Mine fem Tex-Mex-favoritter + litt tilbehør

Det er straks helg og startskuddet for Ola Nordmanns favoritt nummer en, nemlig fredagstacoen, eller Tex-Mex-mat som det også omtales som. Tex-Mex er en amerikansk tilnærming til mexikansk mat, og er sammensatt av ordene Texas og Mexico. Tex-Mex-maten har mange av de samme grunningrediensene som i det mexikanske kjøkken, slik som for eksempel maistortillas, hvetetorillas, bønner, chili og koriander. Retter som vi gjerne oppfatter som typisk meksikanske, er egentlig Tex-Mex. Eksempler er burritos, fajitas, chili con carne og nachos. Tacoskjell, som er ukjente i Mexico, brukes i stort omfang i Tex-Mex-kjøkkenet.*

Tex-Mex-mat slår an hos alle generasjoner, og butikkenes omsetning av Tex-Mexprodukter har økt formidabelt det siste tiåret. Den beste Tex-Mex-maten lager du imidlertid selv, her er mine favoritter som kanskje kan gi inspirasjon til å prøve en ny vri? I uprioritert rekkefølge (klikk på bildene):

1. Burritos

Burritos med tomatsalsa og guacamole

2. Kyllingtaco

Kyllingtaco med gulrot og bønner

3. Nachos

Nachos med kjøttdeig og chilisaus

4. Enchiladas

Kylling enchiladas med chili- og limesalsa

5. Chili con carne

Chili con carne

 

Som et utgangspunkt for Tex-Mex-mat trenger du en krydderblanding som du enkelt lager selv. Og det helt uten tilsetningsstoffer. Denne oppskriften gir deg et lite glass som rekker til flere deilige, hjemmelagede Tex-Mex-måltid. Smak gjerne krydderet til med limesaft og frisk koriander når du tilbereder retten.

Hjemmelaget tacokrydder – det beste utgangspunktet for et velsmakende tex-mex-måltid!

 

Guacamole og salsa er ofte selvskrevet tilbehør til Tex-Mex-mat, her er ulike variasjoner:

Alle tex-mexoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

ENJOY!

* Kilde: Wikipedia.


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

11 Kommentarer

 1. Cecilie Lykle 20. januar 2012 at 12:08 #

  Takk for supergode tips 🙂 kanskje jeg skal arrangere meksikansk tapas med jentene neste helg?

 2. Terese 20. januar 2012 at 12:15 #

  Masse godt her! 🙂 Har du oppskrift på hjemmelagde tortillas?

  • Trine ;) 22. januar 2012 at 10:41 #

   Nei, men se for eksempel henvisning til en annen blogg ovenfor i kommentarfeltet.

 3. Laila 20. januar 2012 at 12:36 #

  Jeg har prøvd 4 av disse rettene og min favoritt så langt er kylling taco. Bor dessverre med en som ikke er spesielt glad i tex-mex, så det blir stort sett kun servert når jeg har ei venninne på besøk eller om jeg er hjemme alene.

 4. Lise 21. januar 2012 at 13:45 #

  Tusen takk for en flott blogg! Får mange gode tips, men har aldri kommentert før.. Hjemme hos oss er vi også veldig glade i tex-mex mat, og jeg vil gjerne dele en oppskrift på mexicans dipp med dere. Den har jeg fått av min kusine i Florida, og retten passer godt som forrett til en tex-mex aften eller rett og slett som snacks: Bruk en pai-form eller et stort fat, og bre utover, lagvis i denne rekkefølgen: 1 boks med refried beans (for de kreative er det sikkert mulig å lage sin egen bønnestuing også), 1 lag lettrømme, 1/2 grønn og 1/2 rød, finhakket paprika, 1 liten hakket purre og dryss tilslutt over god, revet ost. Pynt så det hele med skiver av svart oliven eller jalapeños. Tortilla-chips brukes så til å «grave opp» dippen. Retten skal ikke varmebehandles i det hele tatt, og kan lages i forveien og oppbevares i kjøleskap. Den smaker veldig godt, og er spesielt populær hos ungdommene som vanker her i huset. De vil gjerne ha jalapeños på toppen, slik at den blir sterk.
  Håper noen får glede av denne oppskriften! Fortsatt God helg!

  • Trine ;) 22. januar 2012 at 10:36 #

   Takk for hyggelig kommentar og takk for tipset! 🙂

 5. Elisabeth 21. januar 2012 at 15:25 #

  Mangosalsaen din gjør seg også godt til tex-mex 🙂

 6. Stein 21. januar 2012 at 19:22 #

  Bytt ut tortillaene med lefser! Kjempegodt. Buer lefsebakeri har en kjempefin hjemmeside med oppskrifter!

 7. Christel 21. mars 2014 at 10:11 #

  Nå har jeg laget klar tre typer salsa og tacokrydder til kveldens hjemmelaget taco, dette må jo bli bra 😀 Er sår på fingrene etter all chili og sterke krydder, men er sikker på at dette blir en slager hos min tex-mex glade familie 🙂 Takk for gode oppskrifter!

 8. Knut Tøndel-Medbøen 17. juni 2017 at 16:00 #

  Tex-Mex er en taco variant som lages i Texas i USA, på fast food gatekjøkken, der tacoskjell ingår! Men tradisjonelt er Taco, opprinnelig fra det meksikanske kjøkken! I det meksikanske kjøkken bruker de rent kjøtt fremfor kjøttdeig som brukes i det amerikanske kjøkken i Texas! Og meksikaner bruker svært lite tilbehør! Men Salsa og Guacamole er fast tilbehør! Grønnsaker: Bønner! Og tortillas av mais er vanlig i det meksikanske kjøkken! I Norge lages de av hvete! Og i Tex-mex varianten hjemme her i Norge er det vanlig med masse tilbehør, som salat, løk. mais. tomat, agurk og paprika, taco saus, rømme og reven gulost. I det indianske kjøkken i Texas med Spansk talende Texanere med meksikanske aner! Lages tortillasene små og ligner svært på pannekaker og er laget av en blanding som er slik: 75 % mel av blå mais, 5 vanlig siktet hvete og 20 % bokhvete! Og det brukes litt smak! Litt salt og søtt. Noe grønt(urter)! Ellers egg, litt vann + Kondensert kokosfløte. og tilberedes ute, mens resten lages inne! Salsa er ikke med her! Men det lages en Ragugryte med lam, gul løk, hvitløk, krydderier, samt fersk chili. Det ingår hermetiske tomater, litt vann, soyasaus, melassesirup og hønsekraft. Mais og litt ris ingår i gryta! Den kokes litt! Tilbehør: Hestebønner og Sitrongress, samt hvite kidney bønner i tomatsaus! Topping: Frisk advokadokjøtt, naturell yoghurt og fersk osten: Kvarg! Drikke: vann, Indianer brygg og Meksikansk urtete!

  • Knut Tøndel-Medbøen 17. juni 2017 at 16:11 #

   jeg fikk ikke med % dette etter 5 tallet foran vanlig siktet hvete! Så derfor nevner jeg det skal stå 5 % vanlig siktet hvete og ikke slik 5 vanlig siktet hvete!

Legg igjen en kommentar