* Tranebærsyltetøy med eple og sitron *

Tranebærsyltetøy har en pikant litt bitter frisk smak, som gjør at det er godt egnet til julens retter, slik som kjøttretter og vilt. Tranebær har også et høyt innhold av fruktsyrer, som gjør at det blir stivt og geleaktig i konsistens og har relativt lang holdbarhet. Tranebær har for øvrig også gode egenskaper til medisinsk bruk.

I år har jeg byttet ut det tradisjonelle tyttebærsyltetøyet til julematen med dette deilige tranebærsyltetøyet, som også er smaksatt med eple og sitron. Jeg fant friske tranebær i fruktdisken, men får du ikke tak i det kan du fint benytte tørkede tranebær. Det er da en fordel om du vanner det ut noen timer før du koker det.

Finn frem:

  • ca 350 gram tranebær
  • 250-300 gram sukker
  • 1-1,5 dl vann
  • 1 eple (for eksempel Granny Smith), i små terninger
  • 1 sitron, skall og saft
  • 1 appelsin, skall og saft
  • (eventuelt 1,5 dl rosiner)
  • (eventuelt 1,5 dl hakkede valnøtter)

Skyll tranebærene og ha de i en kasserolle sammen med sukker og vann. La bærene koke på middels varme i ca 5 minutter, eller til skallet på bærene begynner å sprekke.

Tilsett eplebitene, sitrusjuicen og sitrusskallet og kok videre i ca 15 minutter, eller til syltetøyet har passelig konsistens. Smak deg frem underveis om du skal tilsette mer sukker. Rosiner og valnøtter tilsettes eventuelt til slutt. Jeg droppet dette denne gangen.

Ha syltetøyet på rene, varme glass. Denne oppskriften gir ca to glass ferdig syltetøy. Syltetøyet bør oppbevares kaldt, eventuelt kan det fryses. Dersom du skal fryse det ned i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen.

Får du ikke tak i friske tranebær kan du benytte tørkede som du bløter opp i vann i minst 4 timer før du følger beskrivelsen ovenfor. Du bør da redusere mengden (tørkede) bær noe, samt benytte (angitt mengde av) bløtleggingsvannet i oppskriften.

Serveres som tilbehør til julens middager, for eksempel som et alternativ til tyttebær.

Takk til Bjørg for nok et godt oppskriftstips!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

5 Kommentarer

  1. Linda 23. desember 2011 at 01:14 #

    Nå skulle jeg egentlig finne senga – men så måtte jeg bare innom en liten tur først…
    Det syltetøyet så skikkelig godt ut
    (og jeg som faktisk har en pose tranebær liggende da……fristende å prøve ut)

    Tusen takk for fristende, lekre oppskrifter.

    Ønsker deg en riktig god jul :)

  2. TF 16. november 2012 at 08:54 #

    Skal skallet på sitronen og appelsinen rives eller bare skjæres av?

    • Trine ;) 24. november 2012 at 01:06 #

      Skallet rives på et zesterjern, for eksempel. :)

  3. Liv 29. november 2012 at 20:30 #

    Hvor lang holdbarhet tror du dette syltetøyet vil ha?

    • Trine ;) 2. desember 2012 at 01:26 #

      Det har ganske lang holdbarhet, og dersom det oppbevares i tett glass vil det nok holde seg til godt over jul dersom du lager det nå.

Legg igjen en kommentar