Rabarbra- og jordbærpai med crumble

Rabarbra + jordbær = sommer. Både jordbær- og rabarbrasesongen er kort, så her er kunsten å kose seg med godsakene så ofte en kan. Rabarbraen er best før St. Hans, men du har kanskje noen stilker på lur i fryseren? Da kan du lage en deilig rabarbra- og jordbærpai med crumble, en sommerlig, enkel og smaksrik dessert! Til 4-6 porsjoner trenger du omtrent:

Crumble

 • 60 g hvetemel
 • 40 g havregryn
 • 75-100 g (brunt) sukker
 • 75 g smør, romtemperert


Bland alle ingrediensene til smuldredeigen med hendene, til du får en kornete deig. Sett deigen i kjøleskapet. Du kan gjerne erstatte litt av melet med hakkede mandler, om du ønsker det. Smuldredeigen kan gjerne lages god tid i forveien.

Rabarbrakompott med jordbær

 • Ca. 500 g rabarbra, i biter
 • Ca. 1 1/2 dl sukker
 • 1 ss smør
 • 1 vaniljestang, frøene
 • 1 kanelstang
 • 1/2 kurv jordbær, i biter

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Skjær rabarbraen i jevne biter på ca. 1-2 cm.

Smelt mesteparten av sukkeret på middels temperatur i en ren stekepanne. Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret. Rør til smøret er smeltet, og tilsett deretter rabarbra og kanelstang, og rør godt sammen. Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha både frø og stang oppi pannen. Syre og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du skal tilsette ytterligere sukker. Stek/kok videre til rabarbraen er mør og fin, etter noen minutter. Ta stekepannen av platen.

Fordel rabarbrakompotten i en ildfast form eller flere ildfaste porsjonsformer (4-6 former). Dytt jordbærene oppi rabarbrakompotten og fordel smuldredeigen over.

Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, til smuldredeigen har fått en fin farge. Steketiden vil variere etter størrelse på formen(e) og hvilke egenskaper stekovnen din har. Jeg benyttet porsjonsformer og stekte dem i ca 20. minutter.

Serveres lun med vaniljeis eller lettpisket kremfløte.

Smuldredeigen kan som sagt gjøres ferdig i god tid før servering. Det samme kan rabarbrakompotten, men vent med å blande de to delene sammen til rett før desserten skal stekes.

TIPS 1: Frisk ingefær smaker også utrolig godt sammen med rabarbra og jordbær. Du kan eventuelt erstatte vanilje- og kanelstangen med 1-2 teskjeer med revet frisk ingefær (smak deg frem).

TIPS 2: Rabarbra holder seg ca. i en uke i kjøleskapet (innpakket i plast). Har du mye rabarbra til overs kan du eventuelt rense den, kutte den i biter, strø på litt sukker – og putte den i fryseren, slik at du kan nyte sommerens smaker utover høsten også.

Enjoy!


, ,

2 Kommentarer

 1. Kristine 29. mai 2013 at 19:55 #

  Kan dette lages dagen før og bare stekes samme dagen det skal serveres ?

 2. Elizabeth 14. august 2016 at 11:57 #

  hei – følgte oppskriften og fikk hardt karamel! Mener du virkelig at en skal smelte sukker og så tilsette smør? Da får man en hard masse av stiv sukker. Måtte kaste treskje da jeg kunne ikke få sukker blanding av den. Startet på nyt med å smelte smøret og tilsetter deretter sukker og resten av ingrediensener.

Legg igjen en kommentar