PANNESTEKT ØRRET MED QUINOASALAT & FETA

Pannestekt ørret med quinoasalat

På menyen i dag står blant annet en quinoasalat med deilig, næringsrik grønnkål og andre gode smaker. Er du ikke kjent med quinoa fra før kan jeg opplyse og at frøsorten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og var regnet som et hellig frø i inkatiden. Quinoa er fortsatt en av de viktigste vekstene i Andesregionen, og i de siste årene har også helsebevisste nordmenn fått øynene opp for denne næringsrike frøsorten. Quinoa kan benyttes på samme måte som ris, couscous og bulgur, men er et enda sunnere alternativ og er også fri for gluten. Dessuten er det veldig godt på smak.

Som tilbehør til quinoasalaten serveres pannestekt ørret, men den kan du eventuelt bytte ut med for eksempel laks eller kylling. Salaten kan selvsagt også serveres slik den er, uten ytterligere tilbehør. Salaten serveres varm eller kald, men sammen med fisken anbefales den varm. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

 • ca. 700 g ørretfilet, i porsjonsstykker (kan erstattes med laks)
 • 2 dl quinoa
 • 4 1/2 dl vann
 • 1 ss grønnsaks-/kyllingfond eller 1 buljongterning
 • ca. 200 g grønnkål, snittet (kan erstattes med spinat)
 • 1 rødløk, i tynne båter
 • 2-3 vårløk, finsnittet
 • 1 (økologisk) sitron, revet skall + saft
 • 2 ss olivenolje
 • salt og pepper
 • 2-3 ss pinjekjerner, ristet
 • 50-100 g fetaost, smuldret

Pannestekt ørret med quinoasalat

Ha quinoaen i et dørslag eller lignende, og skyll i kaldt vann i 3-4 minutter, til det slutter å skumme. Ha quinoaen i en tykkbunnet kjele og la den «tørke» på svak varme et par minutter, mens du rører hele tiden. Tilsett vann og fond/buljongterning, og la det koke i ca. 10 minutter. Skyll grønnkålen, skjær i strimler og tilsett oppi kjelen sammen med quinoaen. Rør/løft grønnkålen forsiktig inn i quinoaen med en slikkepott eller lignende. La det koke videre i 5 minutter eller litt lengre, til grønnkålen har en fin konsistens. Rør forsiktig i blandingen en gang iblant, og tilsett eventuelt litt mer vann om nødvendig. Alternativt kan du koke ferdig quinoaen etter anvisningen på pakken, frese grønnkålen i litt olje i stekepannen til den er mør, og deretter vende det hele sammen.

Rist pinjekjernene i tørr stekepanne til de er gylne og legg til side. Stek deretter løken i litt olje, til den er blank og myk.

Finn frem en salatbolle og ha oppi olivenolje, saft av 1/2 sitron og sitronskall av 1 sitron, vårløk og rødløk. Når quinoa- og grønnkålblandingen er ferdig heller du den oppi og vender det hele forsiktig sammen. Strø pinjekjerner og smuldre fetaosten over ved servering.

Krydre ørreten med salt og pepper og stek den i nøytral olje i 2-3 minutter på hver side, til den har en fin stekeskorpe. Tilsett gjerne en klatt smør mot slutten av steketiden og øs det over fisken med en skje. Pass på at du ikke steker ørreten for lenge, den skal heller være litt rå inni enn for mye stekt. La fisken hvile et par minutter før den serveres.

Pannestekt ørret med quinoasalat

Legg gjerne ørreten på en seng av quinoasalat, og servér umiddelbart.

VELBEKOMME!


, , , ,

12 Kommentarer

 1. Ida 9. februar 2016 at 17:50 #

  Kjempegodt! 👍🏻

 2. Cathrine 16. februar 2016 at 11:20 #

  Dette skal prøves til middage i dag 🙂 Hva med vårløken – den har man i salaten rå hvis jeg fortår det riktig?

 3. Annalisa 7. mars 2016 at 18:22 #

  Hvordan i alle dager skyller du Quinoa? Verken dørslag eller sil har små nok hull

  • IN 22. april 2017 at 21:18 #

   Dette lurer jeg også på..

  • Trine ;) 22. april 2017 at 21:32 #

   Det går bra i min sil, så da er nok silen din litt for grov.

 4. Tore 12. februar 2017 at 22:20 #

  Jeg kan ikke huske å ha sett quinoa i butikkene her i Bodø. Finnes det noe jeg kan bruke i stedet?

  • Trine ;) 14. februar 2017 at 12:40 #

   Du kan for eksempel benytte couscous eller bulgur istedet. Lykke til! 🙂

 5. Claire 18. februar 2017 at 15:19 #

  Jeg hadde lagt Skrei oppskriften med granateple dagen før og hadde noe granateple igjen – jeg serverte quinoa salaten med granateple – ble en kjempe hit!

 6. Eirik 5. juni 2017 at 21:23 #

  Wow… En av de bedre fiskemåltidene jeg har tilberedt. Takk for fantastisk oppskrift – sitrus i quinoasalaten gjorde det hele helt nydelig. 🙂

 7. Amy 24. august 2017 at 15:38 #

  Fantastisk god og elegant! Jeg trodde kanskje fisken skulle bli litt tør/kjedelig uten ‘saus’, men alle smakene er godt satt sammen og sitronsaften forbinder dem alle. Enkel, harmonisk og meget god – tusen takk! 🙂

  • Trine ;) 28. august 2017 at 10:03 #

   Så gøy å høre at den falt i smak!

 8. Tone 27. september 2017 at 19:59 #

  Passar denne til torsk også?

Legg igjen en kommentar