KJØTTSUPPE

Kjøttsuppe

Høsten er tid for tradisjonskost med mørt og godt kjøtt og smakfulle rotgrønnsaker. Neste favoritt ut er kjøttsuppe, som er en annen favorittrett fra barndommen (jeg har tidligere skrevet om lammefrikassè). Mammas deilige kjøttsuppe sto ofte på bordet hjemme hos oss etter søndagsturer i skarp trønderluft. Det er noe spesielt å komme inn til en varm og dampende suppe etter å ha vært ute hele dagen. Til ca. 6 porsjoner trenger du omtrent:

 • 1 kg storfekjøtt med ben (for eksempel høyrygg)
 • ca. 300 g medisterfarse (eller ferdige kjøttboller)
 • ca. 2 liter vann
 • 2-3 ts salt
 • eventuelt en kjøttbuljongterning (eller litt fond)
 • 4 gulrøtter, i terninger
 • ca. 6 poteter, i terninger
 • ca. 250 g sellerirot, i terninger
 • ca. 200 g kålrot, i terninger
 • en stor purre, i strimler
 • salt og pepper
 • krydderkvast (kan sløyfes)
 • persille

Kjøttsuppe krydderkvast

Kok opp vannet og legg i storfekjøttet. Jeg har her benyttet høyrygg, men du kan også benytte annet kokekjøtt, som for eksempel bibringe eller oksebog. La det koke forsiktig opp igjen og fjern skummet (som inneholder proteinrester fra kjøttet) slik at kraften blir klar. Lag en krydderkvast ved å binde sammen friske urter i en liten bukett (jeg brukte persille, salvie og rosmarin – en stilk av hver) og ha oppi gryta. Tilsett saltet og la kjøttet trekke på svak varme (ca. 90 grader) i ca. 1 1/2 time, til det er mørt og løsner fra bena. Koketiden vil variere med størrelsen og mørheten på kjøttet. Ta kjøttet ut av kraften. Kast krydderkvasten.

Kjøttsuppe

Lag kjøttboller av medisterfarsen. Det kan du enkelt gjøre ved å ha farsen i en plastpose som du skjærer av en bit på det ene hjørnet. Press farsen ut av hullet og bruk en kniv til å kutte av farsen slik at det blir fine kjøttboller. Ha bollene direkte oppi den varme kjøttkraften etter kjøttet og la de trekke noen minutter før du tar de opp med en hullsleiv og setter de tilside. Sil kjøttkraften og ha den tilbake i kasserollen. Smak om nødvendig til med en kjøttbuljongterning eller litt fond.

Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt ovenfor. Bruk det du har tilgjengelig av rotfrukter, persillrot og pastinakk smaker for eksempel også veldig godt i denne suppen. Ha alle grønnsakene, med unntak av purren, oppi den kokende kraften og la det koke til grønnsakene er møre, etter ca. 15 minutter. Skjær purren i skiver som du tilsetter ca. 5 minutter etter de øvrige grønnsakene. Tilsett kjøttet og kjøttbollene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Kjøttsuppe

Servèr suppen rykende varm med flatbrød, rundstykker eller godt brød til. Suppen kan gjerne fryses.

VELBEKOMME!


, ,

9 Kommentarer

 1. Vegard 6. oktober 2014 at 09:20 #

  Ser god ut!!

 2. Ingrid 19. november 2014 at 21:39 #

  Hvordan er det å lage denne suppen dagen før? Hvordan bør den i så fall oppbevares?

  • Trine ;) 19. november 2014 at 22:01 #

   Det går fint. Du kan eventuelt la grønnsakene koke med noen minutter, avkjøle og deretter oppbevare suppen, kjøttet og kjøttbollen kaldt, fortrinnsvis i kjøleskap. Når du skal varme opp retten lar du grønnsakene koke nesten ferdig, før purre, kjøtt og kjøttboller tilsettes. Lykke til!

 3. Mirjam 25. november 2014 at 20:44 #

  Hei! Suppa ser veldig god ut! Jeg skal lage den til familiebursdag på lørdag – vi blir 20 personer. Kan jeg da bare gange hele oppskriften med 3? Har en 15 liters gryte – og tenkte å lage dagen før. Har ikke plass i kjøleskapet, men tenkte å sette gryta ute over natten.

 4. Mirjam 26. november 2014 at 18:40 #

  Hei! Et spørsmål til

 5. Mirjam 26. november 2014 at 21:46 #

  Spørsmålet gjelder medisterfarse – er denne saltet og evt krydret el må jeg tilsette dette selv? Kan jeg bruke medisterdeig?

 6. Renate 15. juli 2016 at 13:34 #

  Hvis man bruker høyrygg altså uten ben. Skal man ha hele stykke i gryta eller kutte i terninger først?

 7. Hilde 25. oktober 2016 at 07:51 #

  Kan man koke kjøttet sammen med tørkede urter istedet for ferske?

 8. Sigrid Bøen 7. august 2017 at 22:06 #

  Noen påstår at elg- eller storfekjøtt blir ødelagt (farlig å spise) dersom suppe eller lapskaus koker under tett lokk.
  Jeg har kokt lapskaus og supper mange ganger, og spist dett, uten at noen har blitt syke. Så jeg har vanskelig for å tro dette !

Legg igjen en kommentar