Hjemmelaget ketchup

Ketchup er selvskrevent tilbehør til grillmaten. Den aller beste ketchupen lager du enkelt selv. Finn frem:

  • 1 boks hermetiske, store tomater
  • 1 liten gul løk, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1-2 ss tomatpurè
  • ca 1,5 dl brunt sukker
  • 1 dl eplesidereddik
  • salt

Finn frem en kjøkkenmaskin med kniver/blender og kjør de hermetiske tomatene til en jevn blanding. Bruk fortrinnsvis hermetiske tomater av god kvalitet. Fres løken i oljen, til løken blir blank og myk. Tilsett de moste tomatene, tomatpurè, eplesidereddik og sukker (smak deg frem). Ønsker du en litt mer spicy utgave kan du tilsette ca 1/2 rød chili, som finhakkes og tilsettes sammen med tomatene.

La blandingen småkoke på lav varme (uten lokk), til den tykner. Det tar ca 1 time. Smak til med salt. Kjør blandingen en runde til i blenderen. Avkjøl og ha på tett glass/flaske.

Ketchupen er holdbar ca 3 uker i kjøleskapet.

Oppskriften har jeg funnet i Paul Løves flotte grillkokebok «BBQ lekende lett», men har gjort noen justeringer, blant annet redusert sukkermengden noe.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)


, ,

10 Kommentarer

  1. Jorunn 28. juni 2012 at 23:23 #

    Må nok prøves :)

  2. Marte 29. juni 2012 at 00:03 #

    Dennemå prøves!
    Men, dette høres kanskje ut som flisespikkeri men jeg spør for det… Hvordan skiller jeg mellom god og dårlig kvalitet på hermetiske tomater…?

    • albertaaberg 6. juli 2012 at 21:36 #

      det enkleste er å kjøpe det jeg ser de fleste anbefaler: mutti. alternativt kan man jo kjøpe alle de forskjellige boksene man finner og ta frem en teskje og smake :) den du liker best er da best (for deg). min personlige kjepphest er å aldri kjøpe «smakstilsatte» tomatbokser, da men jo somregel smakssetter det man bruker boksene til anyway. en boks med herm tomater pluss et fedd hvitløk blir nok alltid bedre enn en boks med herm tomater «tilsatt hvitløk»

  3. Kine 7. juli 2012 at 04:53 #

    Er det mulig å fryse ned ketchupen?

    • Trine ;) 7. juli 2012 at 10:10 #

      Det skal gå bra. :)

  4. Hanne-Rikke Jørns 7. juli 2012 at 15:20 #

    Det aller beste hadde vært at man plukket ferske tomater fra drivhuset. vekten er som regel 420 gr i en boks. Selv bruker jeg 1/2 kilo tomater, gjerne bifftomater.Jeg skjærer av stilkhodet og skjærer et kryss på toppen.Så legges de i kokende vann i ca 2 min.De er klare når skallet sprekker. Rett over i kaldt vann, da fjerner du skallet . Moses i matmølle. og småkokes litt til det begynner å ligne en pure. Jeg fryser ned slike posjoner, og bruker dette itil pizza saus og i gryteretter hele året. Lager også tomat pure, og fryser den i isternings brett.

    Laget en super spare ribs sauce med disse ingrensene til gårsdagen familie grilling. Brukte selvsagt rå baby-spareribs, som jeg damper selv

  5. kristin r s 17. oktober 2012 at 18:52 #

    Hei :)

    Er det virkelig 1,5 DL sukker i denne lille porsjonen ketsjup?
    Hadde håpet det var 1,5 SS ;)

    Hvor mye sukker var det ment i utgangspunktet?

    • Trine ;) 17. oktober 2012 at 19:55 #

      I den opprinnelige oppskriften var det 2 dl … Ja, ketchup er for søtsaker å regne!

  6. Sara 1. september 2013 at 01:27 #

    Hei!
    Jeg tenker å prøve ut denne oppskriften i morgen! Har eplesidereddik hjemme, men den er ufiltrert og med «the mother». Er denne for sterk, burde jeg heller kjøpe en mildere versjon?
    Ellers skal det sies at jeg elsker bloggen din!! :)

    • Trine ;) 1. september 2013 at 10:14 #

      Jeg har ingen kjennskap til ufiltrert eplesidereddik, og synes derfor det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt. Siden det er så stor mengde du skal ha er det nok viktig at du benytter eddik av god kvalitet.

Legg igjen en kommentar