BASILIKUMKYLLING MED BYGGRIS, SPINAT OG OVNSBAKTE TOMATER

Basilikumkylling med byggris, spinat og ovnsbakte tomater

I dag kan jeg friste med oppskrift på en velsmakende basilikumkylling med nytt og spennende tilbehør, nemlig bygg. Bygg er en de eldste kulturplantene vi har og ble foredlet frem omkring 9-8000 f. Kr. Bygg er kanskje mest kjent som ingredienser til øl og whisky, samt i bakst, men den kan fint også benyttes på samme måte som ris, bulgur og lignende. Byggrynene må kokes før de kan benyttes, men det finnes også enklere løsninger, som for eksempel byggris som er ferdig kokt og er klar på null komme niks. Byggrisen har her fått selskap av både spinat og parmesan, og da må det jo bli bra! Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

BASILIKUMKYLLING OG TOMATER

  • 4 kyllingfileter med skinn
  • 3 ss smør
  • 1/2 ts sitronskall
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 8-12 basilikumblader
  • salt og pepper
  • 12 cherrytomater

BYGGRIS OG SPINAT

  • 4 porsjoner byggris
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 kyllingbuljongterning
  • vann etter anvisningen på byggrispakken
  • 1 ss smør
  • 25-50 g finrevet parmesan
  • 1 stor pakke frisk spinat
  • salt og pepper

Røde og gule tomater

Bland smør, hvitløk, sitronskall og krydder godt sammen. Løsne noe av skinnet på kyllingen og fordel ca. halvparten smørblandingen under skinnet så godt det lar seg gjøre. Fordel også basilikumbladene under skinnet. Stek kyllingfileten på begge sider i stekepannen og legg den med skinnsiden opp i et ildfast fat sammen med tomatene. Fordel resten av sitronsmøret oppå kyllingfiletene. Stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av kyllingen, og stek ved ca. 175 grader (over- og undervarme) midt i ovnen til kyllingkjøttet har en kjernetemperatur på ca. 67 grader. La kyllingen hvile i minst 10 minutter, og den vil da ha en kjernetemperatur på ca. 69 grader.

Fres sjalottløken i litt smør i en kjele, til den er blank og myk. Tilsett byggrisen og la den surre med noen minutter, og tilsett deretter vann i henhold til kokeanvisningen på byggrispakken. Ha samtidig oppi buljongterningen (eller kyllingfond). Når byggrisen er ferdigkokt rører du inn litt smør og parmesan. Rens og skyll spinaten og fres den raskt i litt smør eller olje, til den så vidt faller sammen. Ha spinaten gjerne sammen med byggrisen, og smak til med salt og pepper.

Basilikumkylling med byggris, spinat og ovnsbakte tomater

Skjær kyllingen opp i jevne skiver og server sammen med byggrisen og de ovnsbakte tomatene. Drypp gjerne noen dråper av din beste olivenolje over, og server umiddelbart.

Enjoy!

(I dag reiser jeg til Kina med 16 matglade lesere. Følg meg gjerne på facebook eller instagram hvis du vil ha regelmessige oppdateringer fra Kinaturen.)


, ,

6 Kommentarer

  1. Elisabeth 18. september 2013 at 10:44 #

    God tur!
    Dette skal vi lage i venninneforening i kveld 🙂

  2. Vegard 21. september 2013 at 17:53 #

    Nam, skal testes ut til neste middag 🙂

  3. ErDetSunt 23. september 2013 at 12:02 #

    Det var en litt sunn oppskrift og! Bygg er spesielt sunt, men brukes ikke så mye. Kan man lage kylling uten å steke først?

  4. Hege 11. oktober 2013 at 22:58 #

    Jeg lagde denne i dag, og det var en stor hit både hos mannen og toåringen! Kjempegodt!!

  5. Susanne 17. januar 2014 at 15:35 #

    Dette var veldig godt!!

  6. Margot 9. september 2014 at 16:57 #

    Bruker du sånn boil in bag eller kjøper du vanlig tørr byggris? Innså fall hvor får du kjøpt det?

Legg igjen en kommentar