HJEMMELAGET SOLBÆRGELÈ

Solbærgele

Solbærene fra hagen er nå plukket, kokt, silt, sukret – og helt på glass, og jeg gleder meg allerede til deilige måltider med frisk og syrlig solbærgelè. Som for eksempel til fullkornsvafler nå på sensommeren, til høstens viltretter – og til deilige osteanretninger. Det smaker jo så mye bedre med det som er selvgjort!

Finn frem:

 • solbær
 • 3-3 1/2 dl vann* pr. kg solbær
 • 750-800 g sukker pr. liter saft
 • Silepose og eventuelt stativ
 • Syltetøyglass med lokk

Solbærgele

Vei opp solbærene, skyll dem godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 3-3 1/2 dl vann pr. kg solbær.  (*Dersom bærene er ganske modne bør du redusere noe på vannmengden.) Dersom du har saftkoker kan du eventuelt benytte det.

La solbær og vann småkoke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene faller sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Solbærgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca. 750-800 gram sukker pr. liter saft. Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten». Drypp ca. 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig. Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta «geletesten» på nytt.

Solbærgele

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll gjerne også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig (i kjøleskap, kald bod eller kjeller), men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Solbærgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste osteanretninger og viltretter.

Enjoy!


, , ,

10 Kommentarer

 1. Even 16. august 2013 at 00:07 #

  Hvor har du kjøpt glassene du bruker?

  • Trine ;) 18. august 2013 at 23:06 #

   Jeg har kjøpt dem på Bohus, og har også sett dem andre steder. Men, jeg vil nok ikke anbefale dem fordi jeg av og til synes det er vanskelig å få lokket helt tett.

 2. Kari 16. august 2013 at 09:21 #

  Tips hvis du ikke har prøvd: Litt solbærgele på Blue Castello. Gjerne på en tynn skive RugSprø.

  Takk for fine oppskrifter!

 3. Cathrine 16. juni 2014 at 10:40 #

  Hei.

  Korleis vil det fungere å bruke Sukrin i staden for sukker?

  • Trine ;) 16. juni 2014 at 10:43 #

   Det vet jeg ikke, jeg har ingen erfaring med sukrin.

 4. Inger Lise 21. juli 2015 at 23:17 #

  Hei
  Lager solbærgele for første gang. Hvor mye gele kan jeg forvente pr kg bær?
  Hadde 2,3 kg bær og får 5-6 dl ferdig gele.

 5. Bente 1. august 2016 at 19:16 #

  Bruker saftkoker, kan man da droppe vannet?

  • Trine ;) 1. august 2016 at 21:12 #

   Jeg har aldri laget ripsgele med saftkoker, så kan dessverre ikke hjelpe deg.

 6. Linda 27. juli 2017 at 19:09 #

  Ser det er gammal tråd her, men eg har brukt saftkoker mange ganger., ikkje vatn då, fordi du får vatn frå dampen. Lurt å bruke dei to første literane som kjem ut til gele. på slutten er den tynnare og vanskeligare å få stiv. No har eg prøvd denne metoden og reknar med det er like vellykka Går fin med saftkoker også. Då berre kokare eg opp med sukker etterpå. Ca same mengde, mor mi sa alltid 1 liter saft 1 kg sukker, men går bra med litt mindre.
  Har lurt på om sukkeret med pektin i kan vere lurt å bruke. Kan kanskje bruke mindre sukker då og likevel få den stiv? Nokon som har erfaring med det.

  • Trine ;) 31. juli 2017 at 18:34 #

   Takk for tips! Jeg har dessverre ikke testet med pektin i rips- og solbærgele.

Legg igjen en kommentar