Da jeg var på Matstreif for noen uker siden fikk blant annet en deilig hjortestek og noen fargerike gulrøtter bli med hjem. Men det jeg ikke tenkte på da var at jeg egentlig ikke hadde noen anledning til å servere den, for vi var bedt bort på middag både lørdag og søndag. Så da ble "kjøttfri mandag" erstattet med hjortestek og festmat på en helt vanlig mandag istedet. Det passet egentlig veldig bra å stelle litt ekstra godt med "guttan" mine siden jeg skulle reise til Kina noen dager etter.

Samme dag ringte også en journalist fra Aftenposten i forbindelse med et intervju til den ukentlige spalten "I kjøleskapet", og han ville også at jeg skulle sende et bilde av innholdet i kjøleskapet vårt. Og jeg kunne da berette om, og dokumentere, et ganske så velfylt kjøleskap til å være en mandags formiddag, for i tillegg til hjorten rommet det ishavsrøye og massevis av gode oster (du kan lese intervjuet HER). På en vanlig mandags formiddag er det ellers ganske glissent i kjøleskapet vårt - før vi handler inn til ukemenyen, vel og merke.

Men, tilbake til hjortesteken, som også har fått selskap av baconpotetmos og smørstekte kantareller, for ikke å snakke om en nydelig portvinsaus.

Ingredienser

HJORTESTEK

800-1000 g hjortestek
salt og pepper
nøytral olje
smør
frisk timian

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

Fargerike gulrøtter eller andre rotgrønnsaker
olivenolje
½ sitron
salt og pepper

BACONPOTETMOS

8-10 poteter
150 g bacon, i små biter
2 ss smør
2 ss creme fraiche (smak til)
salt og pepper
frisk timian , hakket
eventuelt litt melk

PORTVINSAUS

2 ss finhakket rødløk eller sjalottløk
2 dl portvin
2 dl viltkraft
1 ss balsamicoeddik , vellagret type (smak til)
3 ss smør
1 1/2 ts maisenna

SMØRSTEKTE KANTARELLER

kantareller
smør til steking
salt og pepper

SLIK GJØR DU

La gjerne hjortesteken ligge i romtemperatur 30-60 minutter før du skal begynne å tilberede det. Gni kjøttet inn i salt og pepper, og surr steken med bomullshyssing. Ha litt nøytral olje i stekepannen og stek steken på alle sider. Ha deretter litt smør og frisk timian i pannen, og øs det smeltede smøret over steken. Legg steken i en ildfast form og hell stekesjyen over. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av steken. Stekes ved 100-150 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-62 grader. (Ved steking på 100 grader tar det ca. 2 timer å steke en stek på ca. 1 kg.) La kjøttet hvile i ca. 20 minutter før du skjærer det opp i jevne skiver.

Skrell rotgrønnsakene og del dem i staver på langs. Jeg har her benyttet fargerike gulrøtter som ikke er så enkelt å få tak i. Du kan eventuelt i stedet benytte vanlige gulrøtter og persillerøtter eller pastinakk, eventuelt kålrot eller sellerirot. Legg rotgrønnsakene sammen med steken, ringle over litt olivenolje og sitronsaft, og krydre med salt og pepper. Når steken har oppnådd ønsket kjernetemperatur tar du den ut av ovnen, øker steketemperaturen til 225 grader, og lar grønnsakene steke videre til de er møre og fine.

Skjær baconet i små biter og sprøstek bitene i ca. 2 ss smør. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp dem tørre på svak varme et par minutter. Mos potetene, tilsett det sprøstekte baconet og stekesmøret, og smak til med creme fraiche, salt, pepper og eventuelt litt melk. Tilsett finhakket timian rett før servering. Baconpotetmosen kan serveres som den er, eller haes i små ildfaste former som bakes noen minutter i ovnen før servering.

Ha portvin og rødløk i en liten kasserolle og kok inn til det er ca. 1 ss væske igjen. Rør sammen maizenna og kraft og rør dette inn i portvinsløken. Smak til med balsamicoeddik og eventuelt litt pepper. Pisk inn smøret rett før servering. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Rens kantarellene og fres dem i litt smør i noen minutter. Krydre med salt og pepper.

Anrett kjøttet sammen med rotgrønnsakene og kantarellene. Drypp portvinsausen over – og server baconpotetmosen som tilbehør. Gi gjerne retten et lite dryss med frisk timian, og server gjerne en god rødvin til.

Og, da mannen min i tillegg hadde med seg denne flotte buketten hjem, så ble det en ekstra hyggelig mandagsettermiddag.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvor lang tid tar det til steken er ferdig, tro? Altfor mange ord til å være en liten oppskrift, men bildene er fantastiske!

