Den 13. desember feirer vi St. Luciadagen med lysfest og lussekatter. Jeg minnes mange hyggelige desembermorgener i barnehagen og på skolen med barna mine, med nydelig sang, lunken gløgg og lussekatter bakt av ivrige små barnehender. Nå har også junior blitt så stor at det er slutt på å gå i Luciatog, men tradisjonen med lussekatter og gløgg holder vi på.

Når jeg lager lussekatter bruker jeg rett og slett den vanlige oppskriften på søt gjærdeig som jeg tilsetter litt safran i. Safran, som er verdens dyreste krydder, gir baksten den karakteristiske gule fargen. Dersom du ikke har safran så kan du rett og slett droppe det, baksten blir god uansett! Alternativt kan du tilsette litt gurkemeie, se tips avslutningsvis.

Lussekattene bakes gjerne noen dager i forkant og puttes i fryseren når de er avkjølte. De tines opp og etter noen minutter i varmluftsovnen smaker de som nybakte igjen. Dersom du ikke har muligheten til det kan du eventuelt bake lussekattene etter tangzhongmetoden eller kaldheve deigen over natten, se tips avslutningsvis.

Ingredienser

GJÆRDEIG

1/2-1 g safran
1 sukkerbit
900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
5 dl melk
150 g smør , i terninger

PENSLING & DEKOR

1 egg til pensling
rosiner til dekor

SLIK GJØR DU

Lussekatter

Ha safran og sukkerbiten i en morter, og støt i stykker sukkerbiten sammen med safranen (dersom du benytter malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen).

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Ha den forhevede deigen på melet underlag og del den opp i 20-24 jevnstore emner. Form lussekatter i ulike fasonger og fordel dem på tre bakepapirkledde bakebrett.

Alternativt kan du kjevle deigen ut til den er ca. 65 x 30 centimeter. Bruk et pizzahjul og del deigen opp i ca. 24 jevnstore remser, ca. 2 ½ centimeter brede og 30 centimeter lange. Rull dem sammen fra begge ender og form til lussekatter.

Lussekatter

La lussekattene etterheve under plast eller klede klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. Forvarm stekeovnen til 225 grader (over- og undervarme).

Pensle baksten med sammenvispet egg og dekorer med rosiner. Stekes på midterste rille i 12-14 minutter, til baksten har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. Legg lussekattene over på en bakerist for avkjøling.

Lussekatter

Nyt lussekattene lune (se tips nedenfor) og gjerne i selskap med små og store stjernegutter og Luciaer. En kopp god gløgg smaker også godt ved siden av.

Lussekatter

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen og til pensling.
  • Hvis du ikke har safran kan du droppe det, eller isteden tilsette i underkant av 1/2 ts gurkemeie for å få den fine fargen.
  • Frys gjerne ned lussekattene dersom du ikke skal spise dem samme dag. La dem tine på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet, og varm dem deretter noen minutter i ovnen ved ca. 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. Da smaker lussekattene som nybakte igjen!
  • Deigen/utbakte lussekatter kan også kaldheves over natten og bakes ut om morgenen. Les mer om det her. Ønsker du ekstra saftige og holdbare lussekatter anbefaler jeg tangzhong-metoden – ta en titt på denne oppskriften for inspirasjon.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lussekatter bakes alltid med safran, som også gir den riktige karakteristiske smaken for å kunne kalles for lussekatt…å erstatte med gurkemeie…da er det bare rett å slett – gule boller!

    1. Jeg er enig med deg, bruker selv alltid safran i lussekattene. Men jeg får hvert år mange eposter/meldinger med spørsmål om hvor mye gurkemeie som må til for å få den gule fargen, og da har jeg valgt å skrive det inn i oppskriften for å spare meg selv for en del ekstraarbeid. 🙂

  2. Tusen takk for det gode tipset med å bruke sukkerbit til å knuse safranen med. Har spekulert på en løsning i maaange år. Serverer alltid varme nystekte lussekatter til min mann som har bursdag i dag, 15. des. Det fatet tømmes raskt.

  3. Hei!
    Jeg skal lage lussekatter på jobb, men vi har et barn som ikke tåler egg, melk og smør. Hvordan tror du smaken blir hvis jeg bruker havremelk (eller noe annet?) og vegansk smør? Jeg syns det veganske smørret smaker litt av kokos…
    Vh Thea

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste