Ovnsbakt torsk med lun spinatsalat, sellerirotmos og balsamicosaus

En ny torskefavoritt med deilig balsamicosaus. Som tilbehør serverte jeg en lun spinatsalat, smaksatt med soltørkede tomater, rødløk og hvitløk. Sellerirotmosen kan eventuelt byttes ut med hjemmelaget potetmos (tilsatt litt hvitløk). Til 3 porsjoner trenger du omtrent:

Ovnsbakt torsk

  • 500-600 gram torskefilet
  • olivenolje
  • sitron
  • salt og pepper

Sellerirotmos

  • ca 500 gram sellerirot, i biter
  • 2 poteter, i biter
  • 1 ss smør
  • melk, fløte, creme fraiche eller rømme
  • salt og pepper

Spinatsalat

  • ca 250 gram spinat, vasket og renset
  • 1 rødløk, i tynne båter
  • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
  • en neve soltørkede tomater, grovt hakket
  • salt og pepper

Balsamicosaus

  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1/2 ss smør
  • 1 ts tomatpure
  • 1/2 dl grønnsaksbuljong/kraft
  • 1/2 dl vann
  • ca 1 dl rødvin
  • 2-3 ss god balsamicoeddik
  • 1-2 ss soyasaus
  • timian, grovt hakket
  • nykvernet pepper
  • 1 ss smør (eller maisenna)

Kok sellerirot og poteter i usaltet vann, til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la grønnsakene dampe på lav varme i et par minutter. Tilsett smør og spe med melk/fløte/creme fraiche til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper, og hold mosen varm.

Legg fiskefiletene i et smurt ildfast fat, drypp over litt sitronsaft og krydre med salt og pepper. Bakes i ovnen ved 200 grader i ca 12 minutter, eller til fisken såvidt faller fra hverandre.

Fres sjalottløken i smør, til løken blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond utrørt i vann), vann og krydderet - og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn smøret og smaker til med nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Fres løk og hvitløk i smør eller olje, til løken blir blank og myk. Tilsett soltørket tomat og spinat og la den surre med til spinaten såvidt faller sammen. Smak til med salt og pepper, og server umiddelbart.

Server torsken sammen med sellerirotmosen og spinatsalaten, og drypp balsamicosausen over.

Enjoy!


, , , ,

20 Kommentarer

  1. Laila 10. januar 2012 at 16:04 #

    Dette ser nydelig ut!
    Jeg var så heldig når jeg var i syklubb her om dagen, at fiskebilen kom og jeg sikret meg noen kilo med flotte torskerygger. Gleder meg til å prøve denne retten.
    I dag er det mye som skjer, så da tyr jeg til «Laks med wok og søt soyasaus» – gleder meg :)

  2. Telma 10. januar 2012 at 16:55 #

    Nok engang, tusen takk for inspirasjonen. Jeg gleder meg til å servere den retten til meg selv og kanskje noen flere. Jeg er ikke så flink å sette etter meg spor men jeg er desto flinkere å sette igang og servere. Det er kanskje det viktigste! Ha en strålende kveld.

  3. Irene 11. januar 2012 at 14:18 #

    Jeg bare lurer, hva er «god balsamico»…? ;) Det er jo en jungel der ute ;)

  4. Anne-Lise Tanke 11. januar 2012 at 18:46 #

    Hei, denne retten var fantastisk!!!!! Jeg var i utgangspunktet ikke glad i tomat og fisk sammen, og slett ikke i soltørkede tomater og spinat………Men, dette var en utrolig smakrik rett med fin balanse. Alt var godt. Tusen takk.

  5. Laila 11. januar 2012 at 19:50 #

    Dette var dagens middag her også og jeg sier som Anne-Lise; dette smakte fantastisk godt.

  6. Lise 13. januar 2012 at 10:37 #

    Hei! Takk for kjempeinspirerende matblogg! Et spørsmål om denne retten: Bruker du frisk spinat? Kan fryst brukes? Jeg skal servere denne retten, som forøvrig ser helt utrolig lekker ut, til gjester i morgen og er kjempespent på resultatet. En liten ting til, tenkte på å servere pavlova til dessert, men har du forslag til forrett?

  7. Irene 13. januar 2012 at 11:12 #

    Takk for svar :)

  8. Kjersti 20. januar 2012 at 21:30 #

    Dette var kjempegodt :)

  9. Bente 17. februar 2012 at 18:32 #

    Nå har jeg fulgt matbloggen din i snart 2 år og her i huset har vi sluttet med «kjedelige»
    middager, takket være deg. Har anbefalt deg til mange av mine kollegaer.
    Fikk denne retten servert av min datter på morsdagen og det var en ren nytelse. Tror ikke jeg har kjent så mange forskjellige smaker på en gang, innertier.
    Gleder meg til fortsettelsen.

  10. Hedda 17. mars 2012 at 19:31 #

    Festmat i hverdagstempo! Nydelig smak, rask og lettlaget. Takk for oppskriften!

  11. Mari 10. mai 2012 at 21:45 #

    Denne, og faktisk alle andre, oppskrifter jeg har fått fra din blogg, har vært helt på topp. Du har en egen evne til å gi oss overkommelige oppskrifter som gir veldig smakfulle måltider. Har blitt en trofast tilhenger. Takk:) Mari

  12. Siri 21. mai 2012 at 14:34 #

    Takk for inspirasjon. Jeg hadde ikke soyasaus eller timian så jeg prøvde med litt timianhonning fra Kreta. Og spinaten fikk selskap av 3 never bladpersille. Det var godt :)

  13. Liv Janne 9. september 2012 at 17:53 #

    Fantastisk nydelig og enkelt å lage. Veldig glad for spinatsalaten, synes det er vanskelig å finne måter å tilberede spinat på som smaker skikkelig godt, men dette var utrolig lett og velsmakende!
    Tusen takk:-)

  14. Lene 18. november 2012 at 18:29 #

    Hei:)
    Bruker oppskriftene dine masse:) ukentlig blir de brukt:)
    Prøvde meg på sellerirotmos her om dagen, men det ble litt rar konsistens på den..
    Den ble litt » kleimete» hvis det sier deg noe;):P åsså brukte jeg flere poteter og stavmixer..

    #lene#

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:59 #

      Så dumt at sellerirotmosen ikke ble helt vellykket. Jeg skjønner ikke helt hva du mener med «kleimete»…

  15. Ellen og Svein 8. februar 2013 at 21:23 #

    Himmelsk. Dette er nytelse fra ende til annen. Vi fulgte oppskriften til punkt og prikke – perfekt.

  16. Ellen & Svein på nytt 21. februar 2013 at 23:43 #

    Vi lurer på om det går å bytte ut torsk med laks i denne retten? Vi skal nemlig ha gjester som foretrekker laks.

    • Trine ;) 21. februar 2013 at 23:56 #

      Det går fint!

  17. Marte 15. juli 2013 at 18:06 #

    Kjempegodt!!

Legg igjen en kommentar