Når du skal servere mat til mange – tips til koldtbord/buffet

Jeg har fått mange henvendelser fra lesere som ønsker tips til koldtbord/buffet i forbindelse med konfirmasjon, fødselsdag, barnedåp eller lignende. Siden jeg dessverre ikke har kapasitet til å gi hver enkelt av dere et svar, tenkte jeg at det er mere hensiktsmessig å lage et innlegg som kanskje kan være til inspirasjon for flere?

Planlegging er alfa og omega når du skal servere god mat til mange, og samtidig være til stede selv. Det kan da være lurt å tenke på hva slags type mat/tema dere ønsker, og la dette være bestemmende for hvilken meny dere ender opp med til slutt. Er det konfirmasjon kan det også være lurt å spørre om konfirmanten har noen favoritter.

Selv foretrekker jeg å gjøre det relativt enkelt med fokus på gode råvarer, med rause fat med fisk, kjøtt og ost, med et godt utvalg av salater og sauser, og ikke minst med godt, hjemmebakt brød. Her er noen ideer basert på oppskrifter som allerede er publisert på bloggen:

Røkt- og gravet laks er en gammel traver, som du enten kan tilberede på tradisjonelt vis eller gjøre en litt annerledes vri på. Ta gjerne kontakt med den lokale fiskebutikk og få fisken ferdig oppskjært så tett opp til begivenheten som mulig.

Den beste sennepssausen lager du selv, se her og oppskrift på en tradisjonell og god potetsalat finner du her. Ønsker du å grave laksen selv kan du for eksempel prøve denne oppskriften på kaviarmarinert Salmalaks med urtekrem. Har du tid er det alltid populært og dekorativt med lakselefser.

Ønsker du litt mer utradisjonelle lakseretter kan du anrette en tallerken med tynne Salmalaksskiver (sashimi) med for eksempel en skål ponzusaus og en skål med mangosalsa, så slår du to fluer i en smekk?

En bolle med reker av god kvalitet gjør seg også på en buffet. Sett frem rikelig med sitronbåter, samt majones eller chiliaïoli som tilbehør.

Spekemat er selvskreven på en buffet. Bestem deg gjerne for en «retning» og hold deg til den og velg tilbehør som passer til, for eksempel norsk (feks spekeskinke, fenalår, morrpølse, eggerøre og flatbrød), spansk (feks serranoskinke, chorizo og marinert manchego) eller italiensk (feks parmaskinke, bresaola, italiensk salami, tomatsalat, foccacia og grissini).

Fingermat av spekemat er også populært, for eksempel lefserull med parmaskinke og asparges med spekeskinke.

Ellers kan kjøttboller med tomatsaus forberedes i god tid i forveien, og dekorative kyllingrullader kan lages dagen før og skjæres opp serveringsdagen.

Pai er også mat som kan lages et par dager i forveien og er godt egnet som kaldmat på en buffet. Gode favoritter er spinatpai med soltørkede tomater og feta, kyllingpai med mozzarella og middelhavsgrønnsaker, tomatpai og pai med bacon, løk og blåmuggost. En enkel, grønn salat passer bra som tilbehør.

En gammel traver er roastbiffen, og skal ikke undervurderes da dette er enkel mat som metter mange. Stek den opp dagen før, og lag gjerne en hvitløksmajones eller remulade etter denne oppskriften som tilbehør.

Jeg vil slå et slag for et godt utvalg av salater og grønnsaker på buffeten. En enkel grønn salat med vinaigrette (eventuelt tilsatt cherrytomater/soltørket tomat, rødløksringer og ristede pinjekjerner) passer til det meste. Tabbouleh eller couscoussalat med tomater og sitron får også ben å gå på. Det samme får en pastasalat. Eller hva med en lun potetsalat med balsamicovinaigrette? Og når vi først er inne på poteter er det vanskelig å komme unna saltbakte poteter (og aïoli).

