Når det står lam på menyen, er det knapt noe som smaker bedre enn lammeskanker. Forberedelsene er kjapt unnagjort, og retten lager seg selv i stekeovnen, mens du kan gjøre helt andre ting. Ypperlig gjestemat i påsken, og du vil garantert imponere!

Ingredienser

LAMMESKANKENE

4 lammeskanker
salt og nykvernet sort pepper
½-1 rød chili , finhakket
1 ss frisk rosmarin , finhakket
1 ts korianderfrø
1 ts tørket oregano
4 ss hvetemel
smør eller olje til steking

SAUS OG GRØNNSAKER

4 gulrøtter , i grove biter
300 g sellerirot , i grove terninger
250 g sjalottløk
½-1 fedd hvitløk , finhakket
2 1/2 dl hvitvin
1 boks hermetiske tomater hele
1 boks hermetiske tomater hakket
3-4 ss balsamicoeddik
frisk rosmarin , finhakket
salt og nykvernet sort pepper

MANDELPOTETMOS

800 g mandelpoteter (ca.)
½-1 dl kremfløte , matfløte eller H-melk
2-3 ss smør
salt og nykvernet hvit pepper

SLIK GJØR DU

2013-05 Lammeskanker

Gni inn lammeskankene med salt og pepper. Støt korianderfrøene i en morter. Bland krydder, urter og chili på en tallerken og rull skankene i krydderblandingen. Gni resten inn i kjøttet slik at mesteparten av krydderet fester seg på skankene. Ha deretter hvetemelet på tallerkenen og rull skankene i melet, slik at mesteparten er dekket. Stek skankene, to om gangen, på alle sider i smør i varm jerngryte. Ta opp lammeskankene av gryta og legg til side.

Fres alle grønnsakene noen minutter i en stor gryte som tåler å stå i stekovnen. Tilsett hvitvinen og la den koke omtrent halvveis inn. Tilsett deretter balsamicoeddik og hermetiske tomater, og kok opp. Legg i lammeskankene, ha på lokk (eller dobbelt lag med aluminiumsfolie) og sett gryta på nederste rille i stekovnen.

Stekes ved 150 grader i 2 1/2-3 timer, avhengig av størrelsen på skankene. Juster litt på lammeskankene noen ganger underveis og øs over saus ca. hvert 30 minutt. Ta gjerne lokket av gryta de siste 30 minuttene. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt grovhakket rosmarin ved servering.

Skrell mandelpotetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene stå på laveste temperatur i 2-3 minutter slik at eventuelt restvann fordamper. Mos potetene og rør inn fløte og smør. Smak til med salt og pepper, og server!

Lammeskanker

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei:)
    Takk for en fantastisk inspirerende blogg! Jeg tenkte jeg skulle forsøke meg på lammeskanker nå til helgen. Jeg lurte bare på om det er mulig å erstatte hvitvin med rødvin i sausen?
    Hilsen Maja

  2. Hei
    Vi skal ha gjester fredag kveld, og blir 10 rundt bordet. Er denne retten mulig å lage til så mange? Hva gjør man da ift koking/steking i ovnen. Kan det gjøres i en langpanne med aluminiumsfolie over? Ev har du en annen lammerett å anbefale til 10 personer?
    mvh Ingunn

    1. Hei!
      Hva gjorde du? Jeg har heller ingen så stor gryte som kan stå i ovnen tror jeg…
      mvh Camilla

  3. Hvor lenge før kan jeg lage selve gryten til lammeskankene? Skal ha det på lørdag og er borte på fredag.

  4. Hei.

    1/2 til 1 hel hvitløk eller fedd? Fint om du også svarer på om det kan lages i langpanne med folie over.

    Nina

      1. Det er korrekt som det står, 1/2-1 hvitløk, dvs. hel hvitløk. Men du kan selvfølgelig benytte mindre dersom du synes det høres mye ut.

  5. Laget lammeskanker etter denne oppskrifte, bortsett fra at jeg lot skankene ligge i en rødvinsmarinade et døgn. Familien var veldig fornøyd og i følge min voksne sønn (42) er dette det beste han har spist noen gang. Så tusen takk.

  6. Ett tips är att köra sås med alla grönsaker efteråt i mikser bruke denne till köttfärssås . Helt underbar smak som har fått riktigt god smak . Perfekt till spaghetti med parmesan skriver på topp sammen med nykvernet pepper

  7. Da blir det lammeskank idag. De stor gutta våre kommer hjem en tur. Testet denne oppskriften for noen uker siden, og jeg gleder meg til kveld. Smakte helt ubeskrivelig godt. Bruker forøvrig ofte dine oppskrifter. De er sånn passe kompliserte og smaker alltid godt. Respect!!!!!????????

  8. Hei. Har du tips om en erstatning for sellerirot da det er en i familien som ikke tåler hverken det eller pastinakk og persillerot?

    1. Hm, jeg har ikke testet det selv og er derfor usikker på hvilke egenskaper potet- og maismel har til dette formålet. Du kan evt. droppe det her, og evt. benytte en av delene til å jevne sausen i etterkant, dersom den er for tynn.

  9. Hei!
    Takk for nydelig oppskrift, maten falt i smak i dag. Det eneste minuset var at skankene gjerne kunne ha stått i ovnen en time lengre.

  10. Hei! Jeg skal lage lammeskank til 20 personer på lørdag og vil gjerne bruke denne oppskriften. Men hvor mye lenger må jeg steke skankene når jeg skal ha så mange i ovnen på en gang? Kan jeg evt forhåndssteke de dagen før og heller varme de opp på lørdag, eller risikerer jeg at de blir tørre da?

    Takk for hjelpen! 🙂

  11. Hei. Tror du det går å lage denne oppskriften i en trykkoker? Tips?
    Har laget den før som du skriver i oppskriften og den er kjempegod 🙂

  12. Lagde dette i påsken og det var kjempegodt. Fulgte oppskriften for både lammeskanker , rotgrønnsaker og mandelpotetmos. Definitivt noe som skal serveres igjen!

    Takk 🙂

  13. Hva gjør man nå man er allergisk for ditto kryddere?? Jeg tenker da kun på salt og pepper og at dette kan “kokes” sammen med noen rotgrønsaker man tåler å spise…Tilsett gjerne litt frukter på slutten…

  14. Hei.
    Jeg tilbereder skankene i jerngryte med lokk sammen med løk, hvitløk , litt sukker, chinesisk soyasaus og knuste tomater (3 dl).
    Det blir utrolig godt, med for mye saus. Antar jeg må gå ned på mengde knuste tomater for p få en saus med litt tykkere konsistens. Synspunkter?

  15. Nydelig lammeskank oppskrift. Har lagt denne retten noen ganger nå, til veldig fornøyde gjester.

Leave a Reply to Heidi Kristiansen Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste