Shepherds pie med rotfrukter

Alt-i-ett-gryter er både praktisk, enkelt – og smaker ekstra godt på varme vinterdager. Dagens oppskrift er en variant av den engelske tradisjonelle Shepherds pie, som slett ikke er noen pai, men en kjøttstuing dekket med et potetmoslokk og som gratineres i ovnen.

Jeg brukte karbonadedeig av storfe i denne oppskriften, men du kan også benytte karbonadedeig/kjøttdeig av lam. Hvis du vil lage en festrett kan du selvsagt benytte rent kjøtt  i biter. En annen viktig ingrediens i denne oppskriften er ulike rotfrukter, noe som gir en deilig sødme og smak på retten. Dette er virkelig en høydare, som du bare må prøve! Kanskje et tips dersom du skal servere mat til mange (oppskriften kan dobles og tredobles alt ettersom)? Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Potet- og pastinakkmos

  • ca. 500 g poteter, i små biter
  • ca. 200 g pastinakk, i små biter
  • melk
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Kjøttstuing

  • 500 g karbonadedeig av storfe eller lam
  • 1 løk, finhakket
  • ca. 200 g sellerirot, i små terninger
  • 2 gulrøtter, i små terninger
  • ca. 2 ss tomatpurè
  • 1 boks hermetiske tomater, hakket
  • 2-3 dl vann
  • 2 laurbærblad
  • frisk rosmarin (eller timian), hakket
  • salt og pepper

Topping

  • rosmarin (eller timian), finhakket
  • salt og pepper

Skrell poteter og pastinakk og del opp i jevne biter. Kokes i usaltet vann, til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Bruk en potetstapper og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Tilsett smør og eggeplomme, og rør godt sammen. Ha i så mye melk som er nødvendig til mosen har en myk, men likevel litt fast konsistens. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Brun karbonadedeigen i smør i en stekepanne. Legg til side. (Dersom du benytter rent kjøtt i biter må du la kjøttet koke i stuingen, til kjøttet er mørt, se nedenfor.)

Ha olje eller smør i en gryte eller stekepanne med høye kanter og fres løk, sellerirot og gulrøtter, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre ca 1 minutt før du tilsetter de hermetiske tomatene, vann, kjøttdeigen, rosmarin/timian og laurbærblad. La kjøttblandingen putre under lokk på lav varme i ca 10 minutter (eller til kjøttet er mørt, dersom du benytter kjøttbiter). Tilsett eventuelt litt mere vann dersom det virker litt tørt. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mere rosmarin/timian.

Ha kjøttblandingen i et ildfast fat og bre den jevnt utover. Fordel deretter et jevnt lag med potet- og pastinakkmosen over. Strø over finhakkede friske urter, litt maldonsalt og nykvernet sort pepper.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca 20 minutter, til potetmosen har litt farge i kantene. Strø et lag med friske urter over og server med godt brød til, for eksempel foccacia med nigellafrø.

Enjoy!

(Følg meg gjerne på facebook eller få oppskriftene rett i mailboksen.)


, , , ,

27 Kommentarer

  1. Lillian 8. februar 2012 at 09:24 #

    Dette blir dagens middag! Vi spiste det noen ganger sist sommer. Da gikk vi 200 km (i løpet av 10 dager,slitne ben…) i Cotswolds og spiste lunsj på små lansbypuber. I dag skal vi mimre litt mens vi spiser :)
    Planen var egentlig å lage tortillas og jeg skulle akkurat til å lage tacokrydder. Lurer på om en kan bruke cayennepepper i stedet for chilipulver,eller smaker det annerledes?

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 21:46 #

      Vil nok anbefale chilipulver, da kajennepepper smaker annerledes enn chilipulver…

  2. Mette 8. februar 2012 at 11:47 #

    Shepherds pie er en god gjenganger, ja. Det var nytt for meg a lage potetmosen med pastinakk, sa det skal bli spennende a prove. Det kan ogsa vaere deilig med litt revet ost pa toppen av potetmosen.

    Takk for tipset!

  3. Lin 8. februar 2012 at 13:28 #

    Sååå stas!
    Jeg har også gode minner med Cottage og Shepards pies etter diverse besøk i England ;)
    Takk for oppskrift, den vil bli flittig brukt. :)

  4. Ailin 8. februar 2012 at 14:32 #

    En av mine store barndomsfavoritter men dette var en litt annen variant som absolutt skal prøves :)

  5. Heidi 8. februar 2012 at 14:49 #

    Skal snart på vandringstur igjen. Da får vi masse gode retter underveis.
    Denne minner meg om en av lunsjene vi fikk i Østerrike:))
    Denne må jeg prøve.
    Atter engang,takk for innspirasjon hvær dag som du gir oss lesere.
    God Middag:)))

  6. Tove 8. februar 2012 at 15:13 #

    Shepherds pie er nydelig hverdagsmat!!
    Jeg spiser lavkarbo, så jeg bruker å lage blomkål eller sellerirot – mos i stedet for potetstappe. Det er også kjempegodt :-)
    Et godt lag med ost på toppen er heller ikke så dumt ;-)

    Takk for mye flott matinspirasjon!

    Tove

  7. Tora 8. februar 2012 at 16:50 #

    Hei Trine!

