KNEKKEBRØD (VIDEO)

Puh, endelig ble det tid til å kvalitetssikre og legge ut en ny video og et nytt innlegg på bloggen! Det har nemlig vært plent umulig tidligere, timeplanen har vært helt fullspekket den siste uken. Det har slett ikke vært tid til å lage mat og fotografere, og nå klør jeg skikkelig etter å komme i gang igjen! Det ser faktisk ut som om det ligger an til litt roligere dager i neste uke, og jeg ser virkelig frem til å lage mat og fotografere igjen – og ikke misnt gleder jeg meg til å ta i bruk matverkstedet som ble helt ferdig på onsdag.

Her kommer oppskrift på deilig, hjemmelaget knekkebrød. Prøv det du også, det er enklere enn du tror! Til ca. 60 smakfulle og sprø knekkebrød trenger du omtrent:

 • 3 dl sammalt rug, grovmalt
 • 1 dl ruggryn
 • 2 dl lettkokte havregryn
 • 2 dl solsikkefrø
 • 2 dl gresskarkjerner
 • 1 dl knuste linfrø
 • 1 dl sesamfrø
 • 1 ts havsalt
 • 7 1/2 dl vann (gjerne med kullsyre)

Knekkebrød

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp og rør de tørre ingrediensene godt sammen, og tilsett deretter vannet. Bruk gjerne vann med kullsyre hvis du har, da dette skal gi ekstra sprø knekkebrød. Får du ikke tak i ruggryn kan du eventuelt erstatte dem med havregryn. Rør det hele sammen, slik at alt er godt blandet. La røra stå å svelle 5-10 minutter. Du skal nå ha en litt «grøtete» masse.

Fordel røren på tre bakepapirkledde stekebrett. Bruk en slikkepott eller lignende og stryk røren jevnt utover. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter på dette arbeidet.

Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner, og stek knekkebrødene ved 160 grader. Sett alle brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×5 biter på hvert brett, tilsammen 60 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt. Knekkebrødene er ferdige etter ca. 60-70 minutter total steketid, men dette varierer så her må en følge med mot slutten av steketiden.

Dersom du til tross for iherdig innsats med å stryke utover massen jevn likevel har ulik tykkelse på deigen (det har alltid jeg), kan det være lurt å ta ut de tynneste knekkebrødene når de er ferdige, og la de litt tykkere variantene (oftest de som er i midten) få steke litt til, til de er ferdigstekt.

Knekkebrød

Brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist. Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker, og plutselig er boksen tom! Nytes med godt pålegg, som tilbehør til ost – eller alene. Strø gjerne litt maldonsalt over ett av brettene – og du har ypperlig snacks eller tilbehør til en god suppe.

Fremgangsmåten er den samme for de fleste knekkebrødoppskriftene på bloggen, så klikk deg gjerne inn her for inspirasjon til andre typer knekkebrød.

VELBEKOMME!

For å bli oppdatert når det kommer nye filmer på TRINES MAT på YouTube anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner». Det er selvsagt helt gratis. Jeg håper du liker filmene mine, og del dem gjerne med matglade venner! Hva ønsker du jeg skal lage neste gang?


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

5 Kommentarer

 1. Trine 24. oktober 2015 at 12:24 #

  Hei, og takk for fine og inspirerende oppskrifter. Har du et glutenfritt alternativ til sammalt rug, grovmalt og ruggryn? 🙂

 2. Oddny 26. oktober 2015 at 21:17 #

  Et tips – i stedenfor slikkepott til å bre ut røra så spretter jeg opp en brødpose og bretter over stekebrettet. Ha tørre hender og dra/klem utover. Røra brer seg jevnt utover , og klistrer seg ikke til plasten. Tidsbesparende synes nå jeg. Takk for masse inspirasjon i matveien -både til hverdags og fest 🙂

  • Siri 23. mars 2016 at 12:57 #

   Hvis du bruker kjevle i stedet for hendene er det og lettere å få de jevnt tykke 🙂

 3. Sissel 8. januar 2016 at 15:42 #

  Et annet tips; jeg legger bakepapir over røra og kjevler det jevnt utover. Dette gir god kontroll på fordeling av røra og ønsket tykkelse.

 4. Grete Marie Tangen 24. juni 2016 at 16:50 #

  Hei. Knuste linfrø – er det å få kjøpt ferdig eller må man knuse de i morter?

Legg igjen en kommentar