Sjokoladekarameller

Sjokoladekarameller har vært en gjenganger når jentene og jeg har laget konfekt til jul.

Finn frem:

  • 50 gram smør
  • 3 dl kremfløte
  • 1,5 dl mørk sirup
  • 150 gram sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • 3 ss kakaopulver

Bland alt i en vid kjele. La blandingen småkoke uten lokk ved middels varme. Rør i massen av og til under kokingen. Den er ferdig når en dråpe som dryppes i kaldt vann kan rulles til en kule.

Hell massen i konfektformer (ikke av papir!) og sett karamellene til avkjøling. (Alternativt kan du ha massen på smurt matpapir i en flat form, og skjære den i ruter når den er nesten kald.)

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

24 Kommentarer

  1. Jeanette 21. desember 2011 at 18:40 #

    Hei Trine! Så herlige disse karamellene så ut. Kan du si sånn ca hvor lenge denne blandingen småkoker før den er ferdig? Er det 10 minutt, 20 minutt? Tenke prøve meg på denne i morgen eller fredag. :) Takk for flotte oppskrifter, synd man ikke rekker alt. Klem fra Jeanette :)

    • Lena 18. desember 2012 at 18:33 #

      Dette lurer jeg på også,håper på svar om ca tid :-)

      • Trine ;) 18. desember 2012 at 23:59 #

        Hm, jammen om jeg husker det sånn på sparket. Det er nok nærmere 20 minutter enn 10…

  2. hanne hjørnevik 8. august 2012 at 19:04 #

    Heisan
    Lagde sjokoladekaramellene,og de var
    bare så utrolig gode!Men når jeg
    heller røra i mini muffinsformer,så får jeg
    de ikke løs…de sitter klistret i papiret
    Hva gjør jeg galt,har jeg feil former?
    Imorgen får jeg lunchbesøk,og da er det
    kyllingsuppa di med eple,chilli,løk som gjelder
    Prøver ut mange av rettene dine,og de slår til hver gang, så….
    Tusen takk;))
    Hanne

    • Trine ;) 8. august 2012 at 21:24 #

      Det er nok formene dine som ikke er helt egnet. Jeg pleier å benytte konfektformer. Ellers takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  3. Therese 20. november 2012 at 23:44 #

    Hei :) Hvor får du tak i sånne konfektformer som du nevner her? Har veldig lyst å prøve oppskriften :)

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:26 #

      Det husker jeg faktisk ikke. Mulig det var på Jernia.

  4. Janne 12. desember 2012 at 15:20 #

    Hei! :)

    Tenkte lage disse som julegave og lurte på om de må stå kaldt? og hvordan har du fått den varme massen opp i formene?

    Tusen takk for svar og ha en fantastisk førjulstid!

  5. lisbeth hansen 14. desember 2012 at 18:03 #

    Var greit og lage disse. Problemet mitt,som forøvrig er nevt før her, er og få de løs fra formene. Kjøpte mine på jernia,som skulle være til f.eks. karameller. Fikk ikke løs noen. Det ødela alt,for de var gode på smak. Prøvde og få de ut med teskje. Ellers mye flott du har her,Trine. God jul.

    • Trine ;) 19. desember 2012 at 00:02 #

      Så dumt. Benyttet du «metallformer», eller muffinsformer som leseren over? Papirformer er nok helt håpløst her.

    • Tone 19. desember 2013 at 07:49 #

      Planen min er å lage disse som julegave, men selv om jeg bruker konfektformer i metall må de stadig spises med skje. Jeg får dem bare ikke ut av formene. Neste runde prøver jeg på papir i form, så håper jeg det blir lettere. God jul :)

  6. Elisabeth 23. desember 2012 at 14:23 #

    Hei! Jeg lagde disse i dag, og de var bare sååååååå utrolig gode! Vi haster ut på lille julaften for å kjøpe mer fløte, for her må det lages mer! Husets far og datter har gaflet i seg mange allerede.

    Jeg brukte mini-brownies-former i silikon fra Lèkuè, de var helt perfekte til formålet. Karamellene blir litt store, men det gjør jo ikke noe ;-)

    Tusen takk, Trine, for at du reddet karamelljulen :-)

    God jul!

