Karamellpudding

Mange har spurt etter oppskrift på karamellpudding, og her kommer den altså. Til en stor form eller 8 porsjonsformer trenger du omtrent:

Karamell til glassering av formen(e) + dekor

 • 2,5 dl sukker
 • 1,25 dl vann

Puddingen

 • 3,5 dl helmelk
 • 2,5 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang
 • 4 ss sukker
 • 4 egg, sammenvispet
 • stivpisket kremfløte til pynt

Finn frem 8 porsjonsformer eller en stor avlang form. Start så med karamelliseringen. Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og la det «boblekoke» til det begynner å ta litt farge. Pass på og ta kasserollen av kokeplaten når karamellen er gyldenbrun. Lar du den stå for lenge blir den mørk og får brentsmak, og da må du eventuelt begynne på nytt igjen. Hell umiddelbart karamellen i porsjonsformene/formen og juster eventuelt litt på formen(e) slik at bunnen dekkes med karamell. Resten av karamellen kan du umiddelbart helle utover et bakepapir og forme etter eget ønske (og hva som er mulig før karamellen stivner helt), til dekor.

Ha fløte, melk og sukker i en tykkbunnet kasserolle og varm opp til kokepunktet. Snitt en vaniljestang å langs, skrap ut frøene og ha frø + resten av stangen i fløteblandingen. Når den er rett under kokepunktet slår du av varmen og lar blandingen stå å avkjøles i 5-10 minutter.

Gjør klart vannbadet som karamellpuddingen skal stekes i. Sett ovnen på 160 grader (over- og undervarme) og sett langpannen på midterste rille. Ha varmt vann i langpannen, til det går ca 1/3 opp til formen(e) du skal steke karamellpuddingen i (du kan eventuelt justere vannmengden etter at formene er satt inn).

Visp eggene raskt sammen for hånd og rør dem inn i fløteblandingen. Sil blandingen og hell den oppi formen(e). La formene stå på benken i ca 10 minutter og stek dem deretter i vannbadet i 30-40 minutter for porsjonsformene og ca 90 minutter hvis du bruker en avlang form. Steketiden varierer fra ovn til ovn, og vil også være avhengig av hva slags form(er) du benytter, så det er viktig å passe på mot slutten av steketiden. Hvordan vet du at puddingen er ferdig? Jo, bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter.

Avkjøl karamellpuddingen i romtemperatur, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 5 timer, eller helst over natten.

Hvelv puddingen i serveringsskåler eller på et avlangt fat dersom du steker puddingen i en form. Server karamellpuddingen med lettpisket kremfløte og den stivnede karamellen som dekor.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

24 Kommentarer

 1. Kristine 18. desember 2012 at 17:27 #

  Hei!
  Alltid spennende med nye oppskrifter på karamellpudding. Jeg pleier å smelte sukkeret direkte i brødformen… går selvsagt ikke på de aller nyeste komfyrene med induksjon, men fungerer fint på vanlig keramisk topp!

 2. Kristin 18. desember 2012 at 22:43 #

  Hei!!

  Når jeg lager karamellpudding med fløte og melk blir det alltid en «fettrand» øverst. Hva kan jeg gjør for å unngå dette??

  Dette skjer ikke når jeg bare bruker melk.

  Takk for topp blogg!!!!

  • Trine ;) 18. desember 2012 at 23:46 #

   Det har jeg aldri opplevd, så da har jeg ingen andre råd enn å prøve oppskriften min. 🙂

  • Unni 31. desember 2016 at 23:24 #

   Akkurat det samme opplever jeg…..fettrand ….melk og fløte blander seg ikke. Har sluttet å ha i fløte

 3. Anne-Lise 19. desember 2012 at 09:37 #

  Hei, vi har som tradisjon karamellpudding juleaften og denne oppskriften er kjempefin, en kokk tipset meg en gang om en liten skje kokt kaffe i smeten ,får en nydelig smak så prøv gjerne det .Ellers vil jeg takke for en flott matblogg som blir brukt nesten daglig. God Jul.

 4. gladmamma 19. desember 2012 at 14:40 #

  Mmmmm, karamell pudding, det er jul her hos oss. Hvert år grugleder jeg med til å lage denne desserten, men heldigvis har det gått bra hvert år, og det er hyggelig når det er denne desserten min kjære ber meg lage til julaften. Da har vi virkelig laget vår egen juletradisjon!

  Jeg har selvfølgelig min egen oppskrift, men oppførdrer alle til prøve. Det ligger mye god smak i kjærligheten til de man lager mat til 🙂

 5. Hildegunn 19. desember 2012 at 22:02 #

  Hei.

  Denne skal jeg prøve i år! Takk for mange flotte oppskrifter. Julebrødene dine ble en stor suksess her i huset!

  Lite spørsmål: Kan man lage karamellpuddingen 23.12 og servere den 25.12?

  • Trine ;) 19. desember 2012 at 22:19 #

   Det går fint. Bare pass på å dekke formen(e) med plastfolie når puddingen er helt avkjølt.

   • Pia 29. november 2016 at 22:25 #

    Hei! Jeg har prøvd meg på karamellpuddingen din og den ble god. Men sausen fikk jeg ikke farge på…..kokte og kokte og kokte

    • Anita 22. desember 2016 at 20:14 #

     Det samme skjedde med min, vet ikke hva jeg gjorde galt. Måtte ty til en annen oppskrift.. Ble bare sukker tilslutt..

