BAKT BRIE MED NØTTER, HONNING OG LIME

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Enklere og kjappere kan det knapt gjøres, og godt er det – veldig godt! Man tager nemlig en hel brie, putter den i stekeovnen, drysser over nøtter, tørket frukt og bær etter smak og behag, og ringler litt flytende honning over det hele. Hvis en ser bort ifra den tiden det tar å forvarme ovnen, så tar det her 10-12 minutter fra du setter i gang til du kan sette den imponerende osteanretningen på bordet! Dette er ypperlig å servere for eksempel som et lite mellommåltid, snacks eller dessert.

Jeg har her benyttet Brie de Paris, som er en tradisjonell fransk brie med en aromatisk mild og fyldig smak. Osten jeg benyttet var 500 gram, noe som rekker til 8-12 personer, alt etter hva som ellers står på menyen og hvem som sitter rundt bordet. Dette er mektige saker, så fall ikke for fristelsen til å lange innpå så alt for mye – for mye av det gode kan nemlig bli alt for meget!

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Finn frem:

  • 500 g Brie de Paris
  • ca. 100 g nøtter, grovt hakket
  • ca. 50 g tørket aprikos, i biter
  • ca. 20 g tørkede tranebær
  • flytende honning
  • ca. 1/2 lime, revet skall
  • frisk timian (kan sløyfes)

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Skjær bort det øverste hvite laget på osten og sett den på et bakepapirkledd bakebrett (med snittsiden opp). Pensle gjerne litt nøytral olje under osten slik at den blir lettere å flytte over på en tallerken etter at den er bakt i ovnen. Stek osten på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, til osten er myk. Flytt den forsiktig over på en liten tallerken eller lignende.

Mens osten koser seg i ovnen rister du nøttene i en tørr stekepanne på middels varme. Jeg brukte valnøtter, pekannøtter og pinjekjerner (det kan være lurt å vente med å tilsette pinjekjerner mot slutten, slik at du unngår at de blir brent).

Fordel ristede nøtter, aprikos og tranebær oppå den bakte osten, ringle over rikelig med flytende honning og bruk et zesterjern eller lignende og riv limeskallet (kun det grønne) over osten. Fordel gjerne noen blader med frisk timian over – og server umiddelbart, sammen med for eksempel salte kjeks og/eller godt brød.

Bakt brie med nøtter, honning og lime

TIPS

  • Bruk nøtter, frukt og bær etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig.
  • Jeg har stekt osten på bildet i 9 minutter. Vanligvis steker jeg den ca. 10 minutter, og da blir det litt mer «flytende» enn osten på bildet.
  • Hvis du velger å gå for en Brie de Paris på 250 gram kan du redusere mengden nøtter og frukt til cirka halvparten, og redusere steketiden med 1-2 minutter.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen A/S, som blant annet forhandler Brie de Paris. Osten får du bla. kjøpt på Meny, Kiwi, Rema 1000, Coop, Jacobs og Spar. 


, , ,

5 Kommentarer

  1. Ann Cicilie 14. mars 2016 at 18:08 #

    Det ser helt fantastisk ut! Kanskje en god koserett til påskeferien. 450 g blir sikkert for mye for fire personer, så det er godt at du skriver at osten finnes i en 250-gramsvariant også. Det er sikkert best å bruke en hel rund ost, og ikke en del av en ost dersom man vil lage en mindre porsjon?

    • Trine ;) 16. mars 2016 at 09:21 #

      Ja, det beste er å benytte en hel ost, og 250 g passer fint til 4. Lykke til!

  2. GI fanatiker 14. mars 2016 at 21:24 #

    Dette har vært vår helgefavoritt i snart 7 år!! Har aldrig prøvd med noe syrlig på, så det skal prøves!! Dette og ett glass rødvin…. Uslåelig!!

  3. Marit Maurstad 16. mars 2016 at 09:18 #

    Hvor mange grader og hvor lenge ? Legges nøtter og frukt på etter steking ?

    • Trine ;) 16. mars 2016 at 09:24 #

      Det står i oppskriften…

Legg igjen en kommentar