FRANSK EPLETERTE

Fransk epleterte

Tenk, i dag er det 31 år siden jeg ble mamma for første gang! Hipp hipp hurra for fineste Anette, som vi i dag feirer med en deilig fransk epleterte! Denne er ekstra digg, for under eplelokket som topper terten har jeg gjemt karamelliserte eplebiter, som tar den opp til ”epletertehimmelen”! Prøv den du også, finn frem:

TERTEBUNNEN

 • 300 g hvetemel
 • 200 g mykt smør
 • 100 g melis
 • 1 egg

EPLEFYLL

 • 6 syrlige epler
 • 150 g sukker

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør og strø en terteform med løs bunn (ca. 28 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel og sett den i kjøleskapet i ca. 5 minutter. Stek tertebunnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær halvparten av eplene i terninger, ca. 1 x 1 cm. Skjær resten av eplene i tynne, halvmåneformede skiver. Smelt sukkeret i en tykkbunnet panne. Når det begynner å bli gyllent tilsettes epleterningene. La blandingen stå å kose seg i ca. 4 minutter, til eplene er gylne. Ikke rør i pannen, men rist på den slik at karamellen legger seg utenpå eplebitene. Rører du i eplebitene blir det eplemos, og da mister du tyggemotstanden vi her er på jakt etter.

Fordel eplefyllet oppi den forstekte tertebunnen og legg deretter epleskivene oppå. Begynn ytterst og avslutt gjerne med en ”rosett” i midten, hvis du får det til (bruk de tynneste epleskivene innerst). Strø 1-2 ts sukker over og stek terten ved 200 grader i ca. 15 minutter, til tertebunnen er gyllen og ferdig stekt.

Fransk epleterte

For å få et mer rustikt utseende brukte jeg creme bruleebrenneren på epleskivene før servering, men det er slett ikke nødvendig. Gi kaken et lite melisdryss og server den sammen med vaniljeis eller stivpisket kremfløte.

LYKKE TIL!

Godt.no og Mathallen skal også i år kåre Årets Matblogger, og det er opp til deg å nominere den du mener fortjener å smykke seg med tittelen. Les mer om kåringen her, og nominer gjerne meg ved å klikke deg inn her. I tillegg til Årets matblogger skal det kåres vinnere i ulike katagorier som for eksempel Årets fotoblogg, Årets bake- og dessertblogg og Årets innovatør. 


, , , , ,

4 Kommentarer

 1. Laila 16. september 2016 at 14:15 #

  Nok en deilig oppskrift – tusen takk 🙂 Selvfølgelig nominerer jeg deg. Nyter jo god mat fra denne fantastiske bloggen flere ganger i uken.

  • Trine ;) 17. september 2016 at 19:16 #

   Takk for det Laila! Hyggelig å høre at du fortsatt finner inspirasjon på bloggen min! 🙂

 2. Nancy Oyloe 18. september 2016 at 05:32 #

  Jeg prøvde den men smeltet sukkeret var tykt og da jeg la til eplene ble det kjempe hardt og klumpete. Måtte kastes😟. Bunnen lignet på sandbakkels.
  Er det kanskje noe jeg misforstå?

  • Trine ;) 18. september 2016 at 10:15 #

   Jeg synes det er vanskelig å vite hva som har gått galt her, ut fra det du skriver. Lot du eplene stå å surre i pannen i ca. 4 minutter etter at du tilsatte dem i det smeltede sukkeret? Sukkeret vil stivne noe når du tilsetter de kalde eplene, men når det deretter blir varmet opp vil sukkeret smelte og legge seg rundt eplebitene. Når det gjelder bunnen er jeg usikker hva du mener. Dette er en tertebunnoppskrift jeg benytter ofte. Ble den for tørr eller bløt? I så fall må du tilsette litt vann eller mer mel.

Legg igjen en kommentar