LAMMESKANKER MED ROTGRØNNSAKER OG MANDELPOTETMOS

lammeskanker

Når det står lam på menyen, er det knapt noe som smaker bedre enn lammeskanker. Forberedelsene er kjapt unnagjort, og retten lager seg selv i stekeovnen, mens du kan gjøre helt andre ting. Ypperlig gjestemat i påsken, og du vil garantert imponere! Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

LAMMESKANKENE

  • 4 lammeskanker
  • salt og nykvernet sort pepper
  • ½-1 rød chili, finhakket
  • 1 ss frisk rosmarin, finhakket
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts tørket oregano
  • 4 ss hvetemel
  • smør eller olje til steking

SAUS OG GRØNNSAKER

  • 4 gulrøtter, i grove biter
  • 300 g sellerirot, i grove terninger
  • 250 g sjalottløk
  • ½-1 hvitløk, finhakket
  • 2 1/2 dl hvitvin
  • 1 boks hermetiske tomater, hele
  • 1 boks hermetiske tomater, hakket
  • 3-4 ss balsamicoeddik
  • litt frisk rosmarin, finhakket
  • salt og nykvernet sort pepper

MANDELPOTETMOS

  • ca. 800 g mandelpoteter
  • ½-1 dl kremfløte, matfløte eller H-melk
  • 2-3 ss smør
  • salt og nykvernet hvit pepper

2013-05 Lammeskanker

Gni inn lammeskankene med salt og pepper. Støt korianderfrøene i en morter. Bland krydder, urter og chili på en tallerken og rull skankene i krydderblandingen. Gni resten inn i kjøttet slik at mesteparten av krydderet fester seg på skankene. Ha deretter hvetemelet på tallerkenen og rull skankene i melet, slik at mesteparten er dekket. Stek skankene, to om gangen, på alle sider i smør i varm jerngryte. Ta opp lammeskankene av gryta og legg til side.

Fres alle grønnsakene noen minutter i en stor gryte som tåler å stå i stekovnen. Tilsett hvitvinen og la den koke omtrent halvveis inn. Tilsett deretter balsamicoeddik og hermetiske tomater, og kok opp. Legg i lammeskankene, ha på lokk (eller dobbelt lag med aluminiumsfolie) og sett gryta på nederste rille i stekovnen.

Stekes ved 150 grader i 2 1/2-3 timer, avhengig av størrelsen på skankene. Juster litt på lammeskankene noen ganger underveis og øs over saus ca. hvert 30 minutt. Ta gjerne lokket av gryta de siste 30 minuttene. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt grovhakket rosmarin ved servering.

Skrell mandelpotetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene stå på laveste temperatur i 2-3 minutter slik at eventuelt restvann fordamper. Mos potetene og rør inn fløte og smør. Smak til med salt og pepper, og server!

Lammeskanker

VELBEKOMME!


, , ,

15 Kommentarer

  1. Maja 15. april 2015 at 10:50 #

    Hei:)
    Takk for en fantastisk inspirerende blogg! Jeg tenkte jeg skulle forsøke meg på lammeskanker nå til helgen. Jeg lurte bare på om det er mulig å erstatte hvitvin med rødvin i sausen?
    Hilsen Maja

    • Trine ;) 19. april 2015 at 00:08 #

      Det går fint.

  2. Ingunn 17. september 2015 at 07:05 #

    Hei
    Vi skal ha gjester fredag kveld, og blir 10 rundt bordet. Er denne retten mulig å lage til så mange? Hva gjør man da ift koking/steking i ovnen. Kan det gjøres i en langpanne med aluminiumsfolie over? Ev har du en annen lammerett å anbefale til 10 personer?
    mvh Ingunn

    • Camilla Thorkildsen 15. mars 2016 at 20:26 #

      Hei!
      Hva gjorde du? Jeg har heller ingen så stor gryte som kan stå i ovnen tror jeg…
      mvh Camilla

      • Juliane 11. april 2017 at 22:14 #

        Jeg lagde denne retten til 12 stykk en gang og fordelte det da over tre kjeler i to ovner. Min mor, som har en del flere år på kjøkkenet, mente at jeg like gjerne kunne brukt langpanne med folie 🙂

  3. Heidi Kristiansen 28. september 2015 at 14:40 #

    Hvor lenge før kan jeg lage selve gryten til lammeskankene? Skal ha det på lørdag og er borte på fredag.

  4. Nina Arnesen 5. oktober 2015 at 17:47 #

    Hei.

    1/2 til 1 hel hvitløk eller fedd? Fint om du også svarer på om det kan lages i langpanne med folie over.

    Nina

    • Andre Johansen 31. oktober 2016 at 18:56 #

      Det lurer jeg også på

      • Trine ;) 31. oktober 2016 at 18:58 #

        Det er korrekt som det står, 1/2-1 hvitløk, dvs. hel hvitløk. Men du kan selvfølgelig benytte mindre dersom du synes det høres mye ut.

  5. Siren 12. oktober 2015 at 14:35 #

    Laget lammeskanker etter denne oppskrifte, bortsett fra at jeg lot skankene ligge i en rødvinsmarinade et døgn. Familien var veldig fornøyd og i følge min voksne sønn (42) er dette det beste han har spist noen gang. Så tusen takk.

  6. Jannike 17. oktober 2015 at 20:05 #

    Ett tips är att köra sås med alla grönsaker efteråt i mikser bruke denne till köttfärssås . Helt underbar smak som har fått riktigt god smak . Perfekt till spaghetti med parmesan skriver på topp sammen med nykvernet pepper

  7. Helene 5. november 2015 at 07:36 #

    Da blir det lammeskank idag. De stor gutta våre kommer hjem en tur. Testet denne oppskriften for noen uker siden, og jeg gleder meg til kveld. Smakte helt ubeskrivelig godt. Bruker forøvrig ofte dine oppskrifter. De er sånn passe kompliserte og smaker alltid godt. Respect!!!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

  8. Marianne 16. mars 2016 at 20:48 #

    Hei. Har du tips om en erstatning for sellerirot da det er en i familien som ikke tåler hverken det eller pastinakk og persillerot?

  9. Kristin N. Tangen 10. april 2017 at 21:01 #

    Hei. Lagde lammeskanker etter din oppskrift, men brukte rødvin istedenfor hvitvin. Nydelig!!!

  10. Sveinung Flem 7. oktober 2017 at 20:41 #

    Hei. Har laget lammeskank etter oppskriften et par ganger. I dag valgte jeg en liten vri ved å koke skankene i hvitvinen alene en god time før jeg satte alt i langpanne med folie over. Ble helt perfekt det.

Legg igjen en kommentar