Sitronkjeks med melisdryss

Jeg har en forkjærlighet for sitrusfrukter, og da spesielt sitroner – økologiske sitroner. De er dessverre ikke så lett å få tak i, men når de først dukker opp på min vei blir alltid ett nett eller to med hjem. I bakst og retter hvor det skal benyttes revet sitronskall gjør det seg spesielt godt med økologiske sitroner, da disse jo er usprøytet og i tillegg har mye mere og bedre smak enn sprøytede sitroner. Prøv de i disse deilige kjeksene. Til ca 40 kjeks trenger du:

  • 175 gram romtemperert smør
  • 125 gram melis
  • 1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
  • skallet av 1 sitron (gjerne økologisk)
  • 2 ss sitronsaft (ca 1/2 sitron)
  • 225 gram hvetemel
  • 2 ss maizena
  • en klype salt
  • melis til dekor (kan sløyfes)

Vask sitronen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint.

Rør smør og melis lyst og luftig i en kjøkkenmaskin eller lignende. Tilsett vaniljesukker/vaniljeekstrakt, revet sitronskall og sitronsaften og rør godt sammen. Ha deretter i hvetemel, maizena og salt, og rør godt sammen. Du skal nå ha en ganske fast deig som lar seg rulle ut til en pølse. Hvis deigen din ikke er samarbeidsvillig kan du sette bollen i kjøleskapet slik at deigen blir lettere å forme. Trill deigen til en lang pølse, som er ca 4-5 cm i diameter, og la den hvile i kjøleskapet i en time eller lengre.

Skjær pølsen opp i ca 1/2 cm tykke skiver som legges på bakepapirkledt stekebrett. Stekes ved 180 grader, midt i ovnen på over- og undervarme) i 11-12 minutter, til kjeksene er gyldne og såvidt har fått litt farge i kantene. La kjeksene avkjøles noen minutter på stekebrettet, før du legger dem over på en bakerist for avkjøling. Gi kjeksene et melisdryss. Jeg har skaffet meg en melisdrysser som er hendig dersom en kake, dessert eller disse kjeksene, skal ha et aldri så lite melisdryss.

Legg de avkjølte kjeksene i en kakeboks eller på et glass.

TIPS: Du kan gjerne bytte ut sitronen med lime (skall av 1 lime+2 ss limesaft), slik at du får limekjeks istedet.


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

8 Kommentarer

  1. suseinorge 8. mars 2012 at 11:01 #

    Det er deilig med sitron!!
    Skal prøve oppskriften i ettermiddag når barna er hjemme 🙂
    Tusen takk for en utrolig fin side- velidg inspirerende!

    Hilsen
    Susanne fra T.land

  2. Familieoghelse 8. mars 2012 at 20:56 #

    Det ser som alltid veldig godt og delikat ut! Økologiske sitroner syntes jeg alltid de har på Ultra eller Meny. Ellers er det ikke lett å få tak på. Tror kanskje Coop/Obs kan føre det… Må nesten bruke økologisk når man har sitrusskall i maten. Da unngår man iallefall alle sprøytemidlene som sitter i skallet.

  3. Ellen 24. mars 2013 at 19:37 #

    I dag har jeg bakt dine fantastiske sitronkjeka med melisdryss. Nydelige. Hadde ikke økologisk sitron i huset, men prøver det neste gang.
    Tusen takk for inspirerende og flott blogg.

  4. anne kari solvold 1. august 2013 at 23:24 #

    Bakte disse i dag og det blir ikke eneste gang for de var utrolig gode . Tusen takk.

  5. Charlotte 11. september 2015 at 13:43 #

    Hei, er det mulig å bruke rapsolje i stedet for smør? Hvor mye olje tilsvarer da den mengden smør?

    • Trine ;) 11. september 2015 at 15:21 #

      Jeg anbefaler nok at du benytter smør i denne oppskriften.

  6. Alise Brevig 18. april 2016 at 07:26 #

    Hei 🙂

    Er det mulig å bytte ut maizena med noe annet, evt. droppe den? Jeg er allergisk mot mais 🙁

  7. Lena 15. september 2017 at 12:03 #

    Syyyykt gode! Disse blir en gjenganger! 👍🏻

Legg igjen en kommentar