Sommerferien er over for de aller fleste av oss, og nå er det på´n igjen med mat "i pakker og ikke på fat", som det heter i "Matpakkevisa". I dag vil jeg dele en kjær favoritt her hjemme, nemlig et halvgrovt, saftig rugbrød med frø og kjerner, som tilberedes i langpannen og som krever minimalt med arbeid. Rugmelet setter en god smak på brødet, og hele korn og kjerner tilfører også god smak - og ikke minst gir det litt tyggemotstand. Prøv det selv, brødet er godt både til matpakken, frokosten eller til kveldsmaten. Til en stor langpanne (ca. 20 brytebrød) trenger du:

Ingredienser

4 1/2 dl vann
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø (knust)
1 dl sesamfrø (uten skall)
3 dl melk
25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
1 ss honning
1 ts havsalt
150 g sammalt rug, grov
150 g sammalt rug, fin
25 g kruskakli (hvetekli)
400 g hvetemel (ca.)

SLIK GJØR DU

Kok opp vannet og ha det i bakebollen sammen med honning, frø og kjerner. La det stå å svelle i minst 20 minutter, men gjerne lengre. Tilsett deretter melken. Blandingen skal være lunken (ca. 25 grader), og dersom frøene har svellet så lenge at blandingen har blitt kald bør du varme opp melken noe før du tilsetter den. Ha deretter de øvrige ingrediensene i bakebollen, men hold igjen på litt av hvetemelet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekroker, hvis du har, og kjør deigen i ca. 10 minutter. Tilsett så mye mel som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du røre ut gjæren i ca. 1 dl av væsken.)

Matpakkebrød

Ha deigen over i en bakepapirkledd langpanne. Bruk en fuktet slikkepott til å dra deigen utover. Dekk langpannen med plast og la brødet forheve 45-60 minutter. Del opp brødet i for eksempel 4×5 ruter med en skarp kniv eller pizzahjul. Pensle gjerne brødet med vann og strø over en blanding av frø og kjerner.

La brødet etterheve under plast eller klede i ca. 30 minutter. Stekes ved 200 grader (midt i ovnen, over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødet er gjennomstekt og har fått fin farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. Dersom du er usikker kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer – er brødet 96 grader inni er det gjennomstekt. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Matpakkebrød

Bryt opp brødet, skjær en lomme som fylles med godt pålegg og tilbehør, og fyll opp matboksen med sunt, godt og mettende brødmat. Eller nyt det til frokost, kvelds eller hva du måtte ønske.

Brytebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i “rader” á 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne opp fra fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det som matpakkebrød er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan smøre det når det nesten er frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.

Matpakkebrød

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette virker som nok en oppskrift jeg må prøve 🙂 Må bare skrive handleliste først, for det har blitt litt tomt for bakevarer i løpet av sommeren…

  2. Brødet ble kjempegodt, men slet med å få det gjennomstekt. Og så fikk jeg kun bruk for 200 gram hvetemel. Dette skal lages flere ganger 🙂

    1. Det er vanskelig for meg å vite hva som kan være årsaken til dette, men det kan være at du burde benytte mer enn halvparten av anbefalt mengde hvetemel. Ellers må steketider tas veiledende da stekovner steker ulikt. Dette brødet blir ganske saftig (pga de oppbløtte frøene og kjernene + rugmelet).

  3. Hei. Først av alt – tusen takk for en fantastisk nett side. Den brukes flittig og senest til søndagsmiddag i dag og kveldskos i går.

    Nå har jeg bakt brødet og det stod til sammen 1,5 time i ovnen – da ga jeg opp. Det er enda ikek gjennomstekt. Første timen på over/undervarme og siste 30 på varm luft, men fortsatt rått inni.
    Jeg gir opp np, men vil svært gjerne vite hva jeg gjør feil. Jeg fulgte oppskriften på alle punkter:-)
    Tusen takk! 🙂

    1. Det er vanskelig for meg å vite hva som har gått feil, og hva som er årsaken til at brødet ditt ikke ble gjennomstekt etter en tredobling av steketiden. Kan deigen har vært for løs, eller kan det være at termostaten i ovnen din spiller deg et puss? Dette brødet er pga de oppbløtte frøene og kjernene + rugmelet ganske saftig, men skal ikke være rått.

  4. Først – tak for en fantastisk side som brukes MYE! Dette brødet hadde jeg problemer med.
    1 time på over/undervarme og 30 min på varmluft og fortsatt rått inni. Hva gjør jeg feil? Takknemlig for svar for dette brødet er godt!

  5. Hei! Jeg ser at andre har slitt med stekingen, og jeg gjorde også det. Jeg endte opp med å steke brødet i 40 min, da var deler av brødet gjennomstekt, men ikke hele. Jeg har bakt mange av dine andre oppskrifter og steketiden har alltid stemt godt med det som har vært oppgitt, så jeg synes dette var litt merkelig.

