De beste kjøttkakene er de mamma lager! Min mamma lager i alle fall de beste kjøttkakene jeg har smakt! Det er ikke så ofte jeg får dem servert, men det er ikke mamma sin skyld. Det kan jeg takke meg selv for. For snart 30 år siden flyttet jeg nemlig med (daværende) mann, barn (Anette, som da var 11 måneder) og Bobby undulat (R.I.P) fra Trondheim til Lørenskog. Vi flyttet vekk fra mamma, pappa, brødrene mine, besteforeldre, svigerfamilie, venner - ja hele nettverket vår. Fra familiemiddager med kjøttkaker, hønsefrikassé, trollkrem, latter og andre herligheter. Slik at jeg skulle få avslutte jusstudiene i Oslo, det var jo bare for maksimalt 5 år - og det går jo fort! Jeg brukte litt mer enn 5 år på å fullføre studiene (blant annet ble Emilie født), men når jeg var ferdig var jobbmulighetene i Osloområdet mer forlokkende enn hva Trondheim da kunne by på. Så da valgte jeg (vi) jobb og karriere fremfor familiemiddager og sånn. Visst var vi ofte "hjemme" i Trondheim, og ofte i lengre perioder så vi var likevel mye sammen, men det var uansett ikke det samme som å treffes i hverdagen. For da følte jeg virkelig at jeg var langt borte fra familien, uten særlig nettverk og sjelden noen som inviterte på "familiemiddag".

Derfor er jeg så uendelig lykkelig nå, med barn og barnebarn i rimelig nærhet, hvor vi har anledning til å møtes oftere, enten det er her hjemme eller vi tilbringer en helg sammen på hytta. Det er som regel jeg som står ved grytene (gjerne med hjelp fra både store og små), men det er faktisk sjelden at det står kjøttkaker på menyen. For de aller beste kjøttkakene er det mamma som lager. De får jeg ofte servert når jeg kommer "hjem" - "de e bare kjøttkaker, altså", sier mamma litt unnskyldende med et lurt smil om munnen, men hun vet nok innerst inne at det er det jeg har aller mest lyst på akkurat da.

Sånne mammaer som lager de aller beste kjøttkakene er helt umulig å få oppskrifter av, for det er en dæsj av ditt og en klunk av datt, til du får passe konsistens - "ja, du vet". Her er min tilnærming til mammas kjøttkaker, slik jeg serverer dem med brun saus og kålstuing.

Ingredienser

KJØTTKAKER

600 g kjøttdeig
1/4 ts nykvernet sort pepper (smak til)
3 ss HOFF potetmel (annonse)
2 ss løk , finhakket (kan sløyfes)
1 1/2 ts salt (smak til)
2 dl melk eller vann (ca.)

BRUN SAUS

40 g smør
35 g hvetemel (ca.)
5 dl kjøttkraft (eller utblandet buljong/fond*), varm
soyasaus (smak til)
salt og nykvernet sort pepper

KÅLSTUING

500 g hodekål (ca.)
30 g smør
30 g hvetemel (ca.)
3 1/2 dl melk , varm (ca.)
muskatnøtt , revet (smak til)
salt og eventuelt litt (hvit) pepper

TILBEHØR

4 porsjoner poteter
4 gulrøtter
tyttebærsyltetøy

SLIK GJØR DU

 

Kjøttkaker med brun saus og kålstuing

Ha kjøttdeigen i en bolle sammen med potetmel og løk, og bland det godt sammen. Spe med melk til du får ønsket konsistens på farsen, og smak til med salt og pepper. Potetmelet kan eventuelt erstattes med griljermel/brødrasp. Bruk to skjeer (dyppet i kaldt vann) og form jevnstore kaker av farsen, ca. 9-10 stykker. Stek kakene i en blanding av smør og nøytral olje, til de har en fin stekeskorpe på begge sider. De skal ikke være gjennomstekte enda, siden de skal trekke ferdig i sausen.

Kjøttkaker med brun saus og kålstuing

Lag brun saus ved å brune smør og hvetemel på middels varme i en vid gryte/panne med høye kanter. Rør hele tiden slik at det ikke svir seg. Når jevningen er brun og fin sper du, litt av gangen, med varm kjøttkraft til du får ønsket konsistens på sausen. (*Dersom du benytter buljong eller fond må du blande den ut etter anbefalingene på emballasjen.) La sausen koke et par minutter, spe eventuelt med mer kjøttkraft dersom sausen virker tykk, og tilsett deretter kjøttkakene. La kjøttkakene få trekke i sausen i ca. 15 minutter, til de er gjennomstekte.

Kjøttkaker med brun saus og kålstuing

Kok potetene og gulrøttene møre i lettsaltet vann.

