SENNEPSGRATINERT LAMMECARRÉ MED HONNINGBAKTE ROTGRØNNSAKER OG RØDVINSAUS

Sennepsgratinert lammecarre med honningbakte rotgrønnsaker og rødvinsaus

Lammecarré er nydelig i seg selv, men sammen med deilige ovnsbakte rotgrønnsaker, en himmelsk potet- og pastinakkmos og en smakfull rødvinsaus, blir det en skikkelig høydare. Om jeg skal få si det selv, sånn i all beskjedenhet. Hvis du benytter steketermometer og lar kjøttet hvile, er du garantert perfekt stekt kjøtt. Rotgrønnsakene får en dæsj med sitronsaft og litt honning på toppen, og tar deg umiddelbart med til «grønnsakshimmelen». Potet- og pastinakkmosen er et kapittel for seg, og den smakfulle rødvinsausen topper det hele. Har du lyst til å imponere med denne retten du også? Slik gjør du det (4 porsjoner):

SENNEPSGRATINERT LAMMECARRÉ

  • ca. 800 g lammecarré
  • salt og pepper
  • ca. 2 ss grov sennep

HONNINGBAKTE ROTGRØNNSAKER

  • ca. 250 g sellerirot, i staver
  • 2-3 gulrøtter, i staver
  • 1 persillerot, i staver
  • 1 polkabete, i båter
  • 1 gulbete, i båter
  • 1 rødbete, i båter
  • litt olivenolje
  • 1/2 sitron, saften
  • ca. 2 ss flytende honning
  • salt og pepper
  • frisk timian

RØDVINSAUS

  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 laurbærblad
  • 1 stjerneanis
  • en kvast frisk timian, grovt hakket
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl lammekraft (feks. fra Jacobs)
  • 1-2 ts sukker (smak til)
  • litt god balsamicoeddik (smak til)
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

POTET- OG PASTINAKKMOS

  • 600-800 g poteter
  • 1-2 pastinakk
  • 2 ss smør
  • melk eller fløte
  • salt og pepper

Sennepsgratinert lammecarre med honningbakte rotgrønnsaker og rødvinsaus

HONNINGBAKTE ROTGRØNNSAKER

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell rotgrønnsaker og beter, og del dem opp som angitt ovenfor. Du kan selvsagt benytte andre typer rotgrønnsaker/beter enn hva jeg har gjort her. Fordel grønnsakene i en stor ildfast form, eventuelt et bakepapirkledd stekebrett. Legg rødbetene i et hjørne for seg selv slik at de ikke smitter over på de øvrige grønnsakene (legg dem eventuelt oppi et lite stykke aluminiumsfolie, som du bretter litt opp). Ringle over litt olivenolje, sitronsaft og honning, og krydre med salt, pepper og litt frisk timian. Stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter, til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene. Rør i grønnsakene et par ganger underveis, slik at de ikke brenner seg fast. Hvis du synes de er litt bleke kan du eventuelt sette på varmluft de siste minuttene.

SENNEPSGRATINERT LAMMECARRÉ

Ta lammecarréen ut av kjøleskapet et par timer før servering, slik at kjøttet er romtemperert. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det raskt på begge sider i litt nøytral olje eller smør. Legg kjøttet i et ildfast fat og fordel sennepen oppå kjøttet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen og stek ved 150 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 54 grader. Det tar omtrent 20-30 minutter, avhengig av hvor store kjøttstykkene er og hvor mye du har forstekt dem. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør nå serveres ganske umiddelbart.

Sennepsgratinert lammecarre med honningbakte rotgrønnsaker og rødvinsaus

RØDVINSAUS

Fres sjalottløk og hvitløk i litt smør eller nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter, sammen med laurbærblad, stjerneanis og frisk timian. Tilsett rødvinen og la den koke nesten inn. Tilsett deretter lammekraften og la det småkoke til sausen er redusert inn til ca. halvparten. Smak til med sukker, balsamicoeddik, salt og pepper. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

POTET- OG PASTINAKKMOS

Skrell poteter og pastinakk og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp dem tørre over svak varme et par minutter. Mos grønnsakene med stavmikser eller potetstapper, og tilsett smør og melk/fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

SERVERING

Server lammecarreén sammen med de ovnsbakte rotgrønnsakene og mosen, og drypp den deilige sausen over. Nytes i godt selskap, og gjerne sammen med en god rødvin.

Sennepsgratinert lammecarre med honningbakte rotgrønnsaker og rødvinsaus

TIPS

  • Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du først steke rotgrønnsakene i ca. 30 minutter, skru ned varmen til 150 grader og deretter steke lammekjøttet til det har ønsket kjernetemperatur. Mens kjøttet hviler steker du ferdig rotgrønnsakene på 225 grader.
  • Ønsker du mer inspirasjon til deilige lammeretter? Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!


, , , , , , ,

7 Kommentarer

  1. Marte 17. mars 2016 at 17:30 #

    Hei! Ser snadder ut ! Jeg forsøker meg!Holder på å lage rotgrønnsakene nå. Men når /hvordan skal honningen på? (Finner ikke det i oppskriften) Marte

    • Trine ;) 17. mars 2016 at 20:32 #

      Honningen skal inn sammen med sitronsaften. Har oppdatert det nå, takk for at du sa ifra! 🙂

  2. Solveig 19. mars 2016 at 09:59 #

    Takk for flotte påsketips. Jeg skal nok prøve flere oppskrifter. Lammecarré og rotgrønnsaker ser veldig godt ut! Men de fleste av oss har bare en stekeovn på kjøkkenet. Hvordan løse utfordringen med å skulle steke rotgrønnsaker på 225 grader og lammecarré på 150, og begge deler skal være ferdig samtidig?

  3. Ida 19. mars 2016 at 13:46 #

    Hei
    Kan jeg bruke Dijon sennep i stedet for grov sennep? og må jeg ha stjerneanis i sausen? jeg fant det ikke i butikken 🙂
    Veldig stor fan av bloggen din og bøkene dine 🙂 Bruker begge flittig
    Mvh Ida

  4. Ingrid 28. mars 2016 at 00:16 #

    Smakte fortreffelig! Takk for inspirasjon til mange gode smaksopplevelser 😊

  5. Silje 9. oktober 2016 at 20:23 #

    Dette var nydelig! 😀

  6. Marita 19. oktober 2016 at 23:33 #

    Hva kan man bruke istedenfor rødvin i sausen?

Legg igjen en kommentar