  6. Ungene elsket det! Vi har barn med dårlig matlyst og generelt kresne i matveien, men dette falt i smak. Jeg laget det uten gresskarkjerne for det hadde jeg ikke og måtte suplere med litt grov sammalt hvete i tillegg til rugen og havrekli istedet for kruskakli – man tager hva man haver – og det ble bra 🙂

  7. Prøvde brødet ditt i går og det ble kjemp godt, men litt tungt. Skal det være tungt eventuelt hva kan jeg ha bommet med?

    1. Dette brødet vil ikke bli lett og luftig, da det inneholder relativt store mengder oppbløtte frø og kjerner + rugmel. Det skal imidlertid være mykt og saftig. Hvis det ble tungt (kompakt?) kan det kanskje være at du har tilsatt for mye mel?

      1. Takk Trine – det ble ordentlig saftig, men litt for kompakt. Tester med mer mel neste gang. Det var litt vanskelig å dra utover i lanpannen også, men det kommer vel etterhvert. Uansett – takk for alle nydelige oppskrifter. Kanelsnurrene dine er en slager hver gang:)

  8. Hei 🙂 dette ble jammen godt, lett var det også og det ble gjennomstekt på 30 min. Sprøtt utenpå og saftig inni, jeg synes ikke det ble kompakt. Jeg hadde ikke hvetekli men brukte litt havregryn i. Minner litt om et annet brød jeg bruker å lage i former, men da har jeg eplecidereddik istedenfor honningen. Godt og sunt! Takk for flotte oppskrifter 🙂

  9. Har brødet til heving nå, er veldig spent, for jeg tror jeg tilsatte litt lite hvetemel…deigen ble i alle fall mer klissete enn fast, og jeg måtte nesten smøre den utover formen. Men stemmer det at det ikke skal være noe smør eller olje i deigen?
    Er ellers veldig glad i oppskriftene dine – har nylig laget både knekkebrød og granola, med supert resultat 🙂

  10. Takk for en super blogg. Lager så masse god mat og bakst herfra 🙂 dette brødet har blitt bakt gang på gang de siste ukene, men med sammalt hvete i stedet for rug (tom for rugmel). Har smakt nydelig og ikke noe problem med stekingen. Det ble en slager på familiegudsteneste i helgen, flere som ville ha oppskriften på kirkekaffen 🙂 super oppskrift de dagene man ikke har tid til å bli klissete på hender og kjøkkenbenk 🙂 takk!

  11. Jeg lurer på om man kan knuse linfrøene selv, da ingen butikker der hvor jeg bor har knuste linfrø og selge? Tror du det blir det samme? Dette brødet ser jo bare rågodt ut 🙂

  12. Hei Trine. Tusen takk for at du bidrar til å hjelpe oss med middagstips og andre tips innen matveien! Dette brytebrødet smakte helt fantastisk. Det var litt knotete å få utover i formen, men øvelse gjør mester.

  13. Hei! Jeg holder på å bake brødet nå. Men jeg ser at det ikke skal fettstoff i det, er ikke det vanlig å ha i brød? Eller er det spesielt med dette brødet….
    av kommentarene over, blir jeg spent på steke-resultatet ☺

  14. Takk for en super oppskrift!

    Dette har blitt en hit her i huset for store og små, og bakes titt og ofte. Ingen problemer med steketiden, men jeg lar det stå 5-10 min lenger enn det står i oppskriften. Brødet blir puttet på frysen i passe dagsporsjoner, og tatt opp så vi har “ferskt” brød i matpakken. Til og med far har kuttet ut kantina når vi har dette brødet, og har med matpakke… = fornøyd husmor (som glatt tar all æren…) og fornøyd lommebok! 🙂

  15. Jeg bakte dette brødet for første gang i dag. Jeg synes det ble svært godt på smak, men jeg synes brødet i langpanne var for slapt. Det var liksom ikke noe stekeskorpe i bunnen. Brødet hadde fin farge og skorpe på toppen, men da jeg tok det ut av langpannen, lenge etter de 15. min som står oppgitt i oppskriften fordi jeg ble så opptatt med noe annet, var det altså slapt. Kanskje jeg skulle gjøre som Åshild over her; steke brødet 5-10 min lenger?

  16. Denne er på vei til å bli en slager hos oss, passer til alt -matpakker, søndagsfrokost, brød til supper-, og ikke minst det går ned på høykant hos de små som ellers ofte stopper og plukker når de kommer til et frø. Tusen takk for oppskrifta! :))

  17. Har laget dette brødet hver søndag de siste ukene. Bytter ut sammalt rug (fin) med speltmel siden det er det jeg har i hus akkurat nå. Resultatet blir kjempebra hver gang. Takk for en fin oppskrift!

  18. Laget denne i går.
    Fulgte oppskriften og hadde ingen problemer.
    Var veldig god, lett og luftig!
    Fant ikke «sammalt rug, fin» i butikken – så jeg brukte stavmikseren på grovt. Brukte stavmikseren på å knuse linfrøene og, da jeg ikke fant morteren i farta.
    Tok ca 30 minutter i min ovn. Det så en smule rått ut ved første øyekast, men var gjennomstekt.
    Tok deler av det med på jobb, og det falt i smak her og 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste