LAMMESTEK MED OVNSBAKTE GRØNNSAKER, SALTBAKTE POTETER OG RØDVINSAUS

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og saltbakte poteter

Vi er inne i den beste lammesesongen. Vi koser oss med for eksempel fårikål, lammeskanker, lammefilet, lammegryter – og ikke minst lammestek. Det er nettopp sistnevnte som står på menyen i dag, og lammet har fått selskap av nydelige ovnsbakte middelhavsgrønnsaker, en deilig rødvinsaus og saltbakte poteter. En skikkelig høydare som er verdt et forsøk! Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

LAMMESTEKEN

  • Ca. 1 kg surret lammestek
  • Hvitløk
  • Rosmarin
  • Salt og pepper

OVNSBAKTE GRØNNSAKER + POTETER

  • 1 stor rødløk, i båter
  • 1/2 hvitløk, grovt hakket
  • 1 rød paprika, i grove biter
  • 1 gul paprika, i grove biter
  • 1 liten squash, i grove biter
  • 1/2 aubergine, i grove biter
  • 8-10 cherrytomater
  • 1/2 sitron
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • ca. 2 ss ristede pinjekjerner
  • frisk timian, hakket
  • 1 porsjon saltbakte poteter

RØDVINSAUS

  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 ss smør
  • 1-2 ts tomatpure
  • 1 dl lammekraft ( jeg brukte den fra Jacobs)
  • 1 dl vann
  • 1 dl rødvin
  • ca. 3 ss balsamicoeddik
  • 2-3 ss soyasaus
  • 1 laurbærblad
  • litt nykvernet pepper
  • 2 ss smør, røres inn til slutt

La lammesteken ligge i romtemperatur et par timer, hvis du har anledning. Stikk noen hvitløkfedd og rosmarinkvister i steken. Bind opp steken med bomullstråd eller lignende, og gni den inn med salt og pepper. Stekes raskt på alle sider i litt smør. Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet.

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og saltbakte poteter

Skjær opp auberginen i grove biter, drypp over litt sitronsaft og dryss litt salt over. La det trekke i ca. 15 minutter, skyll av saltet og legg auberginebitene i et ildfast fat sammen med de øvrige grønnsakene (med unntak av tomatene). Drypp over litt olivenolje og skvis resten av sitronsaften over. Krydre med salt og pepper. Legg lammesteken oppå grønnsakene og stek ved 125 grader (over- og undervarme) til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 64 grader, etter 1,5 til 2 timer.

La lammesteken hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp i passende biter. Mens lammekjøttet hviler steker du ferdig grønnsakene og tomatene på ca 225 grader, til de er møre. Dryss gjerne noen ristede pinjekjerner over grønnsakene før servering.

saltbakte poteter

Lag saltbakte poteter etter oppskriften.

Fres sjalottløken i smør, til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett deretter rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft og vann – og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering fjerner du laurbærbladet og rører inn smøret og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og saltbakte poteter

Server lammekjøttet sammen med de ovnsbakte grønnsakene og saltbakte poteter, og drypp sausen over. Gi gjerne retten et dryss med frisk timian og server umiddelbart.

Enjoy!


, , ,

6 Kommentarer

  1. Camilla Søvre 17. september 2014 at 22:30 #

    Nydelig oppskrift, stor suksess hos gjestene våre. Takk for mange gode oppskrifter på bloggen!

  2. Sandra Vegheim 28. september 2014 at 19:26 #

    Hei du dama, jeg tror faktisk jeg elsker deg.
    Jeg bruker hele nettet som kokebok, men ender som oftest med en oppskrift fra bloggen din.
    De er oversiktelige og enkle, flott presentert og fristende, og de funker _alltid_!
    Takk for inspo og den jobben du gjør; du gjør nemlig min jobb som husmor svært mye enklere.
    Rammer deg herved inn i gull.

    • Trine ;) 5. oktober 2014 at 12:59 #

      Tusen takk for utrolig hyggelig og varmende tilbakemelding! 🙂

  3. Åse Westlye 12. oktober 2014 at 13:42 #

    Etter å ha lett lenge nå på nettet etter en enkel oppskrift på lammesteken jeg skal tilberede, fant jeg den hos deg! Veldig greit å vite omtrent hvor lenge den skal stå i ovnen, selv om jeg bruker steketermometer. Det er litt vanskelig å beregne tiden når jeg har invitert gjester. Steken skal jo serveres varm, men heller ikke tørr og for lenge stekt. Synes du har en lekker, oversiktlig og flott blogg! Har prøvd noen retter før, og de ble alle vellykkede! Takk!!

  4. Solveig Thorvaldsen 18. oktober 2014 at 12:10 #

    Hei Trine ! Jeg er veldig fornøyd med dine oppskrifter, bruker du jevning på sausene dine ? Syntes de blir veldig tynne uten .

    Når jeg har jevnet de syntes jeg det tar mye av smaken . Har du noen tips til med

    Mvh Solveig

  5. Lise 22. september 2017 at 16:15 #

    Hei!
    Denne oppskriften skal testes ut i helga. Tenkte å lage en større stek enn vi egentlig trenger for å lage en gryte av restene. Og da kommer vi til spørsmålet mitt: har du en god oppskrift på en gryte der restene av lammekjøttet fra oppskriften over skal brukes? Jeg er ikke spesielt god på gryteretter, så trenger litt hjelp på det området.

Legg igjen en kommentar