Rødløksmarmelade med balsamico

Rødløksmarmelade er nydelig tilbehør til julens middager og et must på julebuffeter. Til 1 glass trenger du omtrent:

  • 3 rødløk, i tynne skiver
  • 2-3 ss olivenolje
  • kajennepepper
  • spisskummin
  • 1 ts revet ingefærrot
  • 2 ss hvitvin eller 1 ts hvitvinseddik
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • ca 2 ss sukker

Ha oljen i stekepannen og rør inn kajennepepper og spisskummin. Ha i løkskiver og revet ingefær og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la væsken koke inn over svak varme.

Tilsett sukkeret og la det surre med, til det er oppløst og løkblandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder om nødvendig.

Ha marmeladen på et sterilisert syltetøyglass, sett umiddelbart på lokket og sett glasset på hodet. La rødløksmarmeladen bli helt avkjølt og oppbevar den deretter kjølig. Er glasset helt tett er det holdbart i flere måneder, mens et åpnet glass bør nytes innen 1-2 uker etter åpning.

Marmeladen smaker godt til for eksempel ribbe, storfekjøtt, kalvekjøtt og hvit fisk.

Lag dobbel eller trippel porsjon og gi bort et glass eller to i gave til noen du er glad i! Denne oppskriften er også publisert på MatPrat, se Matbloggernes matgaver.

Enjoy!


, ,

14 Kommentarer

  1. Liv Myredal 10. desember 2012 at 18:18 #

    Hei.

    Har ikke prøvd denne oppskriften ennå, men vil gjerne få takke for en flott blogg. Jeg bruker den nesten hver gang jeg vil lage noe litt ekstra godt og etterhvert også til hverdagsmat og kaker. Helt super. Masse flotte og smakfulle retter og veldig flott presentert.
    Ønsker deg en riktig god førjulstid

    Mvh Liv

  2. Ninni 10. desember 2012 at 20:19 #

    Spises sammen med hva?

    • Trine ;) 10. desember 2012 at 20:40 #

      Jeg har oppdatert innlegget med noen eksempler 🙂

  3. Renate 11. desember 2012 at 15:12 #

    Hei!
    Så utrolig flott blogg du har. Mye variert og god mat. Denne oppskrifta skal jeg teste ut i kveld, både hørtes og så utrolig godt ut!!

  4. Kyrve 12. desember 2012 at 20:58 #

    Hei,

    Jeg lurer på hvordan løkmarmeladen skal oppbevares. Må den stå kaldt og hvor lenge er den holdbar? Kan den legges under juletreet lille julaften?

  5. Irene 12. desember 2012 at 21:00 #

    Hvor lenge er den holdbar?

  6. Beate 12. desember 2012 at 21:48 #

    Hei, laget denne oppskriften nettopp, men tror jeg laget den noe for sterk. Hvor mye cajennepepper har du i den? Beate

  7. Anette 13. desember 2012 at 20:45 #

    Passer den å ha ved siden av ribba på julaften, sammen med rødkål/surkål??

  8. Elisabeth 17. desember 2012 at 22:23 #

    Hei! Har laget marmeladen utallige ganger etter at jeg fant den på din blogg i fjor / året før (?), alltid en slager både på eget bord og som gave. Takk:) lurte bare på, i den opprinnelige oppskriften hadde du også brunt sukker, ser du har utelatt det nå, har det lite innvirkning på smaken?

  9. Ellen 18. november 2013 at 12:21 #

    Dytter litt her på de siste spm, holdbarhet osv

  10. Therese Jensen 5. desember 2013 at 15:28 #

    Hei! Kan marmeladen fryses?

  11. Milada Kacapor 13. desember 2013 at 12:44 #

    Hei!
    Flott matblogg. Det er blitt en vane å lage mat etter dine oppskrifter 🙂
    Men, som flere andre, lurer jeg på holdbarhet og mengde av pepper og spisskummin, for min rødløkmarmelade ble såååååå sterk.

    Hilsen

  12. Ekaterine Dvali 3. desember 2015 at 12:26 #

    Hei,
    Tusen takk for dine oppskrifter. De er stor inspirasjon for meg. Og jeg har selv sagt kjøpt den første boka di og snart skal jeg ha også den andre.
    Jeg har et spørsmål angående rødløksmarmeladen. Jeg fulgte doseringene slik de er angitt, men det ble litt lite væske i stekepannen i forhold til løken. Kanskje fordi løkene var litt større enn du pleier å bruke? Kunne jeg i så fall hatt dobbelt så mye basilicoeddikk og/eller hvitvin i, så jeg får litt mer «marmeladisert» væske i tillegg til løkblandingen?

    mvh Eka

  13. Roar 17. mai 2017 at 17:35 #

    Den er spesielt god på pølser. Prøv Cirkel K sine håndverkerpølser med deres rødløksmarmelade. (Ikke noe annet tilbehør)

Legg igjen en kommentar