SMULDREPAI MED KARAMELLISERTE EPLER, HASSELNØTTER OG MØRK SJOKOLADE

Smuldrepai med karamelliserte epler, hasselnøtter og sjokolade

Epletrærne i hagen bugner av røde, smakfulle og litt syrlige fristelser. Det føles som et stort privilegium å få lov til å plukke slike herligheter i sin egen hage. Epler kan brukes til så mangt, og jeg lurer de opp i gryter og glass så fort jeg får anledning. Har du for eksempel prøvd den indiske kyllingsuppen med eple, svinewok med eple, svinefilet med eplesalsa og balsamicoløk, eplebrød eller en spicy eplechutney? Prøv da vel! Da vi var på hytta sist helg lot jeg meg friste av denne smuldrepaien med karamelliserte epler, hasselnøtter og mørk sjokolade. Dette er en kjapp og enkel godbit etter høstens middager, eller hvis du rett og slett har lyst på noe godt til kaffen.

Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

 • 2-3 epler, i terninger
 • 1/2 + 1 dl sukker
 • 1 + 1/2 ts kanel
 • 100 g smør, i terninger
 • 2 dl hvetemel
 • 25 g hasselnøtter, grovt hakket
 • ca. 15 g mørk sjokolade, grovt hakket
 • creme fraiche eller kremfløte, stivpisket

epler

Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Skrell eplene og del dem opp i terninger, ca. 2×2 cm. Smelt ca. 1/2 dl sukker forsiktig i en tørr kasserolle. Tilsett eplebitene og ca. 1 ts kanel, og la dem steke med under stadig omrøring, til eplene er «karamellisert».

Smuldre smør, hvetemel, sukker og resten av kanelen, til en smuldrete deig.

Smuldrepai med karamelliserte epler, hasselnøtter og sjokolade

Ha eplene i en smurt (pai)form, ca. 20-22 cm i diameter. Fordel deretter halvparten av smuldredeigen og de hakkede hasselnøttene over, og vend det hele forsiktig sammen. Smuldre resten av deigen over.

Stekes midt i ovnen i ca. 25 minutter, til paien er gyllen. Hakk sjokoladen og strø den over. Serveres lunken, med stivpisket creme fraiche, kremfløte eller vaniljeis til.

Smuldrepai med karamelliserte epler, hasselnøtter og sjokolade

Enjoy!

(Flere oppskrifter med epler finner du samlet HER.)

 


, , ,

11 Kommentarer

 1. Marianne 4. oktober 2013 at 11:38 #

  Oioioi, denne kan fort bli en slager hos meg.
  Må virkelig prøves i høstferien 🙂

 2. Bjørg 4. oktober 2013 at 20:56 #

  Hei Trine
  Nå er jeg i Danmark og vi koser oss allesammen og vi lager nå dagens innlegg på bloggen ,rettere sagt min danske venninne lager den.
  Foretten var potet og purre suppe,etter ønske fra et av barna(fra din blogg),deretter rotgrønnsaker med lam,and og entrecote bare for å gjøre alle til lags,men med din rødvinssaus(fra lammefilet) og det smakte helt fortreffelig,med tanke på prisene her nede tror jeg vi bor i feil land.

 3. Eivind 4. oktober 2013 at 21:08 #

  sjempegodt og chickelig godt

  • Amalie 28. februar 2014 at 11:41 #

   Kjempegodt og skikkelig godt*

 4. Elisabeth Bentsen 6. oktober 2013 at 18:38 #

  Tusen takk for en super oppskrift på en nydelig kake.Jeg lagde den uten nøtter,da jeg reagerer på nøtter,den ble veldig god likevel.

 5. Diana B 6. oktober 2013 at 20:54 #

  Smuldrepai akkurat laget og fortært! Umulig å ikke forspise seg på, veldig god! Jeg lurer på én ting – min ble laget i en 22 cm form, i mangel på noe mindre. Den var umulig å løfte opp i hele stykker og ble, navnet tro, en pent anrettet smulehaug. Mulig det rett og slett ble et for tynt kakelag i formen, eller har du noen tips?

 6. Siril 7. oktober 2013 at 22:46 #

  Ser fantastisk ut! Skal prøves 🙂

 7. Grete 10. oktober 2013 at 12:08 #

  Lagde denne i går og den smakte veldig godt. Men karamelliserte epler? Jeg varmet sukkeret til det ble rennende i en kjele, men da jeg tok oppi eplene, ble sukkeret bare til en stor hard klump. Hva kan jeg ha gjort feil?

 8. Stine 10. oktober 2013 at 20:18 #

  Denne skal prøves ut i helgen! 🙂

 9. Cecilie 3. november 2014 at 22:39 #

  Nydelig pai, men med et lite obsobs. Jeg smeltet sukkeret i en panne, og da jeg hadde oppi eplene sank temperaturen slik at sukkeret stivnet til en klump og eplene ble ikke karamellisert. Ser at andre har opplevd det samme. Vil anbefale å sukre eplene først for så å varme det opp sammen i en tørr gryte/panne. Brukte forøvrig mandler istedenfor hasselnøtter, anbefales!

 10. Anna 26. oktober 2017 at 12:26 #

  Stemmer det virkelig med 15 gram sjokolade?

Legg igjen en kommentar