Pannestekt skrei med bønnesalat og korianderpesto

I dag står det skrei på menyen. Det er ikke tilfeldig. Skreien anses å være verdens best forvaltede torskestamme, og omtales ofte som kjærlighetsfisken, Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Den lever i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen, men fra den er fem år gammel vender den tilbake til stedet den selv ble unnfanget, nemlig til havområdene rundt Lofoten og Vesterålen etter en svømmetur på mer enn 1000 kilometer. Dermed møtes millioner av kjønnsmodne og potente skrei til paringslek i disse dager, målet for sin kjærlighetsferd. Hva passer vel bedre enn å servere kjærlighetsfisk med godt tilbehør på Valentinsdagen? Til fire porsjoner (som selvsagt kan halveres) trenger du omtrent:

Pannestekt skrei

  • 800 gram skreiloin/torskefilet, i 4 biter
  • salt
  • smør til steking

Koriander- og basilikumpesto

  • 1 neve frisk koriander og/eller basilikum
  • 25 gram parmesan, revet
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5-1 dl extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Bønne- og spinatsalat

  • 2-3 sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • ca 1/2 rød chili, hakket
  • 0,75-1 dl vann
  • 0,5-1 ts grønnsaksfond
  • ca 400 gram store, kokte bønner
  • 100-200 gram frisk spinat
  • salt og pepper
  • frisk presset sitron

Pannestekt skrei: Tørk av fisken med kjøkkenpapir og krydre med litt maldonsalt. Stekes i smør med skinnsiden ned, ca 6 minutter til fisken er nesten gjennomstekt. Snu fiskestykket forsiktig og stek i ca ett minutt. Fisken er ferdigstekt når den såvidt begynner å «flake» seg.

Koriander- og basilikumpesto: Her kan du benytte koriander eller basilikum, eller begge deler, alt etter hva du har tilgjengelig. Ha alle ingrediensene i en urtehakker eller liten kjøkkenmaskin med kniver, og kjør til du får en jevn urteolje. Juster med olivenoljen til du får ønsket konsistens.

Bønne- og spinatsalat: Skyll bønnene i kaldt vann og la de renne av. Fres løken i litt olje uten at den tar farge. Tilsett hvitløk, chili, vann og smak til med grønnsaksfond (eventuelt kan du smuldre i litt av en grønnsaksbuljongterning ). Rør godt sammen, tilsett bønnene og spinaten og la det surre med til bønnene er gjennomvarme og spinaten såvidt har falt sammen. Smak til med salt, pepper og en skvis med friskpresset sitronsaft.

Server skreien oppå bønnesalaten og drypp pestoenn over. Skav av litt parmesan og dryss over retten sammen med noen friske urteblader.

Ønsker du å servere en enkel dessert, kan jeg anbefale for eksempel Oreodessert eller lune bær med hvit sjokolade og pistasienøtter.

Happy Valentine!

(Inspirasjon til denne retten har jeg funnet i Maison Mat & Vin nr. 6/2011, men har gjort noen endringer her og der.)


, ,

14 Kommentarer

  1. Bjørg 1. mars 2012 at 17:26 #

    Hei igjen
    Står å lager denne retten nå.Jeg tror du har glemt pinjekjerner i pestoen.

    Bjørg

    • Trine ;) 8. mars 2012 at 00:43 #

      Jeg brukte ikke pinjekjerner i denne retten, men du kan selvsagt fint gjøre det. :)

  2. Bjørg 1. mars 2012 at 19:01 #

    …..og det ble fantastisk godt!

    • Trine ;) 8. mars 2012 at 00:43 #

      :)

  3. Bjørg 15. mars 2012 at 18:39 #

    Jeg laget denne igjen i dag med «Strøm» torsk- denne blandingen er bare helt fantastisk – det blir ikke siste gang – helt klart en ny favoritt
    Minstemann liked pasta med korianderpesto.

  4. Torbjørn 6. mai 2012 at 10:05 #

    Hei!

    Når du sier skreien stekes i 6 minutt – er det da på høy varme, eller middels?

    Ser veldig godt ut!

    • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:20 #

      Den skal stekes på middels varme. Den er kanskje enda bedre enn den ser ut… Lykke til!

  5. Mette 10. mai 2012 at 20:50 #

    Lagde dette i dag. Det var kjempegodt! Takk igjen!!!!!

  6. Sunn mat 16. februar 2013 at 18:09 #

    Dette var en ordentlig sunn oppskrift! Skrei med bønner ;-) Kan også brukes som slankeoppskrift :-)

  7. Kristin 5. oktober 2013 at 17:36 #

    Hei! Når du sier «litt av en buljongterning», hvor mye mener du da? Og for å hakke opp korianderen, jeg skjønner ikke helt hva slags maskin du bruker? Kan man bruke morter? Og et siste spørsmål: hva slags bønner er det du bruker? Er bare kjent med kidneybønner på boks, men jeg skjønner jo at dette er noe helt annet! :)
    Gleder meg til å lage dette!

  8. Mikkimy 6. oktober 2013 at 12:37 #

    Hei flinke Trine! Takk for nok en deilig ukesmeny. En liten ting bare, siden du skriver om torsk og jeg jobber med fiskeri: Det stemmer nok ikke at den vender hjem når den først er fem år (hvor har du hørt det forresten?). Den vandrer hvert år, og man tenker at den blir en del av fiskeriene når den er tre år (maskevidde på garn). Men det viktigste er jo at det er en suksesshistorie mtp bærekraftighet siden man kan spise med god samveit! Det er jo litt komplisert pga kysttorsken som det IKKE står bra til med, og det er jo helt umulig å gi fisk ordre så de kommer opp som miks. Eneste måten å skille på en genetiske tester/ørestein. Her er mer informasjonhttp://www.imr.no/temasider/fisk/torsk/nordaustarktisk_torsk_skrei/nb-no

  9. Kristine 14. februar 2014 at 10:56 #

    Denne retten ser meget god ut, men lurer på om du har noen gode tips til drikke, vin eller annet, som du anbefaler til denne retten?

    • Trine ;) 6. mars 2014 at 19:27 #

      Spør på Vinmonopolet :)

Legg igjen en kommentar