  7. Trine 1. desember 2013 at 23:38 #

    Hei!
    Hvor lenge er konfekten holdbar?
    Benytter anledningen til å takke for mange fine oppskrifter!

  8. camilla 11. desember 2013 at 10:24 #

    hei! Veldig god oppskrift. Elsket smaken! Jeg kokte den i 25 min og fikk en en dråpe som formet seg som en ball i kaldt vann, men karamellen ville uansett ikke stivne i formene sine. Jeg brukte den heller som fyll i konfekt da, for smaken var jo fortsatt god. Tror du jeg kokte karamellen for kort? for jeg hadde eksakte mengder ingredienser i. Ellers takk for fin oppskrift.

  9. Bente 18. desember 2013 at 18:55 #

    Et lite tips: Massen må opp i 118 grader for å bli seig nok. Den kan koke så lenge du bare orker, men stivner altså ikke før den blir varm nok :) Nydelige karameller, forresten!

    • Tone 21. desember 2013 at 09:56 #

      Tusen takk for tipset! Jeg gjør et nytt forsøk idag :)

    • Ragnhild 13. desember 2014 at 16:31 #

      Tusen takk for et veldig trengt tips! Kokte den i nesten 1 time uten at den stivnet i kaldt vann, og bare 5 min etter at jeg skrudde opp varmen på grunn av dette tipset, ble den ferdig

  10. Elin 9. november 2014 at 02:23 #

    Hei. Kjempe gode karameller. Lagde i går ! Takk for oppskrifta. Lurer på om du vet holdbarhet på dem og om de evt kan fryses ned for å holde til jul?!?

  11. Elin 9. november 2014 at 06:51 #

    Hei. Kjempegode karameller. Takk for oppskrift. Kan de fryses ? Hvor lenge er de holdbare i kjøleskap ?

  12. Maya 22. november 2014 at 09:13 #

    Karamellene var veldig gode på smak. :-) Jeg hadde termometer i gryten, men fikk ikke blandingen over 106 grader, så de stivnet ikke. Har tenkt å lage de i julegaver, men må da finne en måte å få karamellen til å stivne. Noen som har noen forslag? Evt forslag til hva jeg har gjort feil? Alt er målt nøyaktig opp, varmet blandingen i en tykkbunnet kjele på middels varme, skrudde etterhvert opp varmen da temperaturen ikke steg selv etter ca 10 min koking. kokte blandingen ca 10min til på full styrke, uten at den ble brent, men fikk den allikevel ikke varm nok.
    Kan det ha vært for mye væske i kjelen i forhold til bredden på den?

    • Nellis 9. desember 2014 at 17:07 #

      Er ingen superkokk, men kan en del kjemi, så eg trur svaret er å koke blandingen lenger. Hvis du koker blandingen lenge nok, så vil de lette komponentene i karamellen etter hvert forsvinne. Når de er vekke (avkokt), så vil temperaturen i den gjenværende karamellblandingen øke.

      Hvor lang tid det tar, kjem an på effekten på platen på komfyren;)

      Mengde væske vs bredde på kjelen kan ha noe å si på hvor lang tid det tar. Jo større bredde på kjelen, jo større varmeoverføringsflate (mellom plate og karamellblanding) per volum karamellblanding, jo kortere tid tar det. Men eg vil ikkje trur det tar veldig mye kortere tid med en bredere kjele.

      • Maya 10. desember 2014 at 14:58 #

        Ok, skal prøve igjen i kveld. Tusen takk for informativt svar :-) Har en gammel og ikke speielt god komfyr så effekten kan nok være en årsak til at det tok litt tid. :-)

        • Maya 18. desember 2014 at 11:33 #

          Denne gangen ble de slik som de skulle. Det var som du sa Nellis, at jeg måtte fortsette å koke blandingen. Holdt blandingen på kokepunktet lengre enn sist, og temperaturen steg til over 113 grader når det hadde fordampet nok av den.

          Takk for tips!

  13. Aina 17. desember 2014 at 08:18 #

    Forsøkte å lage disse deilige sjokoladekaramellene i går; men de ble ikke stive enda blandingen kokte «max». Tips??! De ble gode på smak, men de spises med skje ……

Legg igjen en kommentar