Skjær kålen i skiver (ca. 1 1/2 cm bred) og kok dem møre i lettsaltet vann i ca. 15 minutter. Hell av kokevannet. Lag hvit saus ved å smelte smøret i en kjele og tilsett hvetemelet. Rør godt sammen og spe med varm melk, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper, og la sausen trekke i ca. 10 minutter. Tilsett kålen og la stuingen stå å trekke i ytterligere 2-3 minutter.

Kjøttkaker med brun saus og kålstuing

Sånn, der er alt klart. Sett grytene på bordet og la hver enkelt få forsyne seg selv. Serveres med nyrørt tyttebærsyltetøy og gjerne en persilledusk. Sånn som mamma gjør det.

#hjemlengsel

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Topp med oppskrift på kjøttkaker. Når jeg lager blir de så kompakte, sikkert noe jeg gjør feil. Skal garantert prøve disse!

  2. Har du en god oppskrift på hønsefrikasse også (ser du også er vokst opp med det ;-)) Min mamma laget verdens beste, med lys saus og noen supergode kjøttboller i med masse smak av muskat. Vi tenkte aldri på å få oppskriften før hun døde.

  3. Demne oppskriften har blitt en storfavoritt hjemme hos oss. Minstemann på 2 år lyser opp når vi skal ha kjøttkaker til middag 🙂

    1. På husmorskolen i en fjern fortid lærte vi å surre oppkuttet løk myk i smør før vi blandet den i kjøttdeigen. Da ble ikke løksmaken i de ferdige bollene så stram.

  4. Mor lagde karbonader på samme måte. Da med magert kjøtt, elgekjøtt som regel.
    Stekte de ganske tynne og rutet de med stekespaden før steking.
    Fantastisk godt på brødskive.

    Skal lage dine kjøttkaker i dag så jeg gjeder meg:)

  5. Prøvde akkurat oppskriften. Mine kjøttkaker gikk i stykker fullstendig. Tror jeg skipper melka neste gang og heller bruker 1 egg. Smaken var god da 🙂

  6. Kjøttkakene ble supergode:) Saftige og velsmakende. Jeg er ikke enig med dem som sier at du burde droppe løken og saltet. Takk for masse inspirasjon. Du er min favorittmatblogger!

  7. Kjempegod oppskrift! Byttet bare ut hvetemel med speltmel i oppskriften. Jeg syntes bare at det ble for lite saus til 4 porsjoner, men dette kan kanskje ha sammenheng med melet jeg brukte?

  8. Takk for super blogg.

    Forstår at Melange margarin må til for steking og brun saus.
    Så gjelder det å være litt tøff å vente lenge for å få sausen mørkebrun.
    Hva sier du til det?

    Ellers har jeg også vokst opp med hønsefrikasee, og skulle gjerne sett en oppskrift fra deg på det!

    1. For å lage brunsaus (og hvit saus forsåvidt) må du aller helst bruke helsmør. Margarin gir hverken samme smak eller bærer samme egenskap som ordentlig smør når man lager saus.

  9. Flott at du gir oss en helt rett-frem-oppskrift på kjøttkaker, uten «en dæsj av ditt og en klunk av datt». Frem til nå har jeg hatt tilgode å finne en kjøttkakeoppskrift som ikke skulle ha allehånde, ingefær, spisskummen eller muskat… Eller gjerne alle de nevnte.

    Denne oppskriften er derfor svært velkommen.

  10. Tok utgangspunkt i oppskriften, skippet mel og muskatt. Tilsatte litt fløte og et egg samt tørket chilli og litt tørket persille. Meget godt

  11. Hei.
    Hva i denne oppskriften kan man lage dagen før?

    Hva er helsmør? Hvilket smør er det best å lage saus på?

    Fantastisk blogg – bruker den mye!

  12. Tips til dere som ikke får faste kjøttkaker.. Sett de ferdig formet i kjøleskapet i en time før de stekes

  13. Fantastiske gode kjøttkaker. Ren og god kjøttkakesmak. Det er såpass mye tilbehør ti kjøttkakene at dette var en utmerket oppskrift. Tusen takk for den. I morgen skal jeg bake Sissels brød fra bloggen din. De ser veldig gode ut. Jeg baker også mye annet fra bloggen din. Liker den veldig godt. Mvh. Hildegard Marlene Jonassen.

  14. Jeg pleier å raspe løken før jeg har den i deigen. Synes ikke hakket løk gir like god smak.

  15. Her er småbarnslivet en virkelighet til fulle, sliten mor og raske (ikke alltid de beste/sunneste) middager er desverre et faktum. Kjøttkaker er en av favorittene men kjøper da ferdige. Skulle absolutt laget selv, men.. er det mulig å lage opp flere som man fryser ned? Evt steker man de mindre da før man fryser de, gjør man noe for at de ikke skal falle fra hverandre eller bli tørre ect..?

    1. Trekk de stekte kjøttkakene i buljong til de har kjernetemperatur på ca 65 grader, avkjøl og frys ned.

Leave a Reply to Mari Jensås Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste