* Fikenmarmelade med portvin *

Fikenmarmelade med portvin

Det er dagen før dagen, juleferien har begynt og årets julepuslespill begynner å falle på plass, etter en desember som har vært litt mer hektisk enn den pleier å være. I dag skal julemiddagen forberedes og juletreet skal pyntes. I kveld senker roen seg og vi skal prøvesmake på noe av julepålegget og noen gode oster. Som tilbehør til osten har jeg laget en nydelig fikenmarmelade som er ypperlig tilbehør til ost. Her er oppskriften, som gir ca to glass fikenmarmelade:

  • 250 gram tørket fiken, oppbløtt og skjært i små biter
  • 1,5 dl av bløtleggingsvannet
  • 1/2 (økologisk) sitron, saften
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • ca 200 gram sukker
  • 1-2 ss portvin (kan sløyfes)

Fikenmarmelade med portvin

Legg fikenene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1,5 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med portvin, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

I tillegg til fikenmarmeladen skal jeg servere aprikosmarmelade med konjakk, parmesan- og timiankjeks, speltkjeks, honning og valnøtter, samt en god portvin.

Fikenmarmelade med portvin

Marmeladen har lang holdbarhet fortutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Den er derfor ypperlig å gi bort i gave til osteglade venner og familie. Hvis du ønsker å fryse marmeladen i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

21 Kommentarer

  1. Therese 23. desember 2011 at 09:39 #

    Hei hei
    Må denne marmeladen stå før den gis vekk for å få best mulig smak – evt. hvor lenge? Kan man bruke ferske fiken eller blir tørkede best? Fjerner man noe fra de tørkede når de er ferdig bløtet?
    Takk – og riktig god jul :)

    • Trine ;) 24. desember 2011 at 00:18 #

      Marmeladen kan nytes nylaget, og er holdbar noen uker. Jeg har bare laget den med tørkede fiken, men den er sikkert minst like god med ferske fiken. Jeg brukte de tørkede fikenene stort sett som de er, men skar bort «toppene» der de var fremtredende. Lykke til – og god jul!

  2. Laila 23. desember 2011 at 14:51 #

    Denne fikenmarmeladen så langt bedre ut enn den man får kjøpt i butikken. Fiken og stjerneanis står allerede på handlelisten. Etter å ha laget den nydelige portvinssausen din og portvinsgløggen, har jeg skjønt at portvin er noe man til enhver tid må ha i hus ;-)

    • Trine ;) 24. desember 2011 at 00:15 #

      Du har skjønt poenget Laila! God jul, og takk for den nydelige olivenoljen! :)

  3. Kristine 23. desember 2011 at 15:55 #

    Hei! Kristine fra VG her. Ser nydelig ut. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG :-) God jul!

    • Trine ;) 24. desember 2011 at 00:13 #

      Takk for det! God jul!

  4. Knut 23. desember 2011 at 17:55 #

    Det høres umiddelbart litt rart ut at i en oppskrift som fiken og portvinsmarmelade, at portvinen kan sløyfes. Det er vel ikke slik at fikene kan sløyfes også?:)

    • Trine ;) 24. desember 2011 at 00:12 #

      Hehe, enig i det! Dette var bare et lite forsøk på å møte alle kommentarene og epostene med spørsmål om man kan kutte ut portvinen, men da «trigger» det åpenbart andre spørsmål… Om du skulle finne på å droppe fikenene vil jeg anbefale å øke mengden portvin og drikke den som den er. God jul!

  5. Christine 29. desember 2011 at 19:45 #

    Har laget denne både for eget bruk, og for å gi bort. Smaker nydelig! Takk for oppskriften!

  6. Trine-jenta 24. september 2012 at 12:42 #

    Jeg laget denne, både til gave og til meg selv, og den er virkelig veldig god! Denne skal lages igjen :)

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 21:27 #

      Ja, dette er en favoritt jeg skal lage om ikke så alt for lenge igjen! :)

  7. Trine Helene 22. november 2012 at 09:15 #

    Hei :) Har laget flere glass av marmeladen, holdbarhet?

  8. Kjersti 14. desember 2012 at 11:31 #

    Hvor har du fått tak i de fine glassene? :)

    • Trine ;) 15. desember 2012 at 01:53 #

      Mener å huske at glasset er kjøpt på Rafens (for en stund siden).

  9. heidi 18. desember 2012 at 09:05 #

    Heioghopp! Laga den til jul i fjor og ga bort ett glass også, fikk gode tilbakemeldinger. Glassene ble tomme de og nytt skal lages til jul i år, nydelig!

  10. Maria 19. desember 2012 at 22:57 #

    Laget denne og ble ikke skuffet :) Vidunderlig deilig, klarer ikke gi den bort!

  11. Kristine 22. desember 2012 at 00:22 #

    Deilig marmelade:)
    Et lite tips: har man ikke portvin synes jeg det fungerer fint med litt rom i istedet.
    Enten gylden eller mørk med litt godt med smak og krydder…
    Her står den klar på kjøkkenbenken til å bli pakket i årets goody-bag til nærmeste familie!

  12. Cornelia Guldbrandsen 30. november 2013 at 17:53 #

    Ang holdbarhet: Hvorfor må den oppbevares kaldt om den kokes så lenge og fylles på varme (100 graders) glass? Vet at sukkeret krystalliserer seg etterhvert, men det tar jo mange måneder i romtemperatur…? Skjønner jo at åpnede glass må oppbevares kaldt, men blir det ikke som med vanlig syltetøy/marmelade, at uåpnede glass kan stå lenge uten å forringes?

  13. Berit 11. desember 2014 at 18:55 #

    Hei Trine,
    Først og fremst; takk for en flott matblogg! I år har jeg laget fikenmarmeladen med rødvin, isteet for portvin slik som i fjor. Jeg doblet oppskriften. Til min store forbauselse fikk jeg bare 4 små Norges-glass av oppskriften, det samme som jeg fikk av portvins-oppskriften, som jeg ikke doblet.

    Jeg er ikke frustrert eller lei meg, kan jo bare lage mer, men jeg lurer på hva som skjer når man dobler oppskriften og ikke får mer «ut av» det ferdige produktet?

    Berit

    • Trine ;) 12. desember 2014 at 21:38 #

      Hvis du tar en nærmere titt på de to oppskriftene ser du at marmeladen med portvin både inneholder både mer fiken og sukker. Kanskje det er her det ligger? ;)

  14. Tone Bringsli Sødahl 16. desember 2014 at 12:23 #

    Hei!
    Lurer bare på mengde stjerneanis og kanelstang hvis jeg dobler/ tripler mengde fiken. Skal jeg doble/ triple mengde av det også?
    Mvh Tone

Legg igjen en kommentar