PINNEKJØTT PÅ «MANDELPOTETSENG»

Tind pinnekjøtt

Som seg hør og bør har vi prøvesmakt på pinnekjøttet nå i innspurten av julestria. Pinnekjøtt er tradisjonsmat, og det er derfor mange som har en klar oppfatning om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes, og hvilket tilbehør som skal serveres til. Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Selv foretrekker jeg å ha litt gulrot i mosen, da jeg synes dette gir en god smak og ikke minst en fin farge på mosen. De aller fleste koker pinnekjøttet på bjørkepinner, det gjør også vanligvis jeg, men i år tilberedte jeg pinnekjøttet på en seng av mandelpoteter! Du tror kanskje at mandelpotetene var helt «most» etter mer enn 3 timers damping? Nei, det var de slett ikke! Gode på smak var de også. Prøv det du også – slik gjorde jeg det (oppskriften er til ca. 4):

PINNEKJØTT OG MANDELPOTETER

 • ca. 2 kg pinnekjøtt av lam, utvannet
 • ca. 1 kg mandelpoteter (eller bjørkepinner)
 • litt vann til dampingen

KÅLROTMOS

 • 1 kg kålrot, i biter
 • 3 gulrøtter, i biter
 • 2-3 ss smør
 • ca. 1/2 dl kremfløte eller sjy
 • salt og nykvernet sort pepper

Vann ut pinnekjøttet i ca. 12 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis.

Tind pinnekjøtt

3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke (ikke koke) i 3-4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Når kjøttet er ferdig er det viktig at potetene ikke blir stående i sjyen særlig lenge, for da går de fra hverandre. Ta dem derfor opp av sjyen ganske umiddelbart og ha dem i en serveringsskål og dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie frem til servering.

Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Følg med hele tiden, slik at du ikke svir pinnekjøttet.

Tind pinnekjøtt

Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm.

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, mandelpotetene og sjyen fra gryta. Hvis du, i likhet med meg, ikke er så begeistret for lammesjy kan du eventuelt lage denne smørsausen. Nytes med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling (som er det jeg helst foretrekker).

VELBEKOMME!


, ,

5 Kommentarer

 1. Nina 10. desember 2015 at 15:56 #

  Dette er så godt 😀 Jeg prøvde denne metoden i fjor, men tok ikke sjansen på at potetene holdt seg hele. Kokte ekstra poteter til ingen nytte, alle var hele og knall gode 😀

 2. Inge Moss 10. desember 2015 at 19:01 #

  Jeg mener bestemt at 12 timer utvanning er for lite. 20-21 timer med en utskiftning halvveis er som regel passe.
  Drikke til så salt/fet/tørket/smaksrik mat bør etter min mening ha syre og friskhet. Anbefaler feks mozell, syrlig eplemost eller min favoritt … sjampagne.

 3. Thomas Hove 11. desember 2015 at 23:56 #

  Enig med Inge, vil anbefale ein herlig flaske med sprudlende som passer meget bra til pinnekjøtt. GONET-MEDEVILLE PREMIER CRU BLANC DE NOIRS BRUT, 289.90,- på vinmonopolet.

  God fornøyelse.

 4. Atle Simonsen 14. desember 2015 at 04:48 #

  Det så godt ut. Foretrekker og bruke pinnebog fremfor pinnekjøtt, mye mer kjøtt og det gir en bedre smak da det er mindre fett. Med tanke på drikke må det enten sprudlevann til eller min favoritt en lett hveteøl Hoegaards som serveres iskald i tynt høyt glass. Nydelig.

 5. Tine 19. desember 2015 at 16:32 #

  Vi pleier skjære kålrabi i tykke skiver og legge under pinnekjøttet. Bruker det kålrabien både i stappa etterpå og servert i skiver. Kjempe godt.

Legg igjen en kommentar