Sennepssaus

En av mine lyspunkter i mørketiden er deilig gravet laks med hjemmelaget potetsalat, hjemmebakt brød og en deilig sennepssaus. Sennepssausen lager jeg best selv, etter denne oppskriften:

  • 2 ss rømme
  • 2-3 ss sennep
  • 1-2 ss nøytal olje
  • 1-2 ts hvitvinseddik
  • 1 ts sukker
  • 1 ss dill, finhakket
  • salt og pepper

Rør sammen ingrediensene. Jeg benyttet vanlig («original») sennep. Siden ulike sorter sennep har ulik styrke/smak, er det viktig at du smaker deg frem underveis, og da får du sausen akkurat slik du vil ha den.

Ha sennepssausen på lite glass med lokk. Sausen oppbevares kjølig, og er holdbar en liten uke, avhengig av holdbarhetsdatoen på rømmen du benytter.

I tillegg til gravet laks, smaker denne sausen også godt til andre julepålegg som lammerull, lammelår og hodesylte. Kanskje lurt å sjekke i kjøleskapet å sjekke at du har noen skalker på lur, slik at du har en unnskyldning for å lage en liten dose med sennepssaus i dag?

Enjoy!


, , ,

6 Kommentarer

  1. Ingrid S 4. januar 2012 at 19:07 #

    Dette kjøper jeg alltid, men nå kan jeg jo prøve å lage selv. Kan du anbefale en ‘nøytral olje’?

    • Trine ;) 4. januar 2012 at 23:54 #

      Solsikkeolje eller druekjerneolje 🙂

      • Ingrid S 8. januar 2012 at 18:38 #

        Takk for tilbakemelding. Denne ble veldig god!

  2. Aud 5. januar 2013 at 18:56 #

    Hei !
    Ble inspirert til å dele verdens beste gravlakssaus. Oppskriften fant jeg i et ukeblad for mange år siden. Sausen har siden vært fast følge til min gravlaks:

    Dette trenger du til ca. 4 personer (som hovedrett):
    3 eggeplommer
    6 sps sennep (vanlig grov sennep på glass)
    3 sps farin
    3 sps 7% edikk
    3 dl nøytral olje
    masse fersk dill (hakket)
    salt og pepper etter smak

    Rør sammen eggeplommer, sennep, farin og edikk. Rør kraftig mens oljen tilsettes. Tilsett den hakkede dillen. Salt og pepper etter smak. La sausen stå i romtemperatur en stund for å trekke.
    Denne sausen er vel verdt å prøve – derfor – på Trine-vis – enjoy!

    • Siglinde nordsveen 10. november 2017 at 10:26 #

      Er det riktig med 3 dl olje og hvilken olje bruker du

  3. Berit Lilja 17. desember 2016 at 15:01 #

    Hei Trine,
    Takk for fin blogg som nå har blitt min mat-bibel 🙂
    Hva menes egentlig med vanlig («original») sennep?

    Med vennlig hilsen
    Berit

Legg igjen en kommentar