Gode oster bør også få plass på bordet. Ikke fall for fristelsen å raske med deg 10 ferdigemballerte sorter, men spør heller i en spesialbutikk eller i ostedisken, og kjøp 2-3 store ostebiter. Nesten like viktig som osten er tilbehøret, slik som ovnsbakte fikenfikenmarmelade eller aprikosmarmelade. Parmesan- og timiankjeks er også populært til ost, i tillegg til eltefritt valnøttbrød. Husk også å sette frem valnøtter og honning, og gjerne litt frisk, oppskjært frukt.

Det aller beste brødet lager du selv i god tid før den store begivenheten, og tar opp fra fryseren kvelden før/på morgenen slik at det er så ferskt som mulig når det skal serveres. Ofte kan det være hensiktsmessig å varme det litt i varmluftsovn ved 175-200 grader rett før servering. Brød som er godt egnet til buffeter er for eksempel foccacia, eltefri speltloff, speltrundstykker og fletteloff.

På bordet bør det stå fremme en god olivenolje, balsamicoeddik, en skål med oliven, flaksalt og en pepperkvern. Når det gjelder dekor så er mitt beste tips å gjøre det enkelt. Det er slett ikke nødvendig å lage salatseng, agurkgirlandre og tomatrosetter. Maten i seg selv er jo som regel dekorativ nok, og bruk gjerne friske urter, chili, friske jordbær og klaser med cherrytomater til å friske opp litt. Og lurer du på hvor mye mat du skal beregne pr person kan du kanskje få litt innspill i denne videoen fra MatPrat?

Og sist men ikke minst – få noen til å hjelpe deg på kjøkkenet under tillagingen og under selskapet, slik at du ikke blir stående alene.

Og blir det for hektisk for deg er det slett ingen nedtur å bestille mat fra et cateringselskap eller en spesialbutikk. Du kan for eksempel bestille noe og lage noen retter resten selv, slik at du likevel får satt ditt eget preg på buffeten.

Hva synes du bør være med på et koldtbord/buffet? Har du tips og erfaringer så del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor, kanskje det kan være til hjelp for flere?

Lykke til!


, , ,

21 Kommentarer

 1. Jeanette 2. mai 2012 at 10:23 #

  Nydelige bilder og tips, blir jo ingen sak å invetere til fest etter dette! 🙂

 2. Magne D. Antonsen. 2. mai 2012 at 16:16 #

  Bra blogg, Trine

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:49 #

   Takk for det! 🙂

 3. heidi 2. mai 2012 at 17:07 #

  Hvis man skal lage mat til mange synes jeg det er lettvint med foliebakt laks eller ørret og en helstekt kalkun med waldorfsalat

  • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:48 #

   Enig med deg, enkel og god mat til mange! Takk for innspill!

 4. Kjersti 2. mai 2012 at 17:57 #

  Her var det mange gode tips, Trine. 🙂

  Jeg pleier ofte å lage kylling av ett eller annet slag. Ofte marinert kylling som jeg kutter i litt store biter og så steker i en stor form sammen med marinaden. Alltid populært! Eller på spyd, men legger man det i form slipper man jobben med å tre alt kjøttet på spyd 🙂

  Har også en oppskrift på jordbær- og mangosalsa som er kjempegod til spekemat! 🙂

  Tips til pynting av f.eks. spekefat: friske jordbær! Det er mer enn nok å legge noen jordbær pent rundt om mellom de forskjellige slagene spekemat. Smakfult og lekkert!

  Å bake foccaccia i langpanne er også et godt tips, gjerne en superenkel variant som bare skal helles rett i langpannen. Jeg har som regel på et «halvmånebeger» med fetaost og kanskje litt maldonsalt og litt ekstra olje. Med din nydelige aioli til, blir det fantastisk! 🙂

  Takk for masse gode oppskrifter! Bruker bloggen din mye. 🙂

  Hilsen Kjersti

  • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:48 #

   Takk for gode tips! Det er jo så mye godt og ikke enkelt å bare skulle velge ut noen få retter… 🙂

 5. Christel 5. mai 2012 at 14:33 #

  Hei Kjersti!
  Kunne d dele oppskriften på jordbær/mango salsa?

