ELTEFRI LOFF (VIDEO)

I dag publiserer jeg en ny video på TRINES MAT på YouTube, og her skal jeg vise dere hvordan jeg lager eltefri loff. Dette er det enkleste og kanskje det mest anvendelige eltefrie brødet. Klikk deg inn her for å se på videoen og finn frem.

 • 600 g hvetemel eller siktet speltmel
 • ca. 1 ½ ts salt
 • 1/3 ts tørrgjær
 • en klype sukker
 • 5 dl vann, romtemperert
 • nigellafrø, valmuefrø eller sesamfrø

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i 12-24 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve. Jeg har i videoen benyttet siktet speltmel som gjerne gir en litt mer klissete deig enn om du benytter vanlig siktet hvetemel.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Etter ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ytterligere 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet (dvs. etter ca. 1 ½ time etterheving) setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt mel, frø eller kjerner over (jeg har benyttet Nigellafrø i denne oppskriften), sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefri loff

Det eltefrie brødet er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Alle oppskrifter på eltefritt brød finner du samlet her.

For å bli oppdatert når det kommer nye filmer på TRINES MAT på YouTube anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner». Det er selvsagt helt gratis. Jeg håper du liker filmene mine, og del dem gjerne med matglade venner!


, ,

6 Kommentarer

 1. Kristin 9. oktober 2015 at 11:36 #

  Jeg er på jakt etter en sånn stor bakebolle du benytter i videoen, men finner ikke noe sted. Hvilket merke er det på din?

  • Helle 31. januar 2016 at 11:27 #

   Jeg fant en sånn på Kitcn.

 2. Elin 9. oktober 2015 at 12:10 #

  Utrolig gøy at du er på You Tube!
  Du er så flink 🙂

 3. Linda L 30. desember 2015 at 13:28 #

  HEI!

  Jeg elsker dine eltefrie brød, speltloff og 4 korn m.fl. MEN det er noe jeg sliter med. Denne bretteprosessen er ikke enkel, mulig jeg har brukt litt lite mel, MEN uansett når jeg setter bollen over SÅ tyter deigen utover hele bordet, selv med 4 tunge bøker oppå. De siste gangene har jeg «brettet» og deretter «tømt» hele deigen t.b. i bollen, hevet i to timer og helt brødet i gryta. Fungerer perfekt. Første gangen smurte jeg ikke gryten, men da fikk jeg ikke ut brødet uten at det ble delvis ødelagt. Nå tar jeg litt olje og smører i bunnen, fungerer veldig bra. Siste gangen jeg bakte brødet helte jeg alt i gryta uten etterheving, brødet ble faktisk veldig godt….
  God nyttår. Mvh Linda

 4. Louise 25. juni 2016 at 12:02 #

  Jeg laget denne deigen klar i går og har nettopp gjort den klar til den 2 times hevingen. Men nå må jeg plutselig ut en tur og er kanskje ikke tilbake for om 5 timer.. kan den etterheve så lenge ?

 5. Tina Sørensen 10. mai 2017 at 17:54 #

  Spørsmål. Hvis jeg har en hektisk hverdag dagen etter jeg har satt brødet til heving og kan heve i 12 timer. Etter hvor mange timer skal jeg da brette brødet?

  Du brettet etter 16 og lot det stå ytterlige 18. Er det noe sammenheng?

Legg igjen en kommentar