Panna cotta med marinerte bjørnebær

I dag kommer nok et medlem i panna cottafamilien, som etterhvert begynner å bli ganske så stor her på bloggen. Jeg aner ikke hvor mange varianter jeg har lagt ut til nå, men det er mange! Det er selvsagt et uttrykk for at jeg er glad i panna cotta, men noe av årsaken er at det også er lett å ty til dersom vi er mange til bords eller hvis jeg ikke kommer på noe annet. Jeg er nemlig ikke så velorganisert at jeg alltid har en plan for hva som skal stå på menyen. Hvis jeg ikke vet hva jeg skal lage så plukker jeg gjerne med meg en boks fløte og bær i frisk eller frossen tilstand, så blir det alltid dessert av ett eller annet slag, iskrem, sorbet, creme brulee eller – ja, panna cotta. Og som alltid faller i smak! Som for eksempel under hytteturen i høstferien, da en boks fløte og frosne bjørnebær fikk være med  hjem fra Mega i Spydeberg, og som resulterte i denne desserten:

Panna cotta til 4:

  • 4 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • ca 2 ss sukker
  • 1,5 gelatinplater

Marinerte bjørnebær

  • ca 200 gram bjørnebær
  • 1 dl vann
  • saften av 1/2 sitron
  • 2-4 ss sukker
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanestang
  • 1/2-1 vaniljestang

Splitt vaniljestangen på langs og skarp ut frøene med en kniv. Ha frøene, vaniljestangen og sukkeret oppi en liten kjele sammen med fløte, og varm opp til kokepunktet. Pass på at fløteblandingen ikke koker. Du kan eventuelt bytte ut fløten helt eller delvis med tjukkmelk eller yoghurt for å få en syrlig smak. Ta kjelen av platen og la det stå å trekke i ca 10 minutter. Fjern vaniljestangen og varm opp uten at det koker. I mellomtiden har du lagt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør de godt inn i fløteblandingen.

Ha fløteblandingen i 4 porsjonsformer eller lave melkeglass, og avkjøl. Sett de avkjølte formene i kjøleskapet i minst 3-4 timer, men gjerne over natten.

Lag sukkerlake ved å koke opp vann, sitronsaft, sukker og krydder. Når sukkeret er oppløst tilsettes bærene og laken med bær settes til avkjøling. (Alternativt kan du mose ca halvparten av bærene og ha i sukkerlaken (og deretter sile), og beholde den andre halvparten hele til pynt.)

Ta gjerne panna cottaen ut av kjøleskapet en stund før servering, slik at de gode smakene får satt seg. Ha bjørnebærene oppi glassene med panna cotta og ha noen spiseskjeer av laken over bærene. Pynt gjerne med sitronmelisse eller mynte, hvis du har, og server umiddelbart!

Enjoy!

(Ta gjerne en titt på de andre oppskriftene på panna cotta på bloggen, ved hjelp av søkeboksen i høyre hjørne eller i dette innlegget, hvor noen av oppskriftene er samlet.)


,

23 Kommentarer

  1. ElisesBakery 27. oktober 2011 at 20:31 #

    nam ! 😀

  2. Kari 18. november 2011 at 20:19 #

    Er det bare meg, eller står det ingenting om hvor/når sukkeret skal i??? Gjelder pannacotta m jordbær også. Flott blogg forresten! 🙂 Vil bli heftig utprøvd nå som jeg har oppdaget den. (panna cotta er igang nå…. Spent på resultatet)

    • Trine ;) 18. november 2011 at 20:27 #

      Det stemmer at det har falt ut, men er nå rettet opp. Takk for at du sa ifra! Håper panna cottaen smaker!

      • Kari 27. november 2011 at 14:22 #

        Den falt definitivt i smak! Storesøster sa hun bare MÅTTE ha oppskriften. Får vel tipse henne om bloggen din også (om enn noe motvillig – en kunne jo tatt full ære selv for alle gode resultater 😉 )

  3. Anita 28. desember 2011 at 18:09 #

    Hei, jeg prøver ut panna cotta oppskriften over her før nyttårsaften. Gleder meg til å smake.
    Et spørsmål; kan jeg lage de marinerte bjørnebærene på forhånd (feks dagen før) eller bør de lages samme dag?

    • Trine ;) 28. desember 2011 at 19:47 #

      Du kan fint lage sukkerlaken dagen før, men bærene bør puttes oppi noen timer før servering. Hvis ikke vil bærene bli vassne og kan også miste farge. Lykke til!

  4. Unn Iren 30. desember 2011 at 21:11 #

    Da har jeg laget ferdig panna cottaen og sukkerlaken til morgendagens nyttårsdessert. Har ventet med bjørnebærene etter å ha lest tipset du gav en annen leser 🙂
    Siden jeg aldri hadde prøvd meg på panna cotta før laget jeg også to prøver som jeg og mannen min har testet nå i kveld. Det smakte fantastisk godt og jeg gleder meg til å servere denne desserten i morgen!
    Tusen takk for denne og mange andre nydelige oppskrifter som du har publisert gjennom dette året. Håper og tror at neste år blir minst like bra 🙂

  5. Marie 7. februar 2012 at 20:29 #

    Hei, nydelig oppskrift på panna cotta. Jeg ønsker å bytte ut deler, kanskje halvparten?, av fløten med yoghurt. Er det matyoghurt jeg skal bruke da?Kan fløten være matfløte? Ønsker en litt «magrere» variant, for denne vil vi spise ofte!!!

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 21:58 #

      Fløten kan fint erstattes med melk og eventuelt yoghurt. Jeg har ikke brukt matfløte i panna cotta. Yoghurt gir en utrolig syrlig og fin smak på panna cottaen, se feks denne oppskriften. Fløten kan evt byttes ut med H-melk. Lykke til!

  6. Hans 4. mars 2012 at 21:53 #

    Dette er nydelig, og en flott oppskrift. For en autentisk italiensk opplevelse anbefales å snu skålene på en tallerken og ta av skålene. Hvis de sitter fast kan de holdes i varmt vann noen sekunder rett før de snus. Barna elsker dette («mye bedre enn risifrutti, pappa!»):)

  7. Ann-Kristin Nilsen 4. mars 2012 at 22:11 #

    Panna cotta er kjempegodt. har du prøvd med mascarpone? Det er supergodt:-)

  8. Stine 12. april 2012 at 14:55 #

    Jeg prøvde akkurat å lage denne, og erstattet fløten med en blanding av yoghurt og melk. Det skilte seg, og så helt grusomt ut! Som cottage cheese som lå og svømte i vann… :/

    • Trine ;) 22. april 2012 at 01:20 #

      Huffda, så dumt! Jeg har laget panna cotta med ulike kombinasjoner fløte/melk/yoghurt/tjukkmelk uten å ha opplevd tilsvarende. Kan det ha noe med melken eller yoghurten du benyttet, at de var sure?

  9. lone 22. september 2012 at 00:23 #

    Tyr ofte til bloggen din når jeg skal invitere på middag, eller lage en god kake. Har fått mye skryt for alt jeg har lagd 🙂 genial blogg med oppskrifter man kan stole fullt og helt på, resultatet blir alltid bra!
    Denne vil jeg lage på bursdagen min – men kan jeg bruke frosne bær?

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 22:45 #

      Så hyggelig å høre at du finner inspirasjon på bloggen min! Du kan fint benytte frosne bær i denne oppskriften (det har også jeg gjort i denne oppskriften).

  10. Wenche 23. september 2012 at 15:28 #

    Hei,

    utrolig god, som alt annet du har laget:-))) Nysgjerrig på hva glasset du bruker heter også jeg. Utrolig lekre til denne desserten:-)

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 22:23 #

      Takk for det! Glassene er fra Rosendal. 🙂

  11. Hilde 7. oktober 2012 at 23:00 #

    Hei!Stjerneanisen skal være hel og tas ut etter koking?Ble brukt malt Stjerneanisen her da det ble kjøpt feil.Ble litt smak av gløgg og det var ikke helt som jeg tenkte!

    • Trine ;) 7. oktober 2012 at 23:12 #

      Det stemmer at det skal benyttes hel stjerneanis. Du kan gjerne la den ligge i laken også etter at den er kokt hvis du ønsker mere stjerneanissmak (når den står til avkjøling), men den skal ikke være med under servering (eventuelt som pynt). Det blir nok ikke helt det samme med malt stjerneanis, i så fall må en passe på å ikke tilsette for mye.

  12. Ingeborg 16. desember 2012 at 20:29 #

    Hei! Tenker å lage dette til dessert på julaften. Men har ett spørsmål, viss jeg lager sukkerlaken dagen før må den varmes opp igjen når man tilsetter bærene?

    • Trine ;) 16. desember 2012 at 20:38 #

      Det er ikke nødvendig å varme opp sukkerlaken når du lager den dagen før. Lykke til! 🙂

  13. Gitte Hansen 29. desember 2014 at 18:43 #

    Hei!

    Dersom desserten skal lages til 6 personer, hvordan blir målene da?

  14. Carolina 27. februar 2015 at 20:47 #

    Hei,
    Jeg har fryst fløte i frysen. Kan jeg bruke det til å lage pannecotta?

    På forhånd takk!
    Mvh
    Carolina

Legg igjen en kommentar