MARENGS MED MØRK SJOKOLADE OG MANDLER

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Jeg er svak for marengs, mørk sjokolade og jeg er svak for mandler – og jeg er ekstra svak for disse herlighetene som også kalles «vepsebol». Dette er et av slagene vi alltid baker til jul, og det er ofte denne kakeboksen som blir tom først. Skjønner ikke det … Kanskje kan det være fordi jeg av og til letter litt på lokket og fisker opp en herlighet sånn i forbifarten, når jeg likevel skal hente noe i matboden ved matverkstedet mitt? Og der er jeg jo titt og ofte… Det er enda noen igjen til julekvelden, men en skal ikke se bort ifra at jeg må lage en runde til hvis vi skal ha noen resten av jula. Prøv dem du også da vel – du trenger:

 • 2 eggehviter
 • 1 ts ekte vaniljesukker
 • 125 g sukker
 • 100 g mørk kokesjokolade (gjerne «knapper»), hakket
 • 100 g mandler, hakket

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at kjøkkenmaskinen er helt ren, for dersom det er fettrester eller smuss i bakebollen eller på vispene kan det hende at du ikke får pisket marengsen stiv.

Pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett vaniljesukkeret og halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende, luftig og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett. Ha marengsmassen i en sprøytepose (uten «tip») og form små topper av ønsket størrelse, eller form topper ved hjelp av to teskjeer. Pass på at du ikke lager dem for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen. Sett begge brettene i stekeovnen og stek i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Følg med mot slutten, da steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på bakebrettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. Jeg får ca. 40 marengs av denne oppskriften (antallet vil som sagt være avhengige av hvor store du lager marengstoppene).

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Oppbevar marengsen i tett og tørr boks. Marengs er holdbar i flere uker forutsatt at den var helt tørr da du la den i boksen.

Nytes med en god kaffe eller espresso.

Enjoy!

En variant av denne oppskriften er tidligere publisert her.


, ,

18 Kommentarer

 1. Britt 17. desember 2015 at 11:56 #

  Følte at dette ble en veldig liten oppskrift for kjøkkenmaskin. Angrer på at jeg ikke brukte håndmikser og liten bolle.

 2. Marthe 17. desember 2015 at 20:08 #

  Maengsen ble ikke luftig 🙁 Ble veldig stiv, men ikke luftig slik at jeg fikk veldig mye sjokolade/mandler men ikke noe marengs og det ble bare 12 biter. Hva kan jeg ha gjort feil?

 3. Gudrun Gjertsen 18. desember 2015 at 13:08 #

  Veldig fornøyd med denne oppskriften 😄fikk 45 fine marengstopper, kanskje de gå unna før jul, får bake en porsjon til. Kanskje jeg kunne bruke samme oppskriften til kokos isteden for mandler og sjokolade?

 4. Hanne Sørensen 18. desember 2015 at 20:42 #

  Marengsene ble fine og luftige, men ble for søt til min smak! Men reduserer bare på sukkeret neste gang 😀👍

 5. Ingeborg 20. desember 2015 at 13:57 #

  Meget gode!l Men kan ikke fatte hvordan du får 40 stk? Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og fikk 20 stk.Laget de så store. Pikekys størrelse vil jeg si 😉

  • Trine ;) 22. desember 2015 at 00:24 #

   Da er nok mine litt mindre enn dine. Eventuelt har du brukt mindre egg enn jeg benyttet (jeg brukte str. L). Det er alltid vanskelig å angi eksakt antall i slike oppskrifter, men dersom jeg ikke oppgir omtrentlig antall så får jeg massevis av spørsmål om hvor mange oppskriften gir…

 6. Bente sund 21. desember 2015 at 16:25 #

  Hvordan er det mulig å få hakkede mandler og sjokolade gjennom hullet (jeg valgte den største) i sprøyeposen?. Klinte fælt og tok av spissen og brukte sprøyteposen uten spissen. Fikk 20 stk

  • Trine ;) 22. desember 2015 at 00:26 #

   Du skal selvsagt ikke benytte tip til sprøyteposen, kun sprøytepose (som det står i oppskriften). Jeg har nå presisert dette ytterligere i oppskriften. Det går også fint å benytte to teskjeer til å forme marengsen, men jeg synes de blir finest når en benytter sprøytepose. 🙂

 7. Tone 21. desember 2015 at 16:37 #

  Har forsøkt å lage de 2 ganger nå og de blir veldig gode, men de flyter utover når jeg steker dem og blir helt flate( ingen marengstopp….).Hva gjør jeg feil?

  • Trine ;) 22. desember 2015 at 00:19 #

   Du pisker trolig marengsen for lite, eller så er du for «røff» når du vender inn sjokoladen og mandlene.

 8. Hilja 21. desember 2015 at 19:54 #

  Hvor lenge skal disse steke?

 9. Gunn Berit Hatlen 21. desember 2015 at 22:40 #

  Denne kalles Vepsebol

 10. Christel 23. desember 2015 at 10:05 #

  Mmm disse var utrolig gode! Og så hjelper det når de er enkle å lage 🙂 Godt det er jul i morgen, for disse hadde ikke vart mange dagene.

 11. EvaMoen 23. desember 2015 at 18:11 #

  Ser veldig gode ut! Men varmluftsfunksjonen har tatt ferie..går det an å steke uten varmluft?

 12. Nora 28. desember 2015 at 19:32 #

  Fantastisk gode marengs! 🙂
  Lager for tredje gang i løpet av de to siste ukene nå. Forsvinner nesten med én gang.
  Fikk hele 60 (!!) stk denne gangen. Store, deilige og sprø.

 13. jenny 7. januar 2016 at 17:27 #

  hvor mange grader skal jeg steke de på?

  • Trine ;) 7. januar 2016 at 23:04 #

   Det står i oppskriften, 175 grader (varmluft). 😉

 14. Siv Mari 2. mars 2016 at 18:18 #

  Hei. Uten varmluft, hvor mange grader ville du ha stekt marengsen på da?

Legg igjen en kommentar