    I fjor spiste vi fantastiske ukemenyer du hadde sammensatt (og selv om de ble litt modifisert på studentbudsjett) så reddet du oss fra middagskvalene et uttall ganger! Så tusen tusen, tusen takk! Jeg kom plutselig på (mens jeg var her for enda en oppskrift) at jeg inok kke har fått vist min ettertrykkelige takknemlighet. Vi elsker denne bloggen, og jeg anbefaler den til alle. Nå lager vi vårt eget tacokrydder og kan ikke skjønne hva for slags løgn vi har levd på tidligere.

    De vakre bildene dine er en inspirasjon, og man ser virkelig hvor mye tid og hvilken flid du har lagt ned i denne bloggen.

    Så igjen, tusen takk. I dag blir det Trinesmatblogg middag igjen!

    Hurra!!

  8. AnneKari 8. februar 2012 at 18:42 #

    Hei!! Vi har akkurat hatt denne retten til middag!! Jeg printet ut oppskriften og hadde den med meg i butikken!! Supergod!! Den skal definitivt lages igjen!! AnneKari:-)

  9. Pralin från matmedmera 9. februar 2012 at 09:13 #

    Den ska jag också snart göra. Bra när man har restpotatis från gårdagens middag

  10. Baker for moro 9. februar 2012 at 20:18 #

    Dette så knall godt ut! Bare synd at tekst og bilder blir uklare på iPaden….

    • Trine ;) 9. februar 2012 at 20:28 #

      Jeg har fått noen til å se på problemet med å lese bloggen på iPad, så jeg håper vi finner en løsning på det. Selv synes jeg det kan være enklere å lese når jeg bytter til originalvisning.

  11. Katrine 10. februar 2012 at 13:20 #

    Shepherd’s pie er super hverdagsmiddag, særlig når man lager på forhånd og bare kan poppe formen i ovnen når man kommer fra jobb!
    Jeg stod nettopp i januar og laget en monsterporsjon Shepherd’s pie med rotmoslokk og frøs ned i et utall alu-former. Minsten går i familiebarnehage, og vi foreldre bidrar med 3 varmmåltider én uke i mnd, (og i vår uke får de altså hjemmelaget fiskegrateng, shepherd’s pie og varianter av grønnsakssupper, i alle fall til grateng/pie-lageret går tomt).
    Men er det ikke slik at Shepherd’s pie er med lam, mend Cottage pie er med okse/svin?

  12. Elisabeth 10. februar 2012 at 23:09 #

    Dette er ikke en Sheperd’s pie, men en Cottage pie :) Er ikke sheperd’s pie uten lam (Derav navnet)

    • Trine ;) 10. februar 2012 at 23:18 #

      Karbonadedeig av lam er vel lam? Den smaker også godt med karbonadedeig av storfekjøtt når du ikke får tak i lammedeig. :)

      • Margit 18. februar 2012 at 10:32 #

        Karbonadedeig er laget av storfe. Av lam får man lammekjøttdeig. Forskjellen i fettprosent er betydelig. Shepherd’s pie lages med lammekjøttdeig, av kjøttdeig / karbonadedeig lager man Cottage pie. En «shepherd» er en (saue-)gjeter..

  13. Tone 12. februar 2012 at 18:39 #

    Kjempegod (også som søndagsmiddag!), ungene forsynte seg flere ganger…§

  14. Magne D. Antonsen. 17. februar 2012 at 16:33 #

    Bra blogg, Trine!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    • Trine ;) 17. februar 2012 at 22:14 #

      Takk for det, Magne! Godt valg, for dette er en høydare! ;)

    • Seb 18. februar 2012 at 11:01 #

      Gjeterpai med kjøttdeig VG?? Er det virkelig nødvendig å oversette shepherds pie?

  15. Jon 17. februar 2012 at 19:44 #

    Hei.

    Jeg vil dele en oppskrift med deg, Tove.

    Dette er en variant av en chataubriand, men jeg lager den med hysefilet.

    Ha en fin dag.

  16. Steinar 17. februar 2012 at 20:48 #

    Sitat: «Jeg brukte karbonadedeig av storfe i denne oppskriften, men du kan også benytte karbonadedeig/kjøttdeig av lam.»
    Da har du laget en cottage pie! I en Shepherds pie SKAL det være lam! :)

  17. Ann-Kristin Nilsen 20. februar 2012 at 07:40 #

    Kjempegod:-)

  18. Unn Iren 24. februar 2012 at 09:12 #

    Denne var bare kjempegod!!! Kommer garantert til å lage den flere ganger. Tusen takk for oppskriften :)

  19. Line 7. september 2012 at 16:53 #

    Hei! :)
    Kan man lage den ferdig på forhånd og la den stå på kjøkkenbenken en liten stund (en times tid f.eks.) før man setter den i ovnen uten at dette innvirker på retten? :)

    • Trine ;) 8. september 2012 at 09:58 #

      Det går fint å la den stå en times tid før du steker den. Tror ikke det vil «flyte» vesentlig sammen. For å være på den sikre siden kan du eventuelt kan du la kjøttstuingen og potetmosen stå i sine gryter (feks over natten – i kjøleskapet) og montere det sammen. Lykke til!

  20. Lena 10. mars 2013 at 08:09 #

    Fikk familiebesøk i går og måtte lage noe som monnet. Shephers pie ble valget og din oppskrift. Siden jeg liker maten litt spicy brukte jeg din grunnoppskrift men hadde i en dl med rødvin. Noen fedd hvitløk og 3 ss Worchester saus. Fantastisk godt. Kokte litt erter til og vi fikk ett suntog godt måltid. Mvh Lena

Legg igjen en kommentar