TILSLØRTE BONDEPIKER

Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker er en tradisjonell norsk dessert som har sin renessanse hver eneste høst. Desserten lages av deilige (norske) epler, litt krønsj og med en silkemyk krem mellom lagene. Av og til topper jeg den også med litt eplesirup, men det er slett ikke nødvendig. Tilslørte bondepiker er ypperlig følge til deilige viltretter, mors kjøttkaker eller fars lammeskanker, for eksempel. Fall ikke for fristelsen å lage porsjonene for rause – for mye av det gode kan nemlig bli alt for mye! Nå er tida her igjen – nyt maten, desserten, høsten og alle de deilige, norske råvarene som er på sitt aller, aller beste akkurat nå. Til ca. 4 porsjoner trenger du:

EPLESIRUP

 • 3 ss sukker
 • 2 dl eplemost

EPLEKOMPOTT

 • 4 (norske) epler, i terninger
 • 1/2 dl eplemost eller eplejuice
 • 1-2 ts nypresset sitronsaft
 • ca. 50 g sukker

KRØNSJ

 • 2 ss smør
 • 60 g havrekjeks, hakket
 • 30 g valnøtter, hakket
 • 2 ss store havregryn
 • ca. 1 ss brunt sukker
 • 1/2-1 ts malt kanel

FLØTEKREM

 • 3 dl kremfløte
 • 1/2 vaniljestang, frøene

Begynn med eplesirupen, som gjerne kan forberedes lang tid i forveien. La sukkeret smelte i en varm stekepanne til det skifter farge og blir karamellisert. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Tilsett eplemosten og rør godt sammen. La blandingen reduseres til du har ca ½ dl eplesirup. Ha den avkjølte sirupen på et lite glass med lokk  og oppbevar i kjøleskapet.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del opp i jevnstore terninger. Ha eplene i en kjele sammen med eplejuice og sitronsaft og la det koke på middels til lav varme, til eplene er møre, men ikke kokt i stykker. Smak til med sukker mot slutten av koketiden. La eplekompotten avkjøles helt.

Hakk kjeksene i jevne biter. Jeg har her benyttet Kornmo, men du kan også benytte søte havrekjeks (reduser da på sukkermengden), brødrester, kavring eller lignende. Hakk også opp valnøttene (eventuelt andre typer nøtter). Smelt smøret i en stekepanne eller kjele og ha i kjekssmuler, nøtter, havregryn, sukker og kanel (smak til). Brunes lett på middels varme et par minutter, under stadig omrøring. Avkjøles på et fat eller lignende.

Pisk kremen stiv sammen med frøene fra den halve vaniljestangen.

Finn frem 4 glass eller dessertskåler og fordel krønsj, eplekompott og krem lagvis, og gjenta gjerne prosedyren en gang til hvis du ikke har vært for raus på den første runden (det gjør ikke noe). Topp det hele med litt eplesirup og nyt desserten umiddelbart.

Tilslørte bondepiker

Velbekomme!


, ,

8 Kommentarer

 1. Sandra 28. september 2015 at 15:12 #

  Høres nydelig ut – smakte en lettvint variant her om dagen med knuste safarikjeks som «krønsj», overraskende godt og en stor hit hos barna 🙂

 2. Marit 4. oktober 2015 at 23:53 #

  Dette var dagens dessert hos oss, og det var utrolig godt!😀

 3. Lisa Amundsen 6. oktober 2015 at 12:50 #

  Hei. Takk for en flott matblogg😊 Eplesirupen min ble til knekk.. Hva har jeg gjort galt?
  Takknemlig for svar.
  Mvh Lisa

  • Aud Nielsen 25. oktober 2015 at 10:16 #

   Hei!
   Lurer også på hva som gikk galt medeplesirupen, min blei også knallhard !

 4. birgitte 7. november 2015 at 12:59 #

  Hei, ser at andre også har fått en eplesirup som ble til knekk.. Stemmer det at den skal bli til ½ dl? Min så fin ut da den var omtrent 1 dl, men den skulle jo halveres enda en gang på det tidspunktet.

 5. Kristine 8. januar 2017 at 17:53 #

  Hei 🙂 Hvordan kan jeg lage denne glutenfri og samtidig like god?

 6. Rigmor 12. november 2017 at 20:51 #

  Hei. Har laget denne desserten nå to ganger siste uken til stor begeistring fra alle, den er frisk og veldig god. Eple-sirupen ble fastere enn hva jeg trodde den skulle være, men det gjorde ikke noe 🙂

Legg igjen en kommentar