PERFEKT PIZZABUNN OG 5 GODE PIZZATOPPINGER

pizzabakeriet Marius

I forrige uke hadde jeg besøk av trivelige Marius Niva i Matverkstedet mitt. Marius er kokk og jobber i Orkla Foods, hvor han har ansvar for utvikling og promotering av produkter i konseptet Pizzabakeriet. Marius er ihuga pizzaelsker, og har reist i USA og Italia for å hente inspirasjon og kunnskap, og det er ingen tvil om at han vet hva han holder på med. God pizza lager han også, det kan jeg skrive under på etter å ha smakt på flere av pizzaene hans. Men det beste av alt er at dette kan du og jeg også klare å gjøre på vårt eget kjøkken, for i konseptet Pizzabakeriet er det ikke bare pizzamel, det er også en rekke filmer og oppskrifter som gir tips og råd om hvordan du kan ta pizzaen til nye høyder.

pizzabakeriet

Pizzaen er bakt med Pizzabakeriet Pizzamel, som er basert på hvetemel av kvalitetstypen Manitoba fra Canada, og malt i Italia etter standarden tipo 0. Denne kombinasjonen gir et sterkt mel som er perfekt til hjemmelaget pizza og det gir en luftig pizzabunn. Styrken i melet gjør også at det er lett å bake ut.

Marius hadde vært innom noen uker tidligere med pizzamelet, slik at jeg skulle få teste det ut selv. Nå skulle vi bake sammen. Jeg hadde sett frem til dette, for selv om jeg synes at jeg lager god pizza, så er jeg alltid interessert i å lære noe nytt og få ny inspirasjon. Det gjorde jeg, og det skal jeg dele med deg her!

Grunnlaget for en god pizza legger du selvsagt i pizzabunnen. Slik lager du deilig pizza med sprø bunn og luftig kant:

Pizzadeigen

 • 450 g Pizzabakeriet pizzamel
 • 300 g (ca. 3 dl) lunkent vann
 • 6 g (1 ts) salt
 • 10 g fersk gjær eller 2 g (1 ts) tørrgjær

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen i 2 minutter på lav hastighet, og deretter ca. 12 minutter på middels hastighet. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. La deigen hvile tildekket i ca. 15 minutter og ta den deretter på melet bakebord. Del deigen i tre jevnstore biter (ca. 250 g) som du former til boller. Legg bollene med god avstand imellom i en oljet form. Kle formen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i ca. 2 timer. Det aller beste resultatet får du imidlertid dersom du setter deigen i kjøleskapet over natten (da bør du benytte kaldt vann i deigen), og lar det hvile på kjøkkenbenken i ca. 2 timer før du skal bake ut pizzaen. Deigen kan stå i kjøleskapet i flere dager. Denne oppskriften gir 3 pizzaer.

pizzabakeriet

Marius hadde «jukset» litt og hadde med seg to pizzadeiger, en som han hadde satt dagen før og en som han hadde satt samme morgen.

Utbaking med hendene!

For å ta vare på luftboblene i deigen slik at du får en luftig pizzabunn, er trikset å bake ut deigen med hendene, og ikke bruke kjevle. Pizzabakeriet har laget en film som enkelt viser denne utbakingsteknikken, se her. Du begynner med å ta deigen på et godt melet bakebord. Marker «gripekanten» og «prikk» deretter bunnen innenfor gripekanten med fingrene. Snu deigen. Deretter skal deigen formes med begge håndflatene. Roter deigen en kvart runde, mens du holder igjen deigen med den ene hånden og bruker den andre til å presse deigen lett utover, i bueform. Gjenta dette til du får ønsket størrelse på pizzaen din. Pass på at det ikke blir noe press på «gripekanten», slik at du presser ut luften i deigen.

1-pizzabakeriet

Topping etter smak og behag

Ha deretter pizzadeigen over på en pizzaspade (med et tynt lag med mel oppå). Nå er pizzaen klar for å fylles med favorittoppingen din. Marius hadde med fem ulike toppinger, og det er ikke fritt for at jeg fikk en ny favoritt. Marius toppet alle pizzaene med tomatsaus og fersk mozzarella, og hadde ellers følgende garnityr:

4-pizzabakeriet LR2

Ta gjerne en titt her for å se flere forslag til deilig pizzatopping. Fall ikke for fristelsen og ha på for mye topping, kunsten er her å gjøre det enkelt, lag heller flere pizzaer med ulike toppinger. Lag gjerne denne enkle og smakfulle tomatsausen til å toppe pizzaen med.

