SKREI MED SOYASMØR, SPRØSTEKT BACON OG SPINATSALAT

Skrei med soyasmør, spinat og sprøstekt bacon

Hurra, endelig er skreien her! Skrei er en vandretorsk fra den nordøst-arktiske stammen som akkurat har lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å gyte, før den ble fisket opp av havet. Skrei er kun tilgjengelig i perioden januar-mars/april, og er derfor en eksklusiv råvare! Skreien har her fått selskap av soyasmør, spinatsalat, sprøstekt bacon og silkemyk potetpuré. Slik gjorde jeg det (ca. 4 porsjoner):

PANNESTEKT SKREI OG SPRØSTEKT BACON

  • ca. 800 g skrei
  • nøytral olje og 1 ss smør
  • 2 hvitløksfedd, delt i to på langs
  • salt og pepper
  • 4 skiver bacon

SOYASMØR

  • 100 g smør
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • ca. 2 ss soyasaus
  • persille eller gressløk, finhakket

POTETPURÈ

  • ca. 800 g poteter
  • 1-2 ss smør
  • melk eller fløte
  • salt og pepper

SMØRSTEKT SPINAT- OG RØDLØKSALAT

  • 1-2 rødløk, i båter
  • ca. 250 g frisk spinat
  • nøytral olje
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Skrell og skyll potetene, og del dem i to. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 25 minutter. Hell av vannet og la potetene stå å dampe på lav temperatur et par minutter slik at alt vannet fordamper. Mos med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter litt melk/fløte til du får ønsket konsistens på purèen din. Smak til med salt og pepper. Hold pureen varm.

Ha smøret i en liten panne eller gryte, og la det putre på middels varme til det er nøttebrunt (men ikke brent). Fjern det hvite skummet som danner seg på toppen, og tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk. Smak til med soyasaus til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Rett før servering gis sausen et dryss av finhakkede urter.

Stek baconet sprøtt. Fordel baconskivene på et bakepapirkledd bakebrett og stek dem ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-15 minutter. Snu dem gjerne en gang underveis. Følg med mot slutten av steketiden. La gjerne baconet renne av på litt kjøkkenpapir. Alternativt kan du steke baconet i en stekepanne.

Del skreien i jevnstore biter og tørk dem godt med litt kjøkkenpapir. Dryss over litt salt. Stekes med skinnsiden ned i litt nøytral olje (tilsatt 2 hvitløksfedd som er delt på langs) på litt over middels temperatur, til du har en gyllen stekeskorpe. Snu fiskestykkene forsiktig, tilsett ca. 1 ss smør, senk varmen noe, og la fisken steke noen minutter, til den er gjennomstekt og fiskekjøttet flaker seg. La skreien hvile et par minutter, og deretter bør den serveres umiddelbart.

Del rødløken i 8 båter og stek på middels varme til løken er blank og myk. Rett før servering tilsettes spinaten og 1 ss smør, og rør det hele sammen. Krydre med salt og pepper. Salaten er ferdig når spinaten har falt sammen.

Servér skreien sammen med spinat, potetpuré og bacon, drypp soyasmøret over – og nyyyt!

VELBEKOMME!


, ,

3 Kommentarer

  1. Anne 25. februar 2016 at 18:21 #

    Dette blir søndagsmiddagen her. Har fylt opp fryseren med Skrei ☺☺☺

  2. Bjørg Setrom 29. februar 2016 at 11:14 #

    Dette var godt, lett å lage. Takk for atter en god middag.

  3. Ingunn 4. mars 2017 at 17:45 #

    Kjempegodt!

Legg igjen en kommentar