Sommersalat med skinke, nektariner, valnøtter og krutonger

Etter tre dager med grillmat på bloggen, serveres det i dag en sommersalat som smaker ekstra godt i sommervarmen. Den er rask å lage, for det frister jo ikke så mye å henge over kjøkkenbenken i dette fine været. Det fine med salater er jo at du kan putte oppi det du har tilgjengelig av salat, grønnsaker og frukt, og det du har lyst på. «Oppskriften» nedenfor kan derfor kanskje være til inspirasjon, her er det bare å legge til og trekke ifra etter ønske og forråd.

Jeg synes kombinasjonen med ost, valnøtter, frukt og en god balsamicoeddik er kjempegod i en salat, alene eller i selskap med en god skinke. Slik gjorde jeg det (ca. 4 porsjoner):

 • 150-200 g god, langtidsmodnet norsk spekeskinke
 • 100-150 g blandet salat, vasket
 • 1 liten rødløk, i tynne båter
 • ca. 200 g cherrytomater, delt i to
 • 2 nektariner, i tynne båter
 • ca. 100 g Hvit castello eller annen god ost, i biter
 • en neve valnøtter, grovt hakket
 • noen basilikumblader

Vinaigrette (ca. 4 porsjoner)

 • 1/2-3/4 dl god olivenolje
 • 1-2 ss god balsamicoeddik
 • salt og pepper

Krutonger

 • landbrød eller loff (uten skorpe), i terninger
 • hvitløk, finhakket
 • olivenolje
 • maldonsalt

Begynn med krutongene. Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skjær opp brødet i omtrent like store terninger. Du kan benytte fint brød eller litt grovt brød, gjerne daggammelt. Fordel brødterningene på et bakepapirkledt stekebrett. Bland sammen litt olivenolje med hvitløken, og drypp over brødterningene. Rør sammen slik at oljen blir godt fordelt i brødet.

Stekes i ca 10 minutter, til krutongene er gyldne og sprø i kantene. Rør i brødterningene et par ganger underveis i stekingen.

 

Mens krutongene steker gjør du klar resten av salaten.

Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor og anrett dem rett på tallerkenen eller i en stor bolle. Ha i alle ingredienser med unntak av skinke, ost og valnøtter. Bland forsiktig sammen. Fordel osten og skinken i grønnsaksblandingen og dryss krutongene og de grovhakkede valnøttene over.

Rør sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak deg frem til en god balanse mellom oljen og eddiken. Er eddiken din litt sur kan det hende at du også må tilsette litt sukker. Smak til med salt og pepper. Drypp vinaigretten over salaten – og server!

(Nektarinen var dessverre ikke til stede da bildene ble tatt, men var på plass før måltidet skulle inntas. Det er ikke første gangen at ingredienser ligger igjen på benken etter fotografering, og helt sikkert ikke den siste…)

Enjoy!


, , , ,

14 Kommentarer

 1. Medelhavsdieten bloggen 25. mai 2012 at 09:04 #

  Åh vilken härlig sommar sallad. Perfekt att ta med på picknicken.

 2. Tove 25. mai 2012 at 21:01 #

  Denne uken kom sommeren for fullt her sør i landet, så da passet det godt å starte pinsehelgen med denne salaten. Den smakte fortreffelig med iberico-skinke og en rioja gran reserva. Takk for inspirerende matblogg 🙂 God pinse!

 3. Morten Pedersen 28. mai 2012 at 16:44 #

  Den ser virkelig god ut og passer flott om sommeren.

  • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:25 #

   🙂

 4. Ina 5. juni 2012 at 11:41 #

  Nydelig sommersalat, herlig med nekarin i, det var nytt for meg i salat. Brukte serranoskinke og Brie, måtte ta for meg av det jeg hadde, men var godt det, takk 🙂

 5. Lill Wenche 22. august 2012 at 18:17 #

  Denne salaten så så fristende ut at den havnet på middagsbordet vårt i går. Vi laget denne med litt egen vri med brie og serranoskinke, min egen hjemmelagde chiliolje og masse annet godt. Krutongene ble også farlig gode! Første gang vi laget hjemmelagde krutonger, så takk for tipset 🙂

 6. Cecilie 28. februar 2013 at 20:25 #

  mmm denne så utrolig fristende ut selv i februar =) denne skal testes i løpet av våren når nektariner er dagligvare i butikk igjen!

 7. Linda 27. april 2013 at 16:02 #

  Denne salaten laget jeg mange ganger i fjor. Kjempe god! I kveld lages den igjen:)

 8. Anne K 15. juni 2013 at 19:19 #

  Dette er det beste jeg har smakt på veldig lenge! Så kjekt. Hadde en nektarin som burde vært spist, noe ost igjen fra ostekveld (brie og en annen velragret ost), og noe gammel loff. Kjøpte en blandet salat og god skinke og vips deilig middag! Mor alene hjemme har nytt hver eneste munnfull 🙂

 9. Camilla 18. juni 2013 at 07:05 #

  Denne retten falt rett hjem hos min kjære samboer og meg selv selvfølgelig!! Kjempe god sommer salat! En super start på uken:-). Nam nam!! God Tirsdag:-)

 10. Hanne W 18. juni 2013 at 12:59 #

  Denne salaten ble en fulltreffer hos oss igår! Nam nam!

 11. Silje 12. august 2014 at 16:10 #

  Denne har blitt en sommerfavoritt i år =)

 12. ElinB 14. desember 2014 at 18:04 #

  Dette er en skikkelig juleslager hos oss. Vi trenger noen dager med salat innimellom, og denne retten passer perfekt med juleingredienser som nøtter og klementiner! 🙂

 13. Øyvind L 21. juli 2015 at 20:24 #

  Ikke mye sommer her men salaten var kjempegod.
  Fulgte oppskriften til punkt å prikke.
  Prøvde en hvitvin fra Østerike(meinklang)
  Toppers!

Legg igjen en kommentar