      1. Litt lite utvalg her ute hos meg (utkantstrøk), kan eg bruke kalvefond istede? Finner ikke viltkraft eller viltfond.

    1. finkakk sjalottløk, et til to hvitløksfedd og to never aromasopp og ha det i jerngryte sammen med et par klikker smør el olje.
      Surr til sopp og løk er mør og har fått litt farge.
      Ha i tre spiseskjeer lettrømme, 1 dl.lettfløte, og spe med vann til passelig tykkelse.
      Ha i en spiseskje ripssyltetøy el.1 dl portvin.
      La dette putre i fem til ti minutter.
      Smak til med salt og pepper og litt fin balsamico (kan unnværes).

      Hvis det blir noe sjy av steken heller du den oppi sausen. Sett på svak varme og vent til steken er ferdi oppskåret. Saus skal være varm.

  2. Hei Trine, tusen takk for maten, jeg lagde den i dag for meg og mannen min, for en vanvttig opplevelse av smaker, namme nam. Ønsker deg og dine en god jul. 🙂

  3. Skal ha gester i helgen – vi blir 8 stk, og har tenkt å lage hjortesteken din.
    Greit med alt som kan gjøres i forkant – derfor; kan baconpotetmosen lages noen timer før og settes i kuvertformer i kjøleskapet før de varmes i ovnen rett før servering? Er 15 min på 180 grader passe? For mye/for lite? Kan potetmosen bli for tørr?

    Ellers, veldig fin blogg du har:)
    Ønsker meg flere oppskrifter på mat som kan lages delvis i forkant – praktisk for oss som skal ha gjester og lager mat alene:)

    Karen

  4. Hei
    Jeg skal lage hjort og vil gjerne helsteke den. Utfordringen er at jeg har to ulike stykker. En mørdbradbit og en bit ytrefilet. Kan jeg surre de sammen med hyssing og steke de som ett stykke?

    1. Jeg ville ha stekt dem sammen, som to separate steker. Sett steketermometeret i den minste og ta ut denne når den er ferdig. Sett deretter steketermometeret i den største slik at den får steke litt til, til den får samme kjernetemperatur. Lykke til!

  5. jeg skal lage hjortesteken som fristet med portvinvinsaus, Min hjortestek er 1,7kg. Hvor mange gr. og hvor lang tid må jeg regne med. Skal gønnskene ligge sammen med steken.

    Håper på snarlig svar

    1. Hjortesteken skal ha samme kjernetemperatur som det står i oppskriften, men du må beregne noe lengre steketid. For øvrig kan du følge oppskriften.

  6. hei,
    For en spennende oppskrift, jeg lurer på om man kan erstatte hjortesteiken med indrefilet av storfe?

    Håper på snarlig svar 🙂

  7. Tusen takk for alle de gode oppskriftene dine! Det er så bra med en “kokebok” der man ikke er i tvil om fremgangsmåten i det hele tatt og heller ikke om resultatet blir godt 🙂
    I går laget jeg hjortesteken her til middag og den ble helt nydelig!
    I dag blir det sushi, som jeg også fikk god hjelp til å prøve ut via din blogg. Bilder og oppskrifter er helt topp!

  8. Hei.
    Hva ville du servert som forrett til hjortesteken? Hvilke viner anbefaler du?
    Tenkte jeg skulle servere dette til gode venner snart.

  9. Hei!
    Har tenkt å prøve meg på hjortestek for første gang, og denne oppskriften virker helt fantastisk!
    Men jeg lurte på om det var mulig å steke den over flere timer på lavere temp for å få et enda mørere resultat?
    Noen tips om hvor lenge og temperatur?

  10. Hei!
    Vi skal steke hjortefilet, og ønsker å bruke din portvinsaus til biffene. Men vi lurer på om portvinen skal være av den søtlige eller den tørre typen?
    Mvh Sten

    1. Jeg benytter det jeg har tilgjengelig og det er vel vanligvis den noe søtlige typen. Sødmen kan du jo ellers regulere med å tilsette litt mer sukker el.

  11. Hei!
    Skal prøve hjortesteken din på søndag. Den er på 1,8 kg. Hvor lang tid vil det ta i ovnen på 100 GR til den er ca 60-62 GR kjernetemperatur?

  12. Hei Trine 🙂 Lurer på om det går fint å steke hjortesteken på forhånd og varme den opp etterpå? Skal jeg da ha en lavere kjernetemp?
    Mvh
    Astrid

  13. Fikk anbefalt å steke hjortesteken dagen før jeg skulle servere den pga at den er så mør at den lett kunne smuldre opp ved oppskjæring. Og å bruke stekepose. Kan jeg da varme den lett før servering, under folie?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste