* Eltefritt valnøttbrød *

Når dette innlegget postes er jeg og min kjære på vei til Stavanger. Det blir en lang, innholdsrik og spennende dag, med fagkonferanse på formiddagen før det blir Matgalla med kåring av Det Norske Måltid og en rekke priser på kvelden, blant annet «Årets Matgleder«, som jeg selv er nominert til. Opptak fra Matgallaen kan dere se på TV2 søndag 11. desember kl. 22.30.

Før den tid kan jeg anbefale at dere forsøker dere på dette eltefrie valnøttbrødet, som ble utrolig godt! Den eltefrie metoden prøves nå ut på det meste av bakst, nesten i alle fall, og det funker hver gang! Valnøttbrød er noe jeg bare «må» ha til julens oster, og planlegges blant annet servert til lunsjbuffeten første juledag og vår tradisjonelle juletrefest i romjulen. Tips om ytterligere tilbehør til ost kommer i et senere innlegg.

Til to små eller ett stort valnøttbrød trenger du:

 • 3 dl kaldt vann
 • 5 gram fersk gjær
 • 200 gram siktet hvetemel
 • 150 gram Fibramel
 • 1 ts salt
 • 100 gram valnøtter

Rør ut gjæren i vannet (ja, det stemmer at det skal være bare 5 gram gjær), og tilsett deretter resten av ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur mellom 8 og 20 timer.

Strø godt med mel på et bakepapir og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Del deigen i to like deler og brett deigen en gang på langs slik at du får to små brød.

La brødene heve under et håndkle i ca 1 time.

Ca 20-30 minutter før brødet skal stekes setter du ovnen på 275 grader og setter samtidig inn stekebrettet.

«Vipp» de ferdighevede brødene fra bakepapiret og over på det oppvarmede stekebrettet, og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek brødene i ca 10 minutter. Senk deretter varmen til 225 grader og stek til brødene er ferdige. Mine to brød var ferdigstekt etter totalt 20 minutter, men dette kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.

Jeg laget to små valnøttbrød, men du kan selvsagt lage et stort om du heller foretrekker det. Ønsker du å lage valnøttrundstykker i stedet, kan du følge prinsippene i denne oppskriften.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

Enjoy!


, ,

13 Kommentarer

 1. Alt godt 10. desember 2011 at 10:00 #

  Så spennande at du er i finalen for «Årets matgleder». Du er så dyktig til det du held på med, så skulle du vinne ville det vere heilt fortent! 🙂

  Eg har ikkje bakt med fibramjøl endå, eg har ikkje heilt forstått skilnaden på det og vanleg sammalt fint mjøl. Opplevest det som finare enn sammalt fint? Eg må nok forske litt meir på dette. 🙂

 2. Cecilie Lykle 10. desember 2011 at 10:22 #

  Du lager så utrolig mye fristende! Får helt vann i munnen her..

 3. ElisesBakery 13. desember 2011 at 20:25 #

  Så mange gode brød du lager 🙂

 4. Mari 14. desember 2011 at 20:32 #

  Kjempelekkert!
  Hvordan skal jeg gjøre det med gjærmengden hvis jeg dobler oppskriften?

  • Trine ;) 14. desember 2011 at 21:32 #

   Du kan øke den litt, men det er trolig ikke nødvendig å doble.

 5. Marit 14. desember 2011 at 22:21 #

  Hei. Gratulere med flott pris! Vel fortjent! Tenkte jeg skulle prøve valnøttbrødet. Hva kan jeg bruke i steden for firbra mel, dersom jeg ikke får tak i det?

  • Trine ;) 15. desember 2011 at 00:29 #

   Du kan fint erstatte fibramelet med fint sammalt rug og/eller sammalt spelt. Lykke til!

   • Stein Arild Helle 19. desember 2011 at 21:02 #

    Hei, og takk for mange inspirerende oppskrifter.Har lyst til å prøve å bake valnøttbrødet, men Fibramel glimrer med sitt fravær i melhylla. noe tips om hvilke butikker som har det i sortimentet? ( har de fleste kjedene i nærheten.

    mvh
    Arild

    • Trine ;) 21. desember 2011 at 10:43 #

     Jeg vet dessverre ikke hvilke butikker som fører Fibramel. Du kan imildertid fint bytte ut Fibramelet med annet mel, for eksempel rug. Lykke til!

 6. Venke 20. januar 2012 at 19:44 #

  Er på vei til naboen for å spise middag, men må bare skynde meg å lage en deig av denne, sånn at den er klar til baking til i morgen.
  Tusen takk for denne oppskriften som jeg lager nydelige rundstykker av 🙂

 7. hanne 7. februar 2012 at 09:47 #

  hei! jeg lurer litt på om det funker å bytte ut hvetemelet med speltmel? jeg tror jo egentlig det går, but you never know, er ikke akkurat bakemester. kanskje legge til litt appelsinjuice i så fall?

 8. Camilla 19. april 2013 at 12:51 #

  Mmm…er spent på dette brødet. Satte deigen i går kveld og skal bake det ut i ettermiddag for å ha til ost, kjeks og vinkveld med noen venninner. Ser fantastisk godt ut:-)

Legg igjen en kommentar