Steking på høy varme

Sånn omtrent 30-45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen setter du et bakestål/bakestein eller bakebrett midt i stekeovnen, som du setter på 300 grader (over- og undervarme) eller det som er maksimal temperatur på stekeovnen din.

pizzabakeriet Marius

Fyll pizzaen etter smak og behag umiddelbart etter at du har bakt den ut, og la deretter pizzaen gli fra pizzaspaden og ned på det varme underlaget. Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 5 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. Mitt beste råd er å følge nøye med mot slutten av steketiden. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. Du vil nå se at «gripekanten» har hevet noe og har en masse luftlommer.

Resultatet

Resultatet er en smakfull pizza med sprø bunn og luftig kant rundt det hele. Vi laget pizza av pizzadeig laget samme dag og dagen før, og sistnevnte var helt klart den som var best på smak. Jo lengre deigen får stå å modnes, jo bedre blir pizzaen – sånn er det med den saken! Det var også gøy å lære utbaking med hendene. Jeg har gjort det flere ganger tidligere, men nå har jeg virkelig fått dreisen på det! Heretter dropper jeg kjevla når det står pizza på menyen.

pizzabakeriet

Gi gjerne pizzaen et dryss av friske urter (for eksempel oregano eller basilikum) og/eller litt ruccula, og nyyyt den umiddelbart.

LYKKE TIL!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Orkla Foods, som eier Pizzabakeriet. Pizzabakeriet pizzamel får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger.


14 Kommentarer

 1. Sara 7. april 2016 at 12:37 #

  Hvis man lager deigen kvelden før, kan man ta den ut av kjøleskapet om morningen og la den stå i romtemperatur hele dagen? Blir lenge for sultne mager å vente på pizzaen etter jobb om deigen må stå i romteperatur i 2 timer før utbaking.. 🙂

  • Trine ;) 10. april 2016 at 21:07 #

   Det anbefales ikke å la deigen stå i romtemperatur hele dagen. Prøv å la den stå i ca. 1 time på et ganske lunt sted istedet, før du baker ut deigen. Lykke til!

 2. fast leser 7. april 2016 at 13:46 #

  Hvor får man kjøpt sånn pizzaspade?

 3. Marius 7. april 2016 at 23:35 #

  Takk for at du delte 🙂

 4. Rie Aleksandra 8. april 2016 at 08:15 #

  Vi prøvde pizzamel her om dagen og det er virkelig forskjell på deigen. Man kan faktisk kjenne det. For et par år siden var vi på roadtrip i USA og i Key West fikk vi servert stromboli – DET må du prøve, det er beste pizzaen vi har laget. Men, riktig skinke her helt essensielt og da anbefaler jeg Tind coppaskinke. Da støtter man samtidig norskprodusert. 🙂 PS: Skulle gjerne blogget om det selv, men det må myyyye trening til før man klarer å rulle en slik pizza slik at den blir pen, i alle fall om man har tenkt å dele bilder! 😉 God helg!

 5. Amalie 8. april 2016 at 12:42 #

  Kan man lage deigen nå (kaldheving) når den skal brukes ikveld? Eller blir det for knapp tid? 😊 når du skriver kaldt vann, mener du da skikkelig kaldt? Dreper ikke det gjæren? :-p

  • Kristian V 18. juli 2017 at 13:24 #

   Jeg baker bare med kaldt vann. Dreper definitivt ikke gjæren (selv nedfrysing gjør ikke det). Med kaldt vann kan du heve i romtemperatur (2-3 timer) eller i kjøleskapet (12+ timer), alt etter hva som passer med planen din.

 6. Jørgen 8. april 2016 at 13:17 #

  Kan dette melet brukes til stekingen også, eller vil det bli brent?

 7. Morten 12. april 2016 at 20:02 #

  Flott «oppskrift» på hvordan lage god pizza.

 8. Heidi 20. april 2016 at 13:26 #

  Hei,

  Hvor mange personer er oppskriften på pizzabunn beregnet for?

 9. Morten 28. august 2016 at 20:22 #

  Hei.
  Jeg er en pizzaelsker og har prøvd å perfeksjonere denne retten. Jeg har adoptert mye av det de gjør i «Pizzabakeriet, med bla stekestål og å bake ut bunnen med hendene og 300 grader i ovnen. Men hvis jeg skal vente til gripekanten har begynt å få små gylne flekker (ca 5 min pluss) har allerede mozarellaen boblet en stund og blandet seg nesten helt med tomatsausen. Er det noen triks mot å ikke få mozarellaen så mye stekt?

  • Anonym 26. desember 2016 at 18:46 #

   ta på mozarellaen når resten begynner å se ferdig ut slik at den ikke blander seg med sausen eller begynner å boble. Det hjelper ihvertfall på meg 🙂

 10. Marius 28. november 2016 at 16:31 #

  Thanks for sharing

Legg igjen en kommentar