REINSDYRFILET MED PLOMMER, RØDVINSAUS OG ANNAPOTETER

Reinsdyrfilet med Annapoteter

Når det er fest inviterer jeg ofte på reinsdyrfilet med godt tilbehør. Denne oppskriften er fra den nye kokeboken min, og det deilige reinsdyrkjøttet får her selskap av plommer i en deilig rødvinsaus, en silkemyk pastinakkrem og deilige Annapoteter. Dette blir nok årets nyttårsmiddag hos oss i år. Prøv den gjerne du også, til 4 trenger du omtrent:

REINSDYRFILETEN

  • 700 g ytrefilet av reinsdyr
  • salt og pepper
  • nøytral olje + smør til steking

PLOMMER OG RØDVINSAUS

  • 4 røde plommer
  • 2 ss sukker
  • 2 ss bringebæreddik
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
  • eventuelt litt maizenna til jevning

ANNAPOTETER

  • ca. 800 g store poteter, i tynne skiver
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • ca. ½ ts maldonsalt
  • frisk timian, finhakket

PASTINAKKREM OG FRITERT PASTINAKK

  • ca. 400 g pastinakk
  • 1 ss smør
  • 2 ss kremfløte
  • salt og pepper
  • solsikkeolje eller annen nøytral olje

Reinsdyrfilet med Annapoteter

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Legg potetskivene i en liten, vid bolle. Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen. Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 8 av fordypningene, eller bruk 8 små ildfaste former. Stable potetskivene oppå hverandre, sånn ca. 8 stabler i alt, og stek ved 200 grader i 40-45 minutter, til potetene er gjennomstekte og gylne i fargen. Bruk en gaffel når du skal ta potetene opp av muffinsbrettet/formene.

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre. Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen. Rett før servering pisker du inn smøret og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Reinsdyrfilet med Annapoteter

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca. 1 time før du skal begynne å steke det. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Legg den deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av den ene fileten. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 57-60 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.

Skrell pastinakken, og skjær 1-2 av pastinakkene i 8 tynne staver som skal friteres. Ha solsikkeolje eller annen nøytral olje i en kjele. Slå av kjøkkenviften og pass på at du har et lokk i nærheten, i tilfelle uhellet er ute. Varm opp oljen under oppsyn. Når oljen er varm (stikk et tresleiv eller lignende oppi, det freser rundt sleiven når oljen er varm nok) har du pastinakkstavene oppi og lar dem frese i oljen til de er gylne og fine. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på litt kjøkkenpapir. Krydre med litt maldonsalt.

Del resten av pastinakken i jevnstore biter og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter, til pastinakken er mør. Hell av vannet og la dem dampe et par minutter på lav varme slik at alt vannet er fordampet. Tilsett smør og fløte, og kjør grønnsakene med en stavmikser til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold pastinakkremen varm.

Reinsdyrfilet med annapoteter

Server reinsdyrfileten sammen med potettårnene, plommene, pastinakkremen og pastinakkstavene. Drypp sausen over, pynt gjerne med litt frisk timian og server umiddelbart, sammen med et glass god rødvin til.

TIPS

  • Stek gjerne potetene nesten ferdig (ca. 30 minutter) og la dem hvile på benken mens du steker kjøttet. Stek dem helt ferdig mens kjøttet hviler.
  • Har du ikke muffinsbrett eller porsjonsformer kan du legge potetene i taksteinsmønster i en stor ildfast form, ca. 22 x 22 cm, og legge til noen minutter ekstra steketid.
  • Får du ikke tak i plommer kan du eventuelt bytte dem ut med friske bjørnebær, som tilsettes i sausen umiddelbart før servering.
  • Bytt gjerne ut rødvinsausen og plommene med eple- og portvinsaus med småløk.

VELBEKOMME!


, , , ,

25 Kommentarer

  1. Tove Stadsvik 27. desember 2015 at 12:17 #

    Har du et godt forslag til forett og dessert ?
    Skal ha det på nyttårsaften , men er litt tom for ideer😃

  2. Watcharee 27. desember 2015 at 18:38 #

    Har ikke bringebæreddik, og rekker ikke å lage det før nyttår. Hva får jeg kjøpt, eller hva kan jeg bruke i stedet for?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 18:35 #

      Du får kjøpt bringebæreddik i velassorterte dagligvareforretninger, som feks. Meny. Får du ikke tak i det kan du prøve med rødvinseddik. Lykke til!

