Denne smakfulle kyllingretten smakte jeg første gang på matkurset med Rosa Jackson på matreisen til Nice i vår. Den har smaker fra den provençalske fiskegryten bouillabaisse, men fisken er erstattet med kylling. Rosa smakte den første gang på en restaurant i Nice, men kokken nektet å gi fra seg oppskriften sin. Siden den gang har Rosa selv smakt seg frem til denne oppskriften, som hun hevder er enda bedre enn den som var utgangspunktet. Rosa benytter blant annet pastis i sin oppskrift, som er et fransk brennevin som er tilsatt anis. Jeg hadde ikke pastis tilgjengelig og erstattet den med litt hvitvin og stjerneanis. Det ble godt det også! Her er min variant av Rosas deilige kyllingrett. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Ingredienser

1 kylling (stor), i biter
4 kyllinglår , delt i to
1 1/2 dl hvitvin
3-4 safrantråder
1 stjerneanis
1/2 ts salt (ca.)
1/2 ts fennikelfrø , knust
nykvernet sort pepper
1-2 ss olivenolje
1 stor rødløk , i tynne skiver
1 stor fennikel , i tynne skiver
450 g tomat passata
1/2 appelsin , finrevet skall
flatbladet persille
poteter ovnsbakte (eller kokte)

SLIK GJØR DU

Nice matkurs

Rør sammen hvitvin, safran, stjerneanis, fennikelfrø (knust i en morter) og litt nykvernet sort pepper i den liten bolle. (Rosa benyttet ca. 3/4 dl hvitvin og 3/4 dl pastis (og ikke stjerneanis), hvis du vi lage den versjonen vi laget på kurset.) La blandingen stå å trekke noen minutter mens du gjør klar kyllingen.

Hvis du har kjøpt en hel kylling starter du med å skjære av lårene og vingene, før du skjærer ut brystet langs brystbenet. (Legg skroget og vingene i fryseren og kok kraft på det ved en senere anledning.) Benytter du kun kyllinglår deler du dem i to med en skarp kniv.

Legg kyllingen i en bolle og hell over hvitvinsmarinaden. La det stå å marinere i minst en time, men gjerne over natten (i kjøleskapet). Ta deretter kyllingbitene ut av marinaden og tørk dem med litt kjøkkenpapir eller lignende. Ta vare på resten av marinaden (ta ut stjerneanisen).

Kylling bouillabaisse

Ha litt olivenolje i en stekepanne eller lignende og stek kyllingen raskt på alle sider, slik at den får fin farge over det hele. Legg kyllingen i en gryte. Stek løk og fennikel (dryss over en raus klype salt) på middels varme i den resterende oljen (ta av litt hvis det er for mye olje i pannen), til grønnsakene er blanke og myke. Tilsett marinaden og la det stå å putre på middels varme til marinaden er nesten kokt inn. Tilsett tomat passata og la blandingen stå å putre et par minutter. Passata er en saus av solmodne tomater som er silt, slik at skinn og kjerner ikke kommer med. Får du ikke tak i passata kan du benytte hakkede hermetiske tomater av god kvalitet. Smak til med salt og pepper. Vask appelsinen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende og ha det i grønnsaksblandingen, og hell den deretter over kyllingen.

La kyllinggryten stå å trekke på middels varme i 30-45 minutter, til kyllingen er mør og fin (pass på at kyllingen ikke koker tørr). Gi retten et dryss med finhakket flatbladet persille og server den med ovnsbakte (eller kokte) poteter og en grønn salat. Rosa serverte også rouille (chili- og hvitløksmajones) til, og det skal jeg også lage neste gang jeg skal lage denne deilige gryteretten.

Kylling bouillabaisse

Bon appétit!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette ser veldig godt ut, og takk for en svært inspirerende matblogg. Jeg bidrar i høyeste grad til dine fantastiske lesertall! Har du noen tips ifht hvitvin i mat og når/om det kan erstattes med hvitvinseddik? Er det noen regel for når man ikke bør erstatte det med hvitvinseddik?
    Har også sett at du i noen oppskrifter skriver at man kan velge om man vil benytte rød eller hvit vin, og har ikke helt skjønt i hvilke retter det ikke spiller noen rolle om det er hvit eller rød.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste