Gazpacho er en kald grønnsaksuppe som har røtter i Spania. I tillegg til at suppen er god på smak og enkel å lage, er den proppfull av vitaminer og mineraler. Dette er suppen for varme sommerdager, og er for eksempel en ypperlig forrett på 17. mai eller på sommerfesten, eller som "shots" på sommerens buffeter. Til ca. 1 liter suppe trenger du omtrent:

Ingredienser

Til suppen:

1 agurk , uten skall
1 rød paprika
2 solmodne tomater
1 stilk stangselleri
2 vårløk
1 sjalottløk
1/2 rød chili (smak til)
3-4 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater , hakket
1 ts tomatpuré
1/2 dl extra virgin olivenolje
3 dl isvann (ca.)
1/2-1 lime , saften
eplesidereddik litt
1 ts salt (ca.)
pepper

Til garnityr:

1/2 rød paprika , i bittesmå terninger
frisk basilikum eller koriander

SLIK GJØR DU

Gazpacho

Del grønnsakene opp i grove biter og ha dem oppi en kjøkkenmaskin med kniver. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, olivenolje og mesteparten av vannet – og kjør grønnsakene til de blir helt most. Tilsett eventuelt mere vann og smak til med limesaft, eplesidereddik, salt og pepper. Sett suppen kaldt 2-3 timer før servering, slik at de gode smakene får satt seg.
Fordel suppen i små glass eller skåler og dryss små terninger av paprika over (eller andre grønnsaker) og litt frisk basilikum eller koriander. Server gjerne også brødkrutonger eller ristet brød som tilbehør, og gjerne med en musserende vin til – for eksempel en Cava eller Crémant (brut).

Oppskriften gir ca. 1 liter ferdig suppe, og rekker som middag til 3-4, forrett til ca. 6, eller til ca. 10 “shots” på en buffet.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei ser det står eplecider eddik i oppskrifa og rødvinseddik i hvordan du gjer det -kva er rett eller begge ? Lika bloggen din med masse god mat 🙂

    1. Du kan benytte eplesidereddik eller rødvinseddik. Jeg benyttet eplesidereddik i denne oppskriften, og har nå rettet opp. Takk for at du sa ifra. 🙂

  2. Hei

    Tenkte og lage denne til en tapas. Alt som kan alges dagen før er gull. Hvor lenge kan denne stå i kjøleskapet og fortsatt være god?

  3. Holdbarhet – iallefall et par dager i kjøleskapet. Mulig den holder lenger, men suppen er så god at det hjemme hos meg aldri vært noe igjen etter 2 døgn 🙂

  4. Trine, kan denne suppen lages dagen før selskap? og vil du si at den egner seg I et selskap for en sprek 80 åring som forrett?

  5. Så din omtale av paella. Får prøve den etter hvert. Var i Spania nylig og spiste gazpacho. Laget i dag etter din oppskrift. Den er mye bedre! Inger

  6. Hei.
    Jeg skjønner konseptet med å smake til, men sånn ca hvor mye er “litt eplecidereddik”?

  7. Jeg spør også; kan suppen fryses? Skal lage mat til et stort selskap om noen dager, og vil begynne og forberede meg.

  8. Hei! Jeg lurer også på om suppen kan fryses? Ser for meg at der bør være mulig…noen med evt erfaring?

  9. Hei
    Spansk gazpacho
    Er kun
    Agurk
    Tomater
    Hvitløk
    Paprika
    Oliven olje
    Salt
    Eddik
    Og vann til passe konsistens.
    Akt i stavmikser

    Og stekte brødterninger
    Oppi
    Hvis den ikke skal drikkes

    Hilsen 2 spanske søstre ?

  10. Hva med en hvitvin på Grüner Veltliner fra Østerrike? vin på en drue som tar “grønne” smaker helt fantastisk, eller en hvitvin fra rundt Bilbao og Txacollina, perfekt kisp hvitvin med gode sitrustoner og et snav av urter.

  11. Tips fra klubbvenninne da denne ble servert tirsdag.. stek den kutta hvitløken lett i litt olje før den puttes oppi kjøkkenmaskinen. Da blir det ikke så «rå» hvitløkssmak.

Leave a Reply to Tone Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste