Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus

Røkt juleskinke er fast tradisjon i romjula hjemme hos oss, og har vært blant jentenes julefavoritter siden de var ganske små. Juleskinke var derfor et selvsagt valg da hele bøtteballetten kom på middag 2. juledag. Dette er enkel og god husmannskost, som alltid blir vellykket og som også er enkel å lage til mange. Jeg benyttet rå røkt skinke som jeg langtidsstekte i ovnen. Du kan eventuelt gjøre det enda enklere og kjøpe ferdigkokt skinke, som du skjærer i skiver og varmer opp innpakket i litt aluminiumsfolie i stekovnen.

Du trenger:

  • Røkt, ukokt skinke (beregn 200-250 gram skinke pr. person)
  • poteter

Kålrabistappe

  • Kålrot, i terninger
  • 1-2 gulrøtter, i skiver
  • smør
  • kremfløte
  • salt og pepper

Sennepsaus (ca 6 posjoner)

  • 2 ss smør
  • 2-3 ss hvetemel
  • 5 dl vann + kraft fra skinken
  • ca 1 dl fløte
  • 2-3 ss soyasaus (smak til)
  • 3-4 ss sennep (smak til)
  • eventuelt 1/2 ts honning
  • salt og pepper

Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med «åpningen» til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca 1,3 kg vil det ta ca 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Kok kålrabien i terninger i saltet vann sammen med et par gulrøtter. Det er vanskelig å beregne hvor mye kålrot du trenger, men lag nok for det går som regel mye mer enn du tror. Jeg tilsetter ofte 1-2 gulrøtter for fargen sin del, men det er ikke nødvendig. Kok kålroten til den blir mør, hell av vannet og bruk en «stapper» til du får ønsket konsistens på stappen din. Smak til med smør, fløte, salt og pepper. La stappen putre et par minutter på svak varme før servering.

Smelt smør og rør inn hvetemel til det blir en jevn røre. Spe med varm stekesjy tilsatt vann og rør godt sammen, hvis ikke blir det klumper! La sausen putre 5-10 minutter før du tilsetter fløten. Smak til med sennep, soyasaus, pepper og eventuelt litt honning og salt om nødvendig.

Server juleskinken med nykokte poteter, kålrabistappe og sennepsaus.

Til dessert ble det servert crême brulèe med appelsinsalat.

Enjoy!


, , ,

13 Kommentarer

  1. Ingrid Sand Ekeberg 27. desember 2011 at 20:04 #

    Hei – har et lite tips til enda bedre kålrotstappe…ta bittelitt kanel i den til slutt…da blir den helt nydelig!

  2. Lillian 1. januar 2012 at 20:38 #

    Dette var dagens søndagsmiddag her i huset :) Enkelt å lage og veeeldig godt, spesielt sausen – mmmmmm!! :)

  3. Helga 27. januar 2012 at 09:51 #

    Hei! Hva slags sennep bruker du i sausen?

  4. Eva Berntzen 25. november 2012 at 14:44 #

    Hei.

    Lurer også på hvilken sennep som passer best? og hvilken kraft/ fond jeg skal bruke når jeg har en ferdigkokt skinke?

    • Trine ;) 25. november 2012 at 18:01 #

      Jeg har benyttet ulike typer, feks både vanlig Idun sennep (på glass) eller fransk sennep. Det er litt opp til smak og behag, og hva en har tilgjengelig. :)

  5. maj-britt 9. desember 2012 at 16:45 #

    DEN skal jeg prøve i romjula! Røkt skinke har jeg helt glemt at finnes. Takk for påminnelsen:)

  6. Maiken 10. desember 2012 at 19:16 #

    Hei,
    Kan jeg bruke noe annet en hvetemel til sausen her? F eks maizenna? Får glutenallergibesøk:)

  7. Iselin 19. desember 2012 at 21:57 #

    Hei! denne skal absolutt prøves i helga…men hva slags fløte skal brukes i sausen? matfløte eller kremfløte?

    • Trine ;) 19. desember 2012 at 22:18 #

      Du kan bruke begge deler.

  8. Katrine29 19. desember 2012 at 23:58 #

    Hei:) lurer på om juleskine og bayonne skinke er der samme?

    • Trine ;) 20. desember 2012 at 09:34 #

      Nei :)

  9. Christopher 22. desember 2012 at 17:22 #

    Det minner meg på'; Jeg må virkelig kontakte Språkteigen for å finne ut hvor det meget flotte, eminente uttrykk «Bøtteballetten» kommer fra:) Takk for en herlig mat glad side som benyttes flere ganger i uka til stor nytelse og GOD JUL alle matglade hobbykokker

  10. Camilla 25. november 2013 at 16:02 #

    Takk for oppskrift – for ein fantastisk god saus! Perfekt til svin og førjulstid :)

Legg igjen en kommentar