SCONES MED SPELT, NØTTER OG ROSINER

Scones med spelt

Jeg elsker scones! Scones er et slags rundstykke med aner fra Skottland, og som bakes med bakepulver istedet for gjær. Scones er derfor raskt å lage og er perfekt å servere overraskende til en du er glad i, og de er også ypperlig å ta med seg i sekken på søndagstur. Her har jeg laget en variant med speltmel, som er smaksatt med sitrus, nøtter og rosiner. Til ca. 16 scones trenger du:

 • ca. 650 g siktet speltmel
 • 250 g spelt, sammalt
 • 4 1/2 dl melk
 •  juice av sitron og/eller appelsin (1/2 dl tilsammen)
 • revet skall av ca. 1 sitron/appelsin
 • 375 g smør, i terninger
 • 150 g sukker
 • 4 ts bakepulver
 • 125 g nøtter (valnøtter/hasselnøtter), grovt hakket
 • 125 g rosiner
 • melk til pensling og havregryn til å strø over

Scones med spelt

La gjerne rosinene stå å trekke litt i melken (kan sløyfes), slik at de blir ekstra saftige og gode. Sil av og ta vare på melken.

Ha det melet (men hold igjen litt på det fine speltmelet) og bakepulveret oppi bakebollen. Du kan gjerne benytte kjøkkenmaskin med eltekrok, og rør godt sammen. I en annen bolle blander du sammen smør, sukker og sitrusskall til alt er godt blandet sammen. Ha deretter smørblandingen oppi melblandingen og rør godt sammen på sakte fart. Tilsett deretter sitrussaft og melk, og elt raskt sammen til deigen din får ønsket konsistens. Spe eventuelt på med mer mel om nødvendig, til du får en litt klissete deig (men det må fortsatt være «hold» i den). Hvis du benytter kjøkkenmaskin bør du ikke la maskinen gå mer enn det som er nødvendig for å få rørt det hele godt sammen. Tilsett nøttene (jeg brukte en blanding av hasselnøtter og valnøtter) og rosinene helt til slutt, og kjør maskinen forsiktig til nøttene og rosinene så vidt er eltet inn i deigen.

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Del deigen i 4(-5) jevnstore emner, og form hver del til et flatt, rundt brød som er ca. 4 cm høyt. Del hver del i 4 like store deler, og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Pensle sconesen med melk og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, til sconesene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl sconesen på rist, og nyt dem ganske umiddelbart – som de er eller med litt brunost på – og gjerne sammen med en kopp med god te.

Scones med spelt

Scones bør nytes relativt nystekte, men kan fryses dersom du får noen til overs. La dem tine i romtemperatur, og varm dem gjerne litt i ovnen før servering, ca. 3-5 minutter ved 175 grader (varmluft). Ønsker du heller å lage fine scones? Da kan du ta en titt på denne oppskriften.

VELBEKOMME!


,

8 Kommentarer

 1. Ingunn 11. november 2015 at 11:59 #

  http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/2015/10/15/Slik-lager-du-middag-for-to-personer-i-syv-dager-til-under-300-kroner-11683342.ece

  Maken til ukesmeny??! Kan du lage en bedre, sunnere og rimelig ukesmeny?

 2. Camilla 11. november 2015 at 17:01 #

  Hei
  Har du deigen til før og etterheving?

  • Trine ;) 11. november 2015 at 21:00 #

   Nei, dette er ikke gjærdeig, så her er det ingen heving. 🙂

 3. Elise Tandberg 11. november 2015 at 22:17 #

  Hei,
  Gleder meg til å lage disse!! Kan de fryses??

  Mvh,
  Elise

  • Trine ;) 12. november 2015 at 11:39 #

   Ja, det står allerede i innlegget, hvis du leser helt til slutt 😉

 4. Solfrid 17. januar 2016 at 14:51 #

  Bakt i dag, rett og slett nydelig smak

 5. Annika 24. april 2016 at 22:48 #

  Lager disse ofte,har hatt litt forskjellig i, en gang hadde jeg i mørk sjokolade og nøtter.. Hatt blåbær i også..
  Elsker denne oppskriften, er ett måltid i seg selv, trenger ikke pålegg.
  Bruker siden din mye, også til middagsretter!

 6. Marianne Bjørnsgård 8. desember 2016 at 19:00 #

  Hvis jeg vil ha de helt nystekte til frokost… kan jeg lage deigen på kvelden og forme de ferdige og steke de dagen etter? ( (oppbevare de i kjøleskapet natten over)??

Legg igjen en kommentar