Müslibrød, eller müslirundstykker, om du vil

Denne baksten har virkelig fått ben å gå på i helgen! Saftig, mettende og godt, med knasende gode nøtter, kjerner og korn – og frisk frukt innimellom. Oppskriften rekker til to brød eller ca 16 rundstykker, men gjør gjerne som meg og bak ett brød og 8 rundstykker, så har du litt av hvert. Finn frem:

Trinn 1:

  • 150 gram helkorn rug
  • 100 gram solsikkekjerner
  • 100 gram gresskarkjerner
  • 50 gram linfrø
  • 3,5 dl kokende vann

Trinn 2:

  • 350 gram hvetemel
  • 50 gram havregryn
  • 50 gram hasselnøttkjerner, hakket
  • 50 gram valnøtter, hakket
  • 25 gram fersk gjær
  • ca 1 ts salt
  • ca 2 dl romtemperert vann
  • 1 ss honning
  • 1 eple, i terninger
  • 50 gram tørkede aprikoser, i terninger
  • gresskarkjerner el til strø

Bland sammen kjerner og frø og rør det sammen med kokende vann. La det stå i trekke til blandingen har romtemperatur, eller enda lengre om du har tid.

Bland deretter sammen mel, gryn, gjær, salt, honning og nøtter og ingrediensene fra trinn 1, og kjør det i en kjøkkenmaskin sammen med mesteparten av vannet. Kjør deigen først på lav hastighet til alt er godt blandet og spe eventuelt på med mer vann hvis nødvendig. Kjør deigen i ca 10 minutter. Du skal nå ha en litt klissete deig, men den skal ikke flyte utover. Tilsett eplebiter (behold skallet på) og aprikosterningene og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la deigen heve på et trekkfritt sted i romtemperatur til deigen har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca 1 time.

Ta deigen på melet bakebord tilsatt en neve gresskarkjerner – og form den ved å brette den et par ganger. Del opp deigen i 2 emner hvis du øsnker å lage brød, eller 16 like store emner dersom du skal lage rundstykker. Eller du kan gjøre som meg å lage ett brød og 8 rundstykker. Form brødene raskt og legg dem i smurt brødform. Rundstykkene formes raskt og legges på bakepapirkledt stekeplate. Strø eventuelt over mer gresskarkjerner om du ønsker det (press de eventuelt litt ned i deigen slik at de fester seg).

La brødene/rundstykkene etterheve under klede i ca 30 minutter.

Rundstykkene stekes ved 200 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 20-25 minutter, mens brødene trenger noe lengre tid og stekes på nederste rille i 35-40 minutter. Du kan sjekke om de er ferdigstekte ved på «kakke» på undersiden. Du hører en «hul» lyd når rundstykkene/brødene er ferdigstekte.

La brødene/rundstykkene avkjøles på rist. Nyt de gjerne lunkne med deilig brie og en kopp te.

Det som blir til overs kan fint fryses. La baksten tine i kjøleskap/romtemperatur og få 4-5 minutter på varmluft/200 grader. Rundstykkene er for eksempel veldig godt egnet som matpakkebrød.

Enjoy!


,

17 Kommentarer

  1. Heidi 7. mai 2012 at 15:09 #

    Disse skal æ prøve. Masse gode grove frø,
    og så kan en lage både brød og rundstykker.
    Genialt!!!

  2. Lappedamen 11. mai 2012 at 14:18 #

    Denne oppskriften skal jeg prøve i helgen. Strir med å få datteren i huset til å spise grovbakst, men disse hørtes så gode ut at jeg tror de vil falle i smak. Takk og takk for supre oppskrifter.

  3. Vibeke 13. mai 2012 at 00:54 #

    Hei Trine
    Denne oppskriften var super!!!Jeg ble tipset om bloggen din for noen måneder siden, og det har ikke gått en uke mellom hver gang jeg har laget noe med inspirasjon herfra. Tusen takk!!

  4. Nina 14. mai 2012 at 20:02 #

    Hei! Må gjæren løses opp eller skal den rett i blandingen som den er?:)

    • Trine ;) 20. mai 2012 at 01:13 #

      Det er ikke nødvendig å løse opp gjæren da den eltes inn i deigen underveis, forutsatt at du benytter kjøkkenmaskin. :)

  5. Kristin 19. mai 2012 at 23:37 #

    Lagde disse rundstykkene og hadde med meg til alle i eksamenstiden, og de var en kjempehit! Knallgod oppskrift!

    • Trine ;) 20. mai 2012 at 00:07 #

      Så bra! Vel overstått eksamen! :)

  6. Hilde Mathilde 15. oktober 2012 at 20:06 #

    For et utrolig godt og saftig brød!! Nydelig. Ved en feiltakelse kjøpte jeg rugmel i stedet for hele korn (som jeg hadde i sammen med hvetemelet) – resultatet ble uansett et herlig brød med masse gode smaker!

    • Trine ;) 15. oktober 2012 at 20:12 #

      Ja, dette er et kjempegodt brød, og spennende å variere litt ift oppskriften. :)

  7. Anne Ånensen 31. oktober 2012 at 07:28 #

    Hei! Kan musli rundstykkene/brødet ( eller all gjærbakst generellt) stekes på varmluft? Jeg har flyttet til utlandet og til min store sorg har den kombinerte mikroen/ovnen her i leiligheten ingen vanlig stekefunksjon….. Og jeg som elsker å bake gjærbakst… Anne

  8. Sharmini 24. januar 2013 at 22:18 #

    Fant ikke helkorn rug i butikkene, men brukte sammalt rug istedet. Beste brød/rundstykkeoppskrifta! Tusen takk =D

  9. Hege Cesilie 22. februar 2013 at 19:08 #

    Hei! Disse rundstykkene synes jeg var kjempegode, tusen takk for oppskriften! Jeg har også lagd flere av de andre oppskriftene du har her, og alt har vært veldig godt!
    Hilsen Hege

  10. Hanne 5. mars 2013 at 21:14 #

    Kjempe gode! Lagde rundstykker, de ble luftige og saftige. Takk for inspirerende blogg:)

  11. Tove 21. mars 2013 at 16:45 #

    Kjempe godt brød som falt i smak hos hele familien :D

  12. Marit C. Ulvedal 24. september 2013 at 10:52 #

    Jeg lurer på om det er noen grunn til at akkurat disse brødene skal forheves i 1 time og etterheves i 30 min ? Vanligvis ville jeg gjort motsatt. Nå har jeg brukt dine instruksjoner og brødene settes i ovnen om 10 min. Gleder meg til å smake :-)

  13. Tonje 31. januar 2014 at 18:55 #

    Takk for matnyttig blogg :) Har laget mange av oppskriftene dine, om enn med litt egne justeringer. Holder nå på å sette deigen til disse rundstykkene, og håper jeg lykkes i planen om å bake dem ut i kveld, kaldheve dem i kjelleren og steke dem til lørdagsfrokost. Hva tror du?

  14. Camilla 9. februar 2014 at 11:59 #

    Ser ut som et utrolig godt brød, tenkte å prøve meg på det selv:)
    Men lurte litt på om du har noen alternativer til fruktene du har brukt?
    Er personlig ikke så glad i hverken epler eller aprikos i matlaging:S

Legg igjen en kommentar