  • Kjersti 22. mai 2012 at 13:17 #

   Hei Christel!

   Her kommer oppskriften (fant den på matprat i sin tid), den ligger der sikkert ennå.

   250 g friske jordbær
   1 stk mango
   6 stk tørkede aprikos
   2 stk sjalottløk
   1 ts hakket rød chili
   2 ss frisk mynte
   2 ss frisk koriander
   2 stk lime – saften av disse3 ss sukker

   Slik gjør du
   1. Bløtlegg aprikosene i lunkent vann i en time.

   2. Skjær jordbær, mango, aprikos og løk i små terninger. Hakk chili meget fint (mengden avpasses styrken). Mynte og koriander finhakkes også. Bland det hele sammen.

   3. Smak til med salt, sukker, limesaft og chili.

   Nyyydelig til spekemat. 🙂

   • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:42 #

    Mmmm, dette ser godt ut! 🙂

 6. Ina 8. mai 2012 at 16:05 #

  Mange fine tips! (Og et stort sammentreff, siden jeg allerede har skrevet en artikkel om tapasmat. Det er tydelig at vi har mange av de samme ideene, selvom målet mitt var å gjøre det så enkelt som mulig….) 🙂

 7. Kristine 8. mai 2012 at 18:33 #

  Hei! Jeg er innom bloggen din mange ganger i uken, og blir alltid like inspirert:) Jeg lurer på en ting. Du skriver at man kan bake brød i forveien og fryse ned, men kan focaccia også fryses og fortsatt være like godt?

  • Trine ;) 8. mai 2012 at 20:21 #

   Må kanskje veie mine ord her, for alt brød er selvsagt best når det er helt nybakt, men det er det ikke alltid tid og rom for når det skal stelles i stand til fest. Derfor er det som regel best å bake på forhånd og ta opp fra fryseren så tett opptil serveringen som mulig. Du kan fint fryse ned foccacia også. Lykke til!

   • Marita 18. juli 2013 at 12:44 #

    Ser at det er ‘gamle’ kommentarer dette her, men tenkte å komme med et tips når det gjelder foccacia siden den ble spesielt nevnt; Når den er tint så legger du den i en ildfastform/på et brett og har over en god dæsj olivenolje før du har den inn i ovnen på like mye grader som du opprinnelig stekte den på. La den stå til den blir ‘gjennomlunken’ 🙂 Da er den så god som nystekt bare du skjærer av evt crispy skjæreflater.

    • Trine ;) 27. juli 2013 at 02:31 #

     Takk for tipset! 🙂

 8. Marianne 12. mai 2012 at 21:28 #

  Hei Trine, når du sier at pai kan lages et par dager i forveien,- setter du den i kjøleskapet eller i fryseren.? Varmes bare litt før servering på ca 100 grader?

 9. Renate 13. mai 2012 at 12:28 #

  Takk for gode tips! Serverte tapasbord i bursdagen min i går, og brukte flere av oppskriftene og ideene herfra 🙂 ble veldig vellykket!

 10. Yada Nakyen 12. desember 2015 at 22:40 #

  Mange gode tips her, Trine. Ja det enkle er ofte best. 🙂

 11. Gerda Rekstad 2. desember 2016 at 14:05 #

  Kan kylingslat m/ majones lages dagen før selskapet.

 12. Kissa 5. februar 2017 at 19:14 #

  Jeg planlegger min 60 års dag i mai og vil ta med gode tips herfra. Så vil jeg ha små rette skjell med soppstuing traktkantarell og en med røkelaks og reke krem.

 13. Lise 27. april 2017 at 11:01 #

  Hei. Hvor mye pai bør en beregne på et koldtbord, 50 gjester.

Legg igjen en kommentar