KALVEFILET MED GORGONZOLASAUS OG SESAMPOTETER

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

Skal du invitere til sommerfest er kalvekjøtt et godt og velsmakende tips! Kalvekjøttet har her fått selskap av sesampoteter, ovnsbakte tomater, asparges – og ikke minst en smakfull gorgonzolasaus som setter prikken over i’en. Et godt valg dersom du ønsker å imponere uten å måtte bruke mange timer på kjøkkenet. Til fire porsjoner trenger du omtrent:

MARINERT KALVEFILET

  • ca. 700 g kalvebiff eller ytrefilet av kalv
  • 1 lime
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 dl olivenolje
  • salt og pepper

Lag marinade med limesaft, hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Pensle kalvekjøttet med marinaden og la det hvile i romtemperatur i ca. en time.

Stek kalvekjøttet raskt på alle sider i smør eller nøytral olje. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av fileten, og sett den midt i ovnen ved ca. 125 grader til kjernetemperaturen er ca. 60 grader. La fileten hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett over) i minst 15 minutter før du skjærer den opp i skiver.

SESAMPOTETER OG TOMATER

  • ca. 800 g små nypoteter eller amadinepoteter
  • olivenolje
  • maldonsalt og pepper
  • 1-2 ss sesamfrø

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

Vask potetene godt og del dem i to på langs. Legg dem i en stor ildfast form eller i langpannen og drypp olivenolje over. Rør i potetene slik at alle får et tynt lag med olje over det hele. Krydre med salt og pepper og dryss deretter sesamfrøene over. Stekes ved. ca. 225 grader i 20-30 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis. La cherrytomatene steke sammen med potetene de siste 10-15 minuttene.

TIPS: Dersom du bare har en stekovn til rådighet kan du først steke potetene ca. halvveis ferdig og deretter steke kjøttet. Mens kjøttet hviler steker du ferdig potetene og tomatene.

GORGONZOLASAUS

  • 300 g crème fraîche
  • ca. 200 g gorgonzola eller annen god blåmuggost
  • 1/2-1 kjøttbuljongterning
  • nykvernet sort pepper
  • grovt revet parmesan (i sausen og til dekor)

Ha gorgonzola, crème fraîche og buljongterningen i en tykkbunnet kjele og varm forsiktig opp under omrøring. La sausen stå å putre til den tykner. Smak til med litt grovt revet parmesan og litt pepper.

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

TILBEHØR

  • 8-12 asparges
  • vann, salt og sukker

Knekk av aspargesstilken der den naturlig brekker (eller skjær av ca. 5 cm av stilken), og skrell dem. Kok aspargesen i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, til de er møre og fine – etter ca. 3 minutter. Hell av vannet – og aspargesen er klar for servering.

ANRETNING

Servér kalvekjøttet med gorgonzolasausen og et dryss av grovt revet parmesan over, med sesampoteter, ovnsbakte tomater og asparges som tilbehør. Dryss gjerne over noen basilikumblader, hvis du har.

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

VELBEKOMME!

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg blant annet hentet fra Gøril Wikers «Leve livet», som sammen med «Lyst på livet», var til stor inspirasjon for noen år tilbake, og de første kokebøkene jeg leste fra perm til perm.


, , , ,

3 Kommentarer

  1. Marie Solveg 5. juli 2014 at 16:58 #

    God weekend.

    Det ser bare så godt ud, jeg elsker kalvekød:-)
    Vil prøve din måde.

    Marie

  2. nicole 7. juli 2014 at 22:51 #

    Jeg må ha lagd denne på feil måte. Kjøttet ble helt ok men sausen ble kjempesur. Den var sur lenge før jeg hadde parmesan i å da jeg tok d i så ble den nesten uspiselig. Ellers var potetene fantastisk:)

  3. Mona Tranøy 31. desember 2015 at 13:40 #

    Lagde denne til nyttårsmiddag i dag. Ble kjempegodt! Til og med 18-åringene i huset, som generelt er litt skeptiske til blåmuggost på ting, syntes ostesausen var supergod. Takk for oppskrift! 🙂

Legg igjen en kommentar