HVETEKRANS MED SUKKER OG KANEL

Hvetekrans med sukker og kanel

I dag kan jeg by på en imponerende hvetekrans. Ikke bare ser den god ut, den er kjempegod på smak også! Ser det vanskelig ut, synes du? Det er det slett ikke! Gjærdeigen er den «gode gamle bolledeigen» som alltid blir vellykket, og nedenfor finner du en trinn-for-trinn-beskrivelse av hvordan du skal gå frem når du skal tvinne kransen. Jeg har her fylt kransen med smør, sukker og kanel, men den smaker også godt med for eksempel sjokoladefyll, bringebærfyll eller sitron- og pistasjfyll. Ta gjerne en titt på bolleoppskriftene for å finne inspirasjon til nye varianter. Til en stor hvetekrans trenger du omtrent:

GJÆRDEIGEN

  • Ca. 650 g hvetemel
  • 3 1/2 dl melk (ca. 25 grader)
  • 15 g fersk gjær
  • 100 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 egg
  • 100 g smør, i terninger

FYLL OG TOPPING

  • ca. 100 g mykt smør
  • 3-4 ss sukker
  • 2 ss kanel
  • 1 egg til pensling
  • perlesukker

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk. Sett bakebollen på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar mellom 1 og 2 timer. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Hvetekrans med sukker og kanel

Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 80 cm bred. Bre det myke smøret utover leiven, og strø sukker og kanel over. Rull leiven sammen på samme måte som du lager skillingsboller (fra langsiden), og legg den med skjøten ned på det melete bakebordet.

Hvetekrans med sukker og kanel

Skjær rullen i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden.

Hvetekrans med sukker og kanel

«Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får samme mønster som på bildet over. Løft fletten forsiktig over på bakepapirkledd bakebrett og form den til en krans. Press sammen skjøtene.

La kransen etterheve under et klede i ca. 45 minutter. Pensle kransen med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til kransen er gjennomstekt og gyllen. Du kan sjekke om bakverket er gjennomstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er det ferdigstekt.

Hvetekrans med sukker og kanel

Du kan eventuelt droppe perlesukkeret og heller dryppe melisglasur over baksten når den er avkjølt. Det er innmari godt det også!

Dersom du ikke skal spise baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. La den deretter tine helt i romtemperatur og varmes ved 150-175 grader varmluft i 5-10 minutter. Da smaker baksten som nybakte igjen!

VELBEKOMME!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

26 Kommentarer

  1. Tordis Eline 19. mars 2015 at 21:30 #

    Eg blir svært fascinert, inspirert, glad og takknemlig at du deler så mange fantastiske oppskrifter! Det er en fryd å lese, og en glede å prøve ut..

  2. Mette/Hvadskalvibage 20. mars 2015 at 09:28 #

    Den ser rigtig lækker ud – og skal klart prøves 🙂

  3. En familie En inntekt 20. mars 2015 at 21:22 #

    Du får alltid bakevarene til å se så fine ut! Kanskje vi må prøve oss på denne en gang. Så nydelig god ut!

  4. Trine - Klisjehjemmet 21. mars 2015 at 19:58 #

    Denne så utrolig deilig ut, Trine! 🙂 Hvetebakst er en vinner uansett, spesielt de med kanel og sukker i svingene. Hadde det ikke vært for at jeg er nyoperert og ligger strak ut på sofaen, hadde denne stått på to-do listen i morgen 🙂

    Ha en flott lørdagskveld! Klem fra Trine på Klisjéhjemmet

  5. Andrine 22. mars 2015 at 17:49 #

    Lagde denne i deg, og den ble kjempestor! Vokste skikkelig i ovnen, sikkert tre ganger sin egen størrelse før steking! Knallgod var den også 🙂 tommel opp

  6. Merethe 25. mars 2015 at 10:37 #

    Jeg lagde denne på søndag -knallgod

  7. Live W 25. mars 2015 at 13:03 #

    Ju-huu jeg fikk den til! Superflott, og mye enklere enn man skulle tro! 🙂 blir melisglasur på denne.

  8. Beate 25. mars 2015 at 13:21 #

    Hei
    Dette ble en kjempestor hvetekrans, kan med fordel deles opp til to stk. Da vil den være letter å steke. Men ellers var det en kjempe god hvetedeig, og kan absolutt anbefales.
    Stå på videre med fantastisk mat inspirasjon

  9. Unn 27. mars 2015 at 17:23 #

    Bakte denne her om dagen. Den ble nydelig! I stedet for smør sukker og kanel brukte jeg makronfyll. Takk for fine oppskrifter!

  10. Turid Larssen 29. mars 2015 at 11:48 #

    Mi står nå i ovnen. Den ser helt nydelig ut. Svær 🙂

  11. Stine 4. april 2015 at 13:55 #

    Kan denne lages uten kjøkkenmaskin? Skal smøret ikke smeltes?

  12. Ingeborg 6. april 2015 at 13:20 #

    Min krans står til heving nå – ser nydelig ut. Jeg bruker fint speltmel i stedet for hvetemel. Fungerer det også. 🙂 Gleder meg til å smake!

  13. Stine 12. april 2015 at 17:23 #

    Hei! Du har så mange fine oppskrifter! Jeg lurer på hvor du kjøper perlesukkeret hen? Det jeg bruker blir alltid blankt etter en tur inni ovnen.

    • Trine ;) 19. april 2015 at 00:32 #

      Jeg kjøper perlesukkeret i Sverige.

  14. Elin Merete 16. april 2015 at 14:53 #

    hei Trine, har et spørsmål om eltekrok:) Har intrykk av at min maskin ikke elter deigen. Mer at deigen fester seg på kroken og snurrer rundt og rundt i samme posisjon. Føler derfor ikke deigen får ønsket elastisitet for et godt resultat. Ser du har samme maskin som meg, Kenwood major. Hvordan opptrer din maskin når den elter? håper på svar, takk for ei fantastisk inspirerende side!

    • Trine ;) 18. april 2015 at 23:38 #

      Det er vanskelig for meg å si, men det kan høres ut som om deigen din kanskje er for fast? Kanskje du skal tilsette litt mer væske neste gang?

  15. Svanhild 23. april 2015 at 18:44 #

    Hei! Denne såg spennende ut! Tenkte jeg skulle lage den og fryse den ned. Går det bra?

  16. Tove-Helen 7. oktober 2015 at 11:52 #

    kransen i ovnen…den blir jo så veldig, veldig stor…mener her
    må melmengden kunne minkes…den ser jo ikke så stor ut på bildet av den du har laget..
    så du må ha brukt mindre mel??
    Ps
    raspet litt eple i bunnen…spent på resultat

  17. Marianne 26. oktober 2015 at 09:56 #

    Denne ble helt nydelig! Gjærdeigen er også veldig god i seg selv, og lett å jobbe med. Ny favoritt 🙂

  18. Britt-Heidi 28. oktober 2015 at 19:09 #

    Hvordan mykt smør bruker du inni? Brukte vita hjertego lett margarin nå og det ble ihvertfall bare klin 🙁

  19. Line 1. februar 2016 at 19:12 #

    Gud hjelpes meg… Denne ble bakt forrige mandag, og idag ble en ny deig satt, og resultatet står nå i ovnen. Startet fødselspermisjon i forrige uke, og må kanskje sette opp regel med bakedag 1 dag i måneden. Kringla var supergod ihvertfall?

  20. Anne 3. april 2016 at 13:51 #

    Min krans stekes i ovnen nå. Dufter utrolig godt! Kransen har hevet seg utrolig bra, for den er GIGANTISK!!! 😀

  21. Kristine 1. mars 2017 at 21:04 #

    Har laget denne før med stor suksess! Men lurer nå, kan den bakes uten egg? 🙂

  22. Siv 29. april 2017 at 19:58 #

    Hei! Prøver meg på et spørsmål selv om dette er en gammel oppskrift… Tenkte å bake denne imrg men har bare tørrgjær tilgjengelig- hvor mye bør jeg bruke av den da?

    Hilsen Siv

    • Trine ;) 1. mai 2017 at 20:03 #

      Prøv med ca. 1/2 pakke tørrgjær. Beklager sent svar, men jeg har vært på reise i helgen.

Legg igjen en kommentar