Lammecarrè med ratatouille, potettårn og balsamicosaus

For et par uker siden kom jeg over en flott lammecarrè hos slakteren, og da var menyen for den romlemantiske lørdagsmiddagen med min kjære satt. Lammekjøttet fikk selskap av smakfulle og dekorative potettårn, samt nydelig ratatouille. Det hele ble toppet med en deilig saus, og kasserollen var helt skrapet da måltidet var over. Til to porsjoner trenger du omtrent:

Lammecarrè

  • 400-500 gram lammecarrè
  • 1-2 fedd hvitløk, knust
  • salt og pepper
  • smør til steking

Gni lammekjøttet inn i knust hvitløk, og krydre med salt og pepper. Stek kjøttet på begge sider i litt smør. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen og stek ved 175 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 60 grader, etter 15-20 minutter. La kjøttet hvile i ca 10 minutter før du skjærer det opp i passende biter.

Potettårn

  • poteter, i tynne skiver
  • 1 rødløk, i tynne skiver
  • 2 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • frisk timian
  • salt og pepper

Begynn med potetene: Legg potetene lagvis med rødløken i en liten ildfast form eller lignende. Pensle hvert lag med smeltet smør tilsatt finhakket hvitløk og timian. Krydre med salt og pepper innimellom. Jeg benyttet en metallring som jeg plasserte på en bakepapirkledt stekeplate. Bakes i ovnen ved ca 175 grader (over- og undervarme) i ca 1 time, eller til potettårnene er møre og fine. Potetene kan gjerne gjøres ferdig på forhånd og varmes i ovnen rett før servering.

Ratatouille

  • 1/2 gul eller grønn squash, i små terninger
  • 1 rød paprika, i små terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • ca 1/2 boks hermetiske tomater (uten juice), hakket
  • presset sitron
  • friske krydderurter (persille, basilikum eller timian)
  • salt og pepper

Kutt opp grønnsakene i jevne biter (gjerne større enn det jeg har gjort). Fres squash, paprika og hvitløk i olje, tilsett hermetiske tomater (holdt tilbake mesteparten av tomatjuicen). La det surre noen minutter, til grønnsakene er møre og fine. (Eller du kan skjære grønnsakene i store, jevne  Smak til med sitronsaft, salt, pepper og krydderurter.

Lammesaus med balsamico

  • 1-2 sjalottløk, finhakket
  • 1 ss smør
  • 1 ts tomatpure
  • 1 dl lammekraft ( jeg brukte den fra Jacobs)
  • 1 dl vann
  • 1 dl rødvin
  • 3-4 ss balsamicoeddik
  • 2-3 ss soyasaus
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvast timian, grovt hakket
  • hvit nykvernet pepper
  • 1-2 ss smør

Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond), vann og krydderet – og kok opp. La sausen koke inn til noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn 1-2 ss smør og smaker til med hvit nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Anrettes på varme tallerkner og pyntes med frisk timian. Server resten av sausen ved siden av.

Vintips: Baron de Ley Reserva

Enjoy!


, , , ,

13 Kommentarer

  1. Dagny 2. mars 2012 at 10:36 #

    Oi! Så flott, og potetene så fantastiske ut!

  2. Laila 2. mars 2012 at 12:13 #

    Dette ser nydelig ut og føyer seg inn i den lange listen over retter som må prøves :) Denne uken har jeg hatt gleden av å prøve ut to torskeretter, begge utrolig gode.

  3. Erna Vatvedt 4. mars 2012 at 13:48 #

    Hei! Denne retten lagde jeg i går. Fikk dessverre ikke tak i lammecarre, men det gikk fint med lammekoteletter også. Jeg har kjøpt to små søte minigryter fra LeCruiset. De lagde jeg potetene i. Kjempegodt ble det. Takk for at du deler.

  4. Hans 4. mars 2012 at 21:46 #

    Hei, jeg laget lammecarre i sous vide for en uke siden, og det ble knallbra! Se http://www.sousvidenorge.no for mer info (jeg har ingen forbindelse dit). For øvrig en kjempebra sammensatt oppskrift, Trine! Hvor får du inspirasjonen fra?

    • Trine ;) 8. mars 2012 at 00:39 #

      Takk for det! Har forresten prøvd sous vide ved flere anledninger og kjenner til nettsiden. Bakgrunnen for kombinasjonene i denne retten er at dette er tradisjonelt tilbehør til lam for min del, men kanskje i en litt annen forkledning enn tidligere. Ellers henter jeg inspirasjon i kokebøker, matblader, på nettet, råvarer mm.

  5. Berit 30. september 2012 at 20:42 #

    Testet denne i dag. Yammi!! Tilsatte en liten dusj balsamicoeddik i sausen-sausnebbet ble rensket:) tror du sausen fungerer sammen med rypebryst eller slår de markante sakene hverandre «ihjel»?

  6. Elisabeth Ensby Larsen 1. april 2013 at 19:06 #

    Påsken 2013ble avsluttet med denne menyen. Vi to storkoste oss, smattet og hadde mest lyst til å slikke tallerkenen! Denne sausen kommer til å bli fast følge til mer enn lammecarre heri huset. hadde en ekstra fin balsamicogele i sausen og den ble bare så god!!! Den gode smaken og konsistensen kom også uten at man måtte koke inn sausen i timesvis . T a k k skal du ha. Følger bloggen din hver uke :)
    Mvh Elisabeth

    • Trine ;) 1. april 2013 at 20:56 #

      Så bra at det falt i smak! Ja, denne sausen er god og kan benyttes som utgangspunkt til mye godt! :)

  7. Hanne W. 12. oktober 2013 at 17:18 #

    Dette blir kveldens meny! Kosekveld foran peisen på fjellet etter en fantastisk dag i fjellet! Takk Trine for utrolig mange gode og inspirerende oppskrifter! :-)

  8. Hanne W. 12. oktober 2013 at 17:19 #

    Dette blir kveldens meny! Kosekveld foran peisen etter en fantastisk dag i fjellet! Takk Trine for utrolig mange gode og inspirerende oppskrifter! :-)

  9. Annette 22. februar 2014 at 12:31 #

    Hei hei! Hvilken type balsamicoeddik bruker du i sausen? Tenkte å teste ut denne retten neste helg :)

  10. Benedikte 22. februar 2014 at 13:25 #

    Hei Trine, tenkte jeg skulle prøve meg på balsamico sausen. Kan jeg bruke stekesjyen fra lammet istedetfor lammekraft?

Legg igjen en kommentar