  3. Elin 28. desember 2015 at 12:20 #

    Er denne like god til Hjort?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 18:35 #

      Ja, det går fint.

  4. Anders 28. desember 2015 at 17:05 #

    Hvor får du fatt på plommer i slutten av desember ?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 18:38 #

      Jeg kjøper det i velassorterte dagligvareforretninger. De er ikke så smakfulle som de du får på høsten, men funker fint i denne retten.

  5. Hanne 29. desember 2015 at 16:44 #

    Hei Trine – har du et annet alternativ til plommer i sausen? Får ikke tak i plommer….

  6. Hanne 29. desember 2015 at 17:26 #

    Hei, har du et annet alternativ til plommer? Får ikke tak i plommer

  7. Torunn b berge 29. desember 2015 at 18:30 #

    Man jeg Bruke dette tilbehøret til hjort og?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 18:36 #

      Ja. 🙂

  8. Ina 30. desember 2015 at 11:47 #

    Funker sausen til indrefilet av okse også?

  9. Gro 1. januar 2016 at 11:19 #

    Vi byttet ut den tradisjonelle kalkunmenyen med denne i år, og snakk om fulltreffer! Det var rett og slett helt nydelig! Rettene var veldig godt satt sammen og de utfylle hverandre. Takk.

  10. Inga 12. februar 2016 at 12:48 #

    Prøvde meg på annapoteter. Erfarte at jeg burde blanet potetskivene i en varm bolle/fat. Smøret stivnet, og var vanskeig å få med til formen.

  11. Nina C 29. desember 2016 at 01:40 #

    Fikk heller ikke tak i plommer i desember, selv i velassortert butikk. Men forsøker en annen variant.
    Fikk heller ikke tak i hel stjerneanis, og kjøpte malt…. Vil det gi samme smak, og noen idè om mengde?
    Gleder meg til å servere treretters i morgen, alle fra nyttårsmenyen. 🙂

    • Trine ;) 29. desember 2016 at 09:57 #

      Jeg vil nok ikke anbefale deg å benytte malt stjerneanis, i så fall bør det være svært lite og du bør smake deg frem. Har du vurdert eple- og portvinsausen jeg anbefaler avslutningsvis i oppskriften? Lykke til!

      • Nina C 30. desember 2016 at 02:23 #

        Takk for svar, men ville så gjerne lage rødvinssaus til dette. Byttet ut plommer med ripsgele, og synes det ble kjempegodt. 🙂 Blir jo ikke helt det samme, men sødme og fruktighet sammen med krydderet fungerte bra. 🙂

  12. Charlotte 29. desember 2016 at 21:09 #

    Kan man lage potetene i muffinsformer av papir?

    • Trine ;) 30. desember 2016 at 10:30 #

      Jeg har ikke prøvd det selv, og vet ikke hvordan resultatet blir. Du kan evt steke dem på en stekeplate istedet. Lykke til!

  13. Marie 2. januar 2017 at 21:48 #

    Hei Trine! Må bare takke for et veldig bra tips til nyttårsmeny, vi serverte dette på nyttårsaften, og det smakte heeeelt nydelig, spennende og litt uvante smaker som passet så godt til hverandre – pastinakkpure, plommesaus og reinsdyr – seks veldig fornøyde voksne!

  14. Martine 21. mai 2017 at 18:09 #

    Hei Trine.

    Hvor store er filetene du har brukt her? (med tanke på ca. 15 min steke tid)
    Har prøvd meg på sausen tidligere, men den ble veldig tynn.. Hva kan jeg ha gjort feil? Har du noen tips?

  15. Pramila 2. august 2017 at 11:32 #

    Får man tak i ytrefilet av reinsdyr i vanlig dagligvarebutikk? Meny kanskje?

    • Trine ;) 2. august 2017 at 16:01 #

      Ja, sjekk hos Meny eller en annen velassortert dagligvarebutikk (eller spesialbutikk).

Legg igjen en kommentar