 6. Elisabeth 20. desember 2012 at 17:42 #

  Hei,
  Det så godt ut!
  Tror du det går med bare fløte, ikke melk (pga allergi)?

 7. Iselin 31. desember 2012 at 13:21 #

  Når jeg lager karamellen blir det hvite bobler og når karamellen får farge, er det som om det krystalliserer seg.. skjedde på begge karamellpuddingene jeg lagde nå..det ble ikke den fine konsistensen jeg ser du har..det blir hvitt sukker noen steder og fin karamell under, selv om jeg rører…vet du hva jeg gjør galt?

 8. Iselin 31. desember 2012 at 13:22 #

  Når karamellen lages, hva gjør du for å unngå at det krystalliserer seg? På begge mine ble det hvitt igjen etter at det ble karamellfarge… Ser din får en fin lysbrun farge..denne fargen fikk min under, mens boblene ble hvite og sukret igjen:/ Vet du hva jeg gjør galt?

 9. K 19. januar 2013 at 16:25 #

  Iselin: Gikk akkurat i samme fella. Trikset er å IKKE røre i blandingen mens den koker. Etter forsøk nr 2 her hvor jeg lot blandingen koke i fred, fikk den til slutt en fin farge 🙂

 10. Marita 24. januar 2013 at 00:42 #

  Hei
  En utmerket karamelpudding, men karamellsausen var vanskelig å lage når det skulle tilsettes vann! Sukkerlaken kokte og kokte til alt vannet var fordampet og først da begynte sukkeret å smelte. Jeg har også snakket med andre som har gjort samme erfaring.

 11. Siri Søberg 14. november 2013 at 12:25 #

  Hei!
  Dette så ut som en kjempegod oppskrift! Jeg ser at din oppskrift er nok til 8 personer, men jeg har 16 sultne gjester som kommer på besøk i jula! 🙂
  Er det mulig å doble oppskriften? Er det i så fall noen spessielle hensyn man bør da? Hvor mye rommer/hvor stor er den store formen din (cm?)?
  Takk for en flott oppskrift!

 12. Hege 23. desember 2013 at 22:27 #

  F… ta denne oppskriften :/ Det dufter aldeles nydelig her nå når den står i ovnen, men for en amatør-karamellpuddiglager som ikke sjekket ut andre oppskrifter enn din, så ble jeg veldig skuffet da jeg etter 30 min så inni ovnen og fikk se en nesten svart pudding.. alle andre oppskrifter jeg finner sier 90-120grader, så jeg skjønner ikke helt hvordan du får den så fin ved 160? Julaftendesserten er i allefall ødelagt her i huset.

 13. Cathrine 29. desember 2014 at 09:07 #

  Hadde gledet meg til å servere karamellpuddingen fjerdedag og smakte heldigvis på den i forkant . Den var helt smakløs tross nøye fulgt oppskrift. Med litt undring og drodling med andre kjennere på karamellpudding kom vi frem til at vann i karamelliseringen ikke var bra.. Og at det er i dagens tid 2014 ikke nødvendig med oppvarming av melkeblandingrn. Det vist det de gjorde i gamledager da melken ikke var pasturisert.
  Men derimot brødet til Trine som ikke eltes og skal lantidsheve natten over. Er kjempe godt og morsomt å lage.
  Forøvrig er dette en superflott blogg det er lett å manøvrere seg i.

 14. Laila 7. desember 2015 at 23:42 #

  Hei!
  Bruker dine oppskrifter masse, og stoler 100% på deg, og er veldig fornøyd både med inspirasjon og gode gjennomtenkte oppskrifter. Men denne burde kanskje korrigeres, lagde 40 porsjoner, og min erfaring er at 160 grader var for varmt, det boblet og jeg fikk berget alt i siste liten, tror maks 120 grader er nok på karamellpudding. Var også en lang prosess med karamellisering av sukker, men ble veldig god! Går det like bra uten vann?
  Men ønsker om en god jul!
  <3 Laila

 15. Natalya Forsbakk 31. desember 2015 at 16:42 #

  Hei, Trine.
  Bruker bloggen din veldig mye.
  Oppskriftene dine er meget «intelligente».
  Men, er ikke det en feil her med så mye vann til glasuren?
  Prøvde 2 ganger, stoler jo på deg)
  Men måtte gjøre den tredje gang, uten vann.

 16. Hildegunn 28. desember 2016 at 12:31 #

  Hei! Lagde denne etter oppskrifta, den ble som en omelett. Alt for høy temperatur, siden en karamellpudding ikke skal over kokepunktet. Anbefaler å skru ned tempen til 98 grader.

  • Silje 30. desember 2016 at 21:51 #

   Skulle ønske æ leste disse kommentarene før æ begynte.. Karamellomelett til dessert her i morgen 😩

 17. Inger-Johanne Wahlmann 29. desember 2016 at 20:43 #

  Hei

  Karamellpuddingen blir kornet og med luftbobler, hva gjør jeg feil.

 18. Idk 21. april 2017 at 10:57 #

  Hvor lang tid bruker du på å lage denne?

Legg igjen en kommentar