kjøttet raskt i smør eller nøytral olje, i flere runder (ikke ha for mye kjøtt i pannen av gangen, da vil kjøttet bli ”kokt” fremfor å bli stekt). Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.

Fres løk og hvitløk i litt nøytral olje et par minutter, og tilsett deretter tomatpureen. La det surre et par minutter og tilsett deretter provencekrydder, laurbærblad, kraft og vin. Rør ut hvetemelet i litt av vannet, og tilsett i gryten. Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket. (Har du ikke kjøttkraft kan du eventuelt smake til med kjøttbuljong, kalv- eller oksefond i stedet.) Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.

Tilsett gulrøtter, sellerirot og småløk. Du kan enkelt fjerne skallet på småløken ved å la den trekke i kokende vann i ett minutt, helle av vannet, og deretter ha den over i iskaldt vann, før du skreller løken. La grønnsakene få trekke med i 45-60 minutter, til kjøtt og grønnsaker er møre

Kok potetene møre i usaltet vann, og la dem dampe litt av. Tilsett fløte eller melk og en raus smørklatt eller to – og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Stek baconet til det er sprøtt. Rett før servering tilsetter du baconet oppi gryten og smaker til med salt, nykvernet sort pepper og eventuelt litt mer provencekrydder.

boeuf bourguignon

Gi retten et dryss av persille og server, med potetmosen og godt brød som tilbehør.

VELBEKOMME!


, , , ,

14 Kommentarer

  1. Morten 4. oktober 2016 at 21:14 #

    Nydelig mat som smaker godt med litt rødvin til.

  2. Ellisiv 5. oktober 2016 at 21:08 #

    Hei Trine, jeg skal beregne denne gryta til ca 20 personer, det skal serveres som et måltid på en fest. Du skriver at oppskriften går til ca 8 porsjoner, man må vel beregne mer enn 1 porsjon per gjest? Og – skal man doble evt tredoble alle ingredienser eller bare noen?
    Takker for svar.. 🙂

  3. Ingrid 2. november 2016 at 12:30 #

    Når det står at kjøttet skal trekke i 1,5 time, er det før man tilsetter grønnsakene, slik at total tid hvor det trekker (uten og med grønnsaker), blir ca 2,5 time? Eller skal grønnsakene oppi omtrent 45 minutter etter at kjøttet begynte å trekke?

  4. Hanne 18. november 2016 at 17:24 #

    Denne står til koking nå,for å nytes imorgen👍🏻🍽

  5. Robertsen 2. desember 2016 at 23:25 #

    Om man skal servere dette til en med glutenallergi, kan man benytte kikertmel som jevning? Noen tips?

    • Trine ;) 4. desember 2016 at 20:53 #

      Du kan kanskje benytte maisenna til jevning?

  6. Kristine Hope 8. desember 2016 at 02:00 #

    Hva er småløk?? Sjalottløk?

    • Trine ;) 8. desember 2016 at 09:11 #

      Det er små løk, det står ofte småløk eller delikatesseløk på emballasjen. Små sjalottløk kan også benyttes.

  7. Nina høst 5. februar 2017 at 14:20 #

    Kan denne retten tilberedes i stekeovn, i tilfellet hvor mange grader og hvor lenge?

  8. Ingrid 5. februar 2017 at 15:19 #

    Hvorfor har du oppgradert oppskriften?
    Kan du si noe om forskjell, og hvilken som er den beste?

  9. Metete E Holst 11. februar 2017 at 22:40 #

    ALLE oppskriftene dine anbefales og denne gryta er bare helt rå😀

  10. Marianne 19. februar 2017 at 20:16 #

    Takk for deilige ukemenyer!
    Vi tjuvstartet denne ukemenyen, og lagde denne herlige gryta i dag. Den er virkelig god, men skulle gjerne hatt enda kraftigere smak.

    Kan det være at jeg brukte kalvefond og kjøttbuljong i stedenfor oksekraft?

  11. Hanne 27. september 2017 at 14:49 #

    Hei!
    Hvor mye potet beregner du per person til potetmos? Helst i gram og ikke antall 😉

  12. Marte 19. oktober 2017 at 14:50 #

    Hei! Skal også lage denne til ca 20 pers og lurer på det samme som Ellisiv, hvor stor porsjon?
    Og ikke minst,står ingenting om mengder/mål i potetstappen?
    Denne pleier jeg ofte og bomme på,og ettersom jeg skal ha gjester og lage mye,tenkte jeg å prøve å få denne rett på første forsøk.:)

Legg igjen en kommentar