Gulrotsuppe faller alltid i smak, og dersom du baker gulrøttene i stekeovnen noen minutter før du koker dem ferdig i kraften, får de en helt spesiell sødme og dybde. Denne rette passer bra som hovedrett til 3 eller som forrett til 6. Prøv den du også!
Ingredienser
GULROTSUPPEN
700 g | gulrøtter , i jevnstore biter |
1 | rødløk , i 4 båter |
olivenolje | |
8 dl | kyllingkraft (eller grønnsakskraft hvis du vil lage en vegetarisk suppe) |
2 ts | ingefær , finrevet |
1 | appelsin , saften (ca. 1 dl) |
150 g | crème fraîche |
salt (smak til) | |
kajennepepper (smak til) |
TILBEHØR
1 | gulrot , i tynne staver |
4 ss | crème fraîche |
frisk koriander eller andre friske krydderurter, hvis du har | |
kajennepepper | |
godt brød , for eksempel eltefri focaccia |
SLIK GJØR DU
Skrell gulrøtter og løk, skjær opp i jevnstore biter og fordel på et bakepapirkledd bakebrett. Ringle over litt olivenolje, krydre med salt og pepper, og bak grønnsakene midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter. (Alternativt kan du hoppe over ovnsbakingen og gå rett til neste avsnitt, men må da påregne noe lengre koketid.)
Ha de bakte grønnsakene i en gryte, sammen med kraft, ingefær og appelsinjuice. La suppen koke i ytterligere 10-15 minutter til gulrøttene er helt møre. Kjør suppen i en blender eller bruk stavmikser, til du har en jevn suppe. Spe eventuelt med mer kraft dersom suppen virker tykk. Smak til med crème fraîche, kajennepepper og eventuelt litt salt.
Mens suppen koker kan du gjøre klart garnityret. Skrell gulroten og skjær den opp i tynne, jevnstore staver (ca. 3 mm). Stek gulrotstavene i litt olivenolje eller smør, til de er gylne og sprø. Dryss over litt flaksalt og la gulrotstavene renne av på litt kjøkkenpapir.
Server suppen med en klatt crème fraîche, gulrotchips, et lite dryss kajennepepper og gjerne litt koriander. Som tilbehør smaker det godt med for eksempel eltefri focaccia eller krutonger.
TIPS
- Suppen blir aller best dersom du benytter en god kraft. Har du ikke det tilgjengelig kan du erstatte kraften med utblandet fond (etter anvisningen på etiketten).
- Sprøstekt bacon eller chorizo smaker også godt i denne suppen, sammen med eller istedet for gulrotchipsen.